Boeken die veel indruk op mij hebben gemaakt

Als je gemiddeld vijftig boeken per jaar leest, kom je in aanraking met veel verschillende soorten verhalen. Sommige verhalen lees je, vind je leuk en vergeet je na een tijdje weer, maar er zijn ook verhalen die een blijvende indruk op je achterlaten. Niet omdat je de boeken per se zo geweldig vond, maar omdat het verhaal heel indrukwekkend of heftig is. Vandaag zet ik mijn persoonlijke keuzes op dat gebied op een rijtje.

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay
De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.

Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.

Ik las dit boek toen ik in de tweede klas zat, dus toen was ik ongeveer dertien. Nu, zes jaar later, weet ik nog precies hoeveel indruk het boek op mij heeft gemaakt. Het verhaal is ontzettend heftig en zit zó goed in elkaar. Daarnaast leest het zo makkelijk weg dat het lijkt alsof je zelf alle gebeurtenissen meemaakt. Ik heb de film ook al meerdere malen gezien en raad echt aan iedereen aan om dit boek te lezen.

De Donkere Kamer van Damokles – Willem Frederik Hermans
Angst, dreiging en verraad, ongrijpbaarheid van de werkelijkheid en onkenbaarheid van de ander: in deze roman komen Hermans’ centrale thema’s op geraffineerde en uiterst beklemmende wijze aan bod. De donkere kamer van Damokles vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, sigarenhandelaar te Voorschoten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoet hij de verzetsman Dorbeck, die sprekend op hem lijkt op één ding na, dat hij zwart haar heeft terwijl Osewoudt blond is, en die hem opdrachten geeft die hij gewillig uitvoert. Naar aanleiding van zijn daden wordt Osewoudt gevangen genomen en beschuldigt als landverrader.

Ook dit boek gaat over de Tweede Wereldoorlog. Ik moest dit in de vierde klas lezen voor school en hoewel ik het toen niet per se geweldig vond, bleef het boek maar door mijn hoofd spoken toen ik het uit had. Het einde is zo’n enorme plottwist dat ik echt met het handen in het haar heb gezeten. Nu wil ik het boek steeds nog graag herlezen, omdat ik graag wil weten wat ik er nu van vindt nu ik ‘wat ouder en wijzer’ ben. Maar voor alsnog heeft dit boek echt een indruk achtergelaten.

Waar het licht is – Jennifer Niven
Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het toch niet doet.
Violet Merkey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze het bekrompen stadje waar ze opgroeit voorgoed achter zich kan laten en niet langer geconfronteerd hoeft te worden met de pijnlijke herinneringen aan haar gestorven zus.
Wanneer Finch en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Langzaam maar zeker geven ze hun geheimen aan elkaar prijs: Violet ontdekt dat Finch niet de enge freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch’ geheim angstvallig, maar kent zij wel al zijn geheimen?

Voor iedereen die dit boek nog gaat lezen: zorg dat je tissues in de aanslag heb. Dit boek is zo verschrikkelijk mooi. En zo bitterzoet. Ik lees niet vaak contemporary maar wauw wat ben ik blij dat ik dit boek gelezen heb. Het einde is hartverscheurend en ik had er echt een brok van in mijn keel. Voor een paar dagen. Dit boek heeft me nog steeds niet helemaal losgelaten ook al las ik het al een paar maanden geleden.

Volgende maand ga ik Duizend Schitterende Zonnen lezen en ik hoor van vele mensen dat die ook écht een indruk achterlaat. En op dit moment ben ik bezig in To Kill A Mockingbird die ik ook al fantastisch mooi vind. Maar ik wilde dit artikel graag nu schrijven, omdat dit boeken zijn waar ik na een paar maanden of zelfs een aantal jaar nog over nadenk.

Welke boeken hebben een grote indruk op jou achtergelaten? 

5 gedachten over “Boeken die veel indruk op mij hebben gemaakt

  1. Haar naam was Sarah wil ik ooit ook eens lezen! Bij mij heeft Duet met Valse Noten van Bart Moeyaert voor altijd een plekje in mijn hart. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s