De frustraties van een te lange TBR

Boeken lezen is een van de fijnste dingen die er zijn in mijn optiek. Maar toch brengt het soms ook frustraties met zich mee, bijvoorbeeld als je TBR zich maar op blijft stapelen en je niet alle boeken kan lezen die je wilt lezen. De laatste tijd merk ik aan mezelf dat ik heel gefrustreerd wordt van het zien van mijn ellendelange TBR plank. Want, krijgen we al die boeken ooit wel gelezen?

P1150393.JPGEen hele kleine greep uit mijn TBR pile…

Ik koop boeken met een schuldgevoel
Dit is echt heel erg vervelend. Ik kan steeds minder genieten van het kopen van nieuwe boeken, omdat een stemmetje in mijn achterhoofd fluistert dat er nog zestig ongelezen boeken op me liggen te wachten. En dat is eigenlijk ook wel waar, want mijn ongelezen boeken verdienen veel meer liefde dan dat ze nu krijgen. Maar aan de andere kant wil ik ook zo graag nieuwe boeken blijven kopen!

Ik zie door de bomen het bos niet meer
Omdat er nog zóveel leuke boeken op mijn TBR staan, kan ik maar moeilijk kiezen welke ik eerst ga lezen. Natuurlijk gaan recensie exemplaren voor, maar buiten dat zit ik enorm te twijfelen. Eerder vertelde ik al dat ik geen TBR lijstjes per maand maak omdat dat voor mij niet werkt, maar in mijn hoofd maak ik vaak een volgorde voor mezelf over welke boeken ik achter elkaar wil gaan lezen, en dit verandert zowat elke dag. Soms vergeet ik ook gewoon boeken die ik heb doordat ik twee boekenkasten heb.

Ik kan niet alles tegelijk lezen
Eigenlijk sluit dit een beetje aan op het vorige punt, maar als ik al die mooie boeken op mijn TBR plank zie staan dan wil ik ze het liefst allemaal tegelijk lezen. Het is zó moeilijk om te bepalen welk boek er boven aan de ‘wil ik het liefst lezen’ lijst staat. Daarnaast komt Sanne er ook vaak tussendoor met: ‘wanneer ga je nu éindelijk *boek* lezen?!’ Jep, het leven is niet makkelijk.

Enthousiaste reacties van anderen
Het is zó moeilijk om je in te houden met boeken kopen terwijl andere boekenbloggers enorm enthousiast zijn over een boek. En ook Sanne roept al eeuwen dat ik De Naam van de Wind moet lezen. Ik heb hem nu wel gekocht, maar hij staat nog steeds ongelezen te verstoffen. En dan voel ik me weer schuldig omdat ik hem niet lees terwijl ik dat wel graag wil. Pfff.

Geleende boeken
Als je boeken aan elkaar uitleent dan heb je dus eigenlijk nóg een grotere TBR. Zo heb ik bijvoorbeeld de eerste twee delen van de Helse Creaties van Sanne geleend en die vond zij helemaal geweldig, waardoor ik daar natuurlijk ook heel benieuwd naar wordt, aangezien we heel erg dezelfde smaak hebben. En je wilt je boeken natuurlijk ook redelijk snel terug als je ze uitleent, dus dan voel je je ook wel een beetje ‘verplicht’ om ze snel te lezen.

Dit zijn dus mijn persoonlijke struggles met mijn grote TBR lijst. Ik weet bijna zeker dat jullie je wel in één of meerdere punten zullen herkennen. Laat het me dan zeker even hieronder weten!

Wat vind jij irritant aan een grote TBR lijst? 

 

9 gedachten over “De frustraties van een te lange TBR

 1. Wat ik irritant vind is dat ze zoveel plek in nemen. Geen plek voor nieuwe boeken, haha. Maar ik heb periodes gehad waar ik hetzelfde voelde. En mijn fysieke TBR is nog een beetje groter. Daarom probeer ik mij nu wat meer te richten op de series waar ik aan ben begonnen waar ik er een paar van heb.

 2. Een of meerdere punten? Eerder allemaal. Ik vind dit echt een heerlijk herkenbaar artikel. Ik voel me al meteen iets minder schuldig over het feit dat ik net nog een bestelling heb geplaatst bij the book depository :’)

 3. Om deze redenen koop ik de maand van tevoren pas de boeken die ik wil lezen de volgende maand. Zo heb ik bijvoorbeeld op dit moment maar 5 boeken in mijn kast die ik nog moet lezen.

  xx

 4. Ik kocht altijd wel veel boeken, maar ik las vroeger ook heel snel. Dus ik had al nooit een echt lange of hoge TBR stapel. meer dan 25 boeken die niet gelezen zijn… dat vind ik veel hoor. Ik had er hooguit tien, en daar was ik dan wel met twee á drie weken doorheen.
  Er komt wel een moment waarop je wat kieskeuriger wordt, hoor. Dan koop je 1. minder boeken, en 2. niet alles meer wat iedereen maar aanraadt. Als je merkt dat je bepaalde type boeken steeds maar op de stapel terug legt, dan weet je dat je die waarschijnlijk niet meer gaat lezen.

 5. Als ik op blogs nu interessante boeken tegenkom, zet ik die op een lijstje. Ik ga ze nog niet kopen. Mijn TBR-lijst is namelijk nog groot genoeg en ik heb eerst nog wat geleende boeken die ik ook uit wil lezen.
  De enige boeken die ik op dit moment koop, zijn boeken van series die ik al spaar. De rest moet maar even wachten tot ik weer wat ruimte in mijn kasten heb!
  Maar ja alles is wel herkenbaar wat je schrijft 🙂 Hoe ik op dit moment het volgende boek om te lezen kies:
  – boek dat ik wel wil lezen maar niet wil houden
  – daarna een boek dat ik wil lezen maar wel wil houden (vaak het volgende deel van een serie die ik al ken)
  – dan weer een boek dat ik wel wil lezen maar niet wil houden, want als die mijn kast uitgaan heb ik weer ruimte voor nieuwe boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s