De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine – Ransom Riggs

Bij de Boekenadventskalender die Emmy afgelopen december organiseerde, won ik een boek dat ik al héél lang wilde lezen: de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Ik was door het dolle heen, maar zoals dat gaat met nieuwe boeken belandde hij op de grote TBR stapel. Omdat de film bijna uitkomt, heb ik hem nu eindelijk gelezen en man, wat is ie tof zeg!

P1150298.JPG

Algemene gegevens
Titel: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
Auteur: Ransom Riggs
Uitgeverij: Clavis Young Adult
Aantal pagina’s: 336
Genre: Young Adult, Mysterie
Serie: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregine #1

Het verhaal
Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto’s. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto’s van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven …

P1150333.JPG

Mijn mening
Ik was zo ontzettend benieuwd naar dit boek, maar tegelijkertijd wist ik ook helemaal niet wat ik moest verwachten. De combinatie van het verhaal en de foto’s maakte me heel nieuwsgierig, want zoiets had ik nog nooit eerder gelezen. Wat me meteen al opviel, was de mooie vormgeving van het boek. Het boek voelt heel luxe in je hand en van de binnenkant ziet alles er ook tip top in orde uit. Het is echt heel anders dan een normaal boek.

Het verhaal komt wat traag op gang. De eerste honderd bladzijden had ik wat moeite met doorlezen, omdat het allemaal een beetje van hetzelfde was. Toch liet ik me hier niet door van de wijs brengen, want er was altijd genoeg mysterie om tóch door te blijven lezen.

P1150336.JPG

Vanaf het moment dat Jacob naar Wales afreist, begint het verhaal echt leuk te worden en kon ik bijna niet meer stoppen met lezen. Alles zit zó goed in elkaar en de foto’s maken het echt helemaal af. Ik vind het heel bijzonder hoeveel de foto’s toevoegen aan het verhaal, en hoe Ransom Riggs bij elke foto zo’n kloppend verhaal heeft kunnen bedenken. De foto’s zijn namelijk echt, waardoor het verhaal echt een extra dimensie krijgt en het allemaal net iets geloofwaardiger wordt.

Ik had verwacht dat ik het verhaal heel creepy zou vinden door de ietwat creepy foto’s, maar dit viel eigenlijk best mee. Alleen bij sommige foto’s kreeg ik wel even de kriebels, maar het was niet eng. Gewoon lekker bizar, maar dat maakte het verhaal juist zo leuk.

Er zitten echt hele leuke personages in het verhaal. Jacob vond ik een gezellig hoofdpersonage in wie ik me goed kon inleven, en dat is altijd fijn. Ook Emma en mevrouw Peregrine vond ik super goed neergezet, net als alle andere bijzondere kinderen.

P1150332.JPG

Bij de laatste honderdvijftig begint het verhaal zich naar een einde toe te werken en begint de spanning in volle vaart door het verhaal te razen. Mijn ogen vlogen bij deze laatste pagina’s dan ook over het papier en ik kon niet meer stoppen met lezen. Ik wilde zó graag weten hoe het afliep, en het was ook helemaal niet voorspelbaar. Het eindigt met best wel een cliffhanger waardoor ik natuurlijk heel nieuwsgierig ben naar de volgende delen.

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine is een heel bijzonder boek (ha ha), wat mede komt door de mysterieuze foto’s die zijn toegevoegd, maar ook gewoon door het verhaal zelf. Het begin is iets traag en daar moest ik me een beetje doorheen worstelen, maar dat was het dubbel en dwars waard. Ik ben heel benieuwd naar de verfilming, want ik kan niet genoeg van dit verhaal krijgen! Ik geef het boek vier sterren.

4 sterren

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine is voor €19,99 te koop op bol.com

Koop bij bol.com

Wat vond jij van dit boek?

4 gedachten over “De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine – Ransom Riggs

  1. Ik heb de boeken nog niet gelezen, maar ik kijk ook wel uit naar de verfilming ervan. Er doen een paar geweldige acteurs en actrices in mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s