De ingrediënten voor mijn lievelingsboek

Er zijn bepaalde elementen in boeken die mij keer op keer blijven aanspreken. Grote kans dat als één of meer van deze elementen in een boek verwerkt zit, ik het boek geweldig zal vinden. Als je al deze elementen bij elkaar stopt, is mijn lievelingsboek geboren. Vandaag zet ik deze ingrediënten op een rijtje!

P1150449.JPGLangzaam opbouwende liefde
Ik vind het heerlijk als er in een boek spanning is tussen twee personages, dat langzaam uitgroeit tot liefde. Misschien een beetje cliché, maar ik vind het altijd heel leuk als de personages die uiteindelijk verliefd op elkaar worden, elkaar in het begin niet kunnen uitstaan. Als het dan langzaam opbouwt tot liefde en uiteindelijk tot een knetterende uitbarsting komt, heb je mij vaak al te pakken.

Een grappige beste vriend(in)
Natuurlijk, de hoofdpersonages uit de boeken van tegenwoordig hebben het vaak zwaar te verduren. Daarom is het extra leuk als de beste vriend of vriendin van het hoofdpersonage een beetje humor in het verhaal brengt. Denk bijvoorbeeld aan Kenji in de Touching Juliette serie, zijn personage is echt om op te eten doordat hij precies op de goede momenten grappig is.

Sterke karakterontwikkeling
Aan het begin van boeken zijn personages vaak heel anders dan aan het einde van het verhaal. Ik vind het altijd super als een personage een sterke karakterontwikkeling doormaakt in het boek. Ik noem als voorbeeld weer even Juliette van de Touching Juliette serie. Zij begon als zwak en beschadigd meisje, maar aan het einde van de serie is ze uitgegroeid tot een sterke jonge vrouw. Hetzelfde geldt voor Marina uit de Loriënkronieken. Zij begon ook als vrij kwetsbaar en hulpeloos meisje, en groeide uit tot een kick-ass personage. Top vind ik dat!

Geen hedendaagse wereld
Ik ben niet zo’n fan van contemporary, geef mij maar een goed fantasy, dystopisch of historisch boek! In zulke settings kan ik me altijd veel sneller verliezen dan in verhalen waar we in de gewone wereld zijn.

Een beeldende schrijfstijl
Ik vind het altijd heerlijk om boeken te lezen die heel beeldend geschreven zijn. Ik wil dingen echt voor me kunnen zien, dan kan ik me pas echt verliezen in de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Ik kon dit heel goed bij The Iron Fey serie van Julie Kagawa, en ook had ik dit heel erg bij De Hongerspelen.

Dit zijn de ingrediënten die ik zoek in een boek. Als al deze ingrediënten in een boek aanwezig zijn, is de kans heel groot dat ik het boek tot mijn favorieten zal gaan rekenen. Ik ben nu natuurlijk heel benieuwd welke elementen jij belangrijk vindt in een boek. Laat in de comments even weten welke ingrediënten jouw lievelingsboek moet hebben! 

10 gedachten over “De ingrediënten voor mijn lievelingsboek

 1. Er moet wat humor in zitten, maar niet te veel en niet te makkelijk. Er mogen af en toe best ontzettend mooie zinnen instaan die me de adem benemen. De personages moeten groeien, maar niet 180 graden draaien zonder reden of aanleiding. Het moet consistent zijn. De toon moet volwassen zijn, óók in kinderboeken. Ik wil als lezer niet behandeld worden als een nitwit.
  Plottwists zijn ook leuk, maar alleen als ik ze niet zie aankomen en als ze kloppen (zie: wees consistent). Er hoeft niet altijd romantiek in te zitten, maar als het er in zit, wil ik dat dát realistisch is.
  Als je echt van die spanning houdt, trouwens, dan raad ik je aan Joanne Lindsey te lezen. Zij, als geen ander, weet twee personages die recht tegenover elkaar staan, toch realistisch bij elkaar te brengen. Wel iedere keer hetzelfde, dus na 10 boeken weet je het wel. Maar toch… Joanne Lindsey 🙂

 2. Ben het zeker met je eens! Ik vind het ook heel leuk als 2 personages elkaar eerst niet kunnen uitstaan en dan toch verliefd worden! Ook vind ik sowieso één grappig personage leuk om te hebben in het boek. Ik vond bijvoorbeeld Kenji in de shatter me serie heel erg grappig.

  xx

 3. Echt he-le-maal mee eens! Ik heb het niet zo op liefde op het eerste gezicht in een boek (er zijn wel boeken die dat hebben maar toch erg leuk zijn) verder ben ik het eens dat het niet een hedendaagse wereld moet zijn. Ik bedoel, andere werelden met fantasie zijn toch veel cooler?!?!? 🙂

 4. Wat een tof artikel! Grappige bijpersonages vind ik inderdaad echt een must (Kenji <3). En ook een bijzondere wereld en een romance die langzaam op gang komt zijn pluspunten voor mij!

 5. Leuk lijstje 🙂 Als ik het zo lees, denk ik dat je de Firebird serie van Claudia Gray helemaal fantastisch zou vinden! Het eerste deel heet A Thousand Pieces of You 🙂
  Ik vind dystopische boeken sowieso vaak heerlijk om te lezen, en houd er ook erg van als liefde opbouwt in een boek. Ik merk wel dat een verhaal voor mij makkelijker te verbeelden is wanneer de basis de echte wereld is, dus geen andere werelden (high fantasy) of Science Fiction. Ik ben nu wel fantasy-boeken aan het proberen om ook daaraan te wennen!
  Liefs xxx

   1. Klopt, om bij weg te zwijmelen! De cover van deel 3 wordt ook weer prachtig… ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s