Het Boek van Voorheen – Jen Minkman

Van Jen Minkman ontving ik haar nieuwste boek Het Boek van Voorheen als recensie exemplaar. Hartstikke leuk, want ik heb nog nooit een boek gerecenseerd voordat het uit kwam. Ik was erg nieuwsgierig naar dit boek, omdat ik er al wat dingetjes over gelezen had op Goodreads. Daarnaast is de voorkant ook prachtig, dus ik was meteen enthousiast toen ik dit boek als epub ontving!

Ik wil Jen Minkman hartstikke bedanken voor dit recensie exemplaar!

Algemene gegevens
Titel: Het Boek van Voorheen
Auteur: Jen Minkman
Uitgeverij: De Vrije Uitgevers
Aantal bladzijden: 524 (op iPhone 5)
Genre: Young Adult, Dystopia

Het verhaal
De zestienjarige Leia woont al sinds haar tiende in het landhuis en leidt daar een geïsoleerd leven, samen met de rest van de jongeren. Diep van binnen is ze altijd nieuwsgierig geweest naar wat er schuilt achter de Muur die het eiland in tweeën deelt.

Wanneer ze op een avond wegrent van Sol, hun wrede leider, ontmoet ze Walt, een van de Dwazen van achter de Muur. Hij vertelt een heel andere waarheid dan waarmee ze is opgegroeid. Wat blijft er nog over van haar wereld als de Muur uiteenvalt?

Het Boek van Voorheen zet de lezers aan het denken over hun cultuur, de wereld waarin ze leven en de plek die ze innemen. Hoeveel van die wereld neem je aan zonder het in twijfel te trekken?

Mijn mening
De eerste paar hoofdstukken van het boek vond ik heel verwarrend. Er werd heel mysterieus gedaan over de wereld waarin Leia leeft en ik kon er niet goed achter komen in welke periode dit verhaal zich afspeelde of hoe de wereld er nou precies uit zag.  Later kwam ik erachter dat Leia dit zelf ook niet zo goed wist, maar in de eerste paar hoofdstukken was ik wel een beetje verward.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee verschillende perspectieven: die van Leia en die van Walt. Zij wonen allebei in een heel ander gebied en ik snapte in het begin dan ook niet goed wat de verhalen met elkaar te maken hadden. Het was heel verschillend en toch kwam het ook weer een beetje overeen, waardoor ik, opnieuw, af en toe erg verward was. Maar op een gegeven moment komen deze verhaallijnen samen en dan vallen veel puzzelstukjes op zijn plek.

P1150320.JPG

Toen ik ongeveer op de helft was van het boek, en de paden van Leia en Walt kruisten, kon ik echt niet meer stoppen met lezen. Er waren al een paar lugubere en spannende dingen gebeurt, maar dit alles kreeg op de helft van het boek pas echt betekenis en de puzzelstukjes begonnen langzaam op zijn plek te vallen. Toch werden er nog genoeg open plekken behouden waardoor het boek tot op de laatste bladzijde spannend blijft.

Toen ik eenmaal iets meer voor me had hoe de wereld van Leia en Walt in elkaar zaten, kon ik mezelf helemaal inleven in de dystopische wereld. Dat vond ik echt heerlijk, want dan ben je opeens heel ver weg van je eigen, saaie leventje. Heel erg goed gedaan van Jen dus, want ik vergat alles om me heen en wilde alleen maar doorlezen en de wereld niet verlaten.

De liefde die in het boek voorkomt vond ik eerlijk gezegd een beetje cliché en plotseling, dat had voor mij nier per se gehoeven want het voegde niet echt iets toe aan het verhaal en het ging voor mijn gevoel allemaal net iets te snel. Ik had een beetje het gevoel alsof er ook nog even liefde in gepropt moest worden, omdat dat een soort ingrediënt is van de succesformule voor een YA boek. Maar de liefde had ook prima weggelaten kunnen worden als het aan mij lag.

De ontknoping vond ik écht heel goed bedacht, vooral omdat je dit aan het begin TOTAAL niet aan zag komen. Ik moest er eigenlijk wel een beetje om lachen, omdat het zo willekeurig was. Het is grappig om te zien waar een auteur soms inspiratie vandaan haalt.

En toen was het afgelopen. Zomaar opeens, terwijl ik juist het gevoel had dat het verhaal nog véél langer door had kunnen gaan. Gelukkig heb ik gelezen dat Jen werkt aan een deel twee, dus dat verklaart natuurlijk het abrupte einde. Voor nu kan ik dan ook alleen maar wachten en hopen dat het vervolg snel komt!

Ik vond Het Boek van Voorheen heel leuk om te lezen. In het begin kampte ik een beetje met verwarring en het liefdesaspect had er voor mij ook niet per se in gehoeven, maar het boek leest ontzettend vlot en blijft je tot aan de laatste pagina boeien. Ik kan niet wachten tot het vervolg en geef dit boek drie sterren!

3 sterren

Het Boek van Voorheen is voor €17,95 te reserveren op bol.com en verschijnt op 29-04-2016.

Koop bij bol.com

Wat vinden jullie van de boeken van Jen Minkman?

 

8 gedachten over “Het Boek van Voorheen – Jen Minkman

  1. Ik vond dat liefdesaspect ook veel te snel gaan en onrealistisch. Van bam: Liefde op het eerste gezicht. Ik dacht: misschien ben ik de enige die dit raar vind, want ik geloof gewoon niet in “liefde op het eerste gezicht.” Maar ik lees nu dat jij het ook zo ervaren hebt. Verder een boek vanuit een bijzonder perspectief, vond ik!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s