Wat ik was – Meg Rosoff

In Deventer kocht ik op het Dickens festijn drie prachtige hardcovers voor een heerlijk prijsje. Wat ik was is één van die boeken, die ik vanwege het kleine aantal bladzijdes gebruikte om in het OV te lezen. Gisterochtend las ik het boek uit, en ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat ik ervan moet vinden..

Wat ik was - Meg Rosoff

Algemene gegevens
Titel: Wat ik was
Auteur: Meg Rosoff
Uitgeverij: Moon
Aantal pagina’s: 224
Genre: Jeugdroman

Het verhaal
Ik was van twee kostscholen afgetrapt en het laatste wat ik wilde was naar die derde, hier, aan de kust van East Anglia.
Maar zonder het St. Oswald had ik niet de vissershut ontdekt met zijn roodgloeiende kachel, gestreepte dekens en zeemonstersoep. Zonder het St. Oswald had ik niet de jongen ontmoet met de mooie ogen, de vage glimlach en zijn mistig verleden.
Zonder het St. Oswaldf had ik Finn niet ontmoet.
En zonder Finn zou er geen verhaal zijn.

Mijn mening
Ik vind het heel lastig om een mening te vormen over dit boek, omdat ik eigenlijk niet zo goed weet wat ik ervan vind. Aan de ene kant is het een boek met een bijzonder verhaal, bijzondere personages en een onverwachtse wending, maar aan de andere kant leken al die dingen mij niet zo te raken. Misschien ligt dat aan mij, maar ik ben in ieder geval niet denderend enthousiast over dit boek.

Ik las van anderen dat ze vonden dat je door Meg Rosoff haar beeldende schrijfstijl meteen het verhaal ingetrokken werd. Ik vind inderdaad ook dat Meg Rosoff heel mooi en beeldend schrijft, en ik kon me de omgeving best goed voorstellen, maar ik werd totaal niet in het verhaal getrokken. Ik was me het hele verhaal door erg bewust van mijn positie als lezer, en dat wil ik niet! Als ik een boek lees wil ik vergeten dat ik aan het lezen ben, en dat vergat ik bij dit boek niet.

Ook had ik moeite met het doorlezen. Ik had vaak dat ik midden in mijn busreis het boek weglegde, of dat ik het gewoon niet oppakte omdat ik ‘liever mijn muziek luisterde’. Dat is voor mij echt het typische teken van: het boek is niet helemaal jouw ding. En dat was het denk ik ook niet.

Maar, dat betekent niet dat het een slecht boek is. Want dat was het namelijk niet. Ik vond het plot erg goed uitgedacht en ik vond, zoals ik net al zei, ook dat de omgeving erg goed beschreven werd. Ik kon me alleen totaal niet identificeren met het verhaal. De hoofdpersoon vond ik maar irritant en onaardig, en Finn was gewoon veel te mysterieus om sympathie voor te krijgen. Halverwege het verhaal begon het een beetje te dagen bij mij en dacht ik dat ik door kreeg hoe de vork in de steel zat. Ik had gelijk en daardoor was de ‘plottwist’ voor mij niet bijzonder spectaculair, maar ik vind het wel heel origineel bedacht.

Het verhaal is opgebouwd uit meerdere lagen en thema’s. Zo speelt de puberteit een belangrijke rol, maar ook liefde is aanwezig, hoewel de hoofdpersoon dat op een hele andere manier uitlegt. Puberteit, liefde, opgroeien en alles wat daarbij komt kijken. En misschien ook wel een tikkeltje eenzaamheid. Dat is eigenlijk waaruit dit boek bestaat. Ik kan me er volledig in vinden als mensen dit boek heel mooi en bijzonder vonden, maar het was gewoon niet mijn ding. Maar hé, dat hebben we natuurlijk allemaal wel eens. Ik heb op sommige momenten best van het verhaal genoten, maar ik zou het ook  niet erg hebben gevonden als dit boek niet in mijn boekenkast had gestaan. Daarom geef ik dit boek twee sterren.

2 sterren

Wat ik was is voor €11 te koop op bol.com. Ik kon mijn uitgave echter nergens vinden.

Koop bij bol.com

Kennen jullie de schrijfster Meg Rosoff? 

6 gedachten over “Wat ik was – Meg Rosoff

  1. Wat jammer dat dit boek zo is tegengevallen! De cover ziet er prachtig uit en het verhaal maakt me wel nieuwsgierig, dus ik had hem zelf misschien wel opgepakt in een winkel. Jammer dat de inhoud dan tegenvalt!

  2. Ik denk echt dat je er aan toe bent je vleugels te spreiden. En soms lees ik een boek niet omdat ik in het verhaal wil worden gezogen, maar juist omdat de taal en wat de schrijver voor je tovert zo mooi is. Soms leg ik een boek weg, omdat een zin me zo geraakt heeft dat ik echt even moet bijkomen. Misschien dat je daar naar toe groeit. Boeken groeien ook met je mee. Dit boek lijkt me meer iets voor pubers die er zelf midden in zitten, of 30+ers die hun pubertijd bijna vergeten zijn, om nostalgische redenen. Jij bent met andere zaken bezig in je leven.
    Of! Lees gewoon lekker van die romannetjes, van harlekijn of zo 🙂 Waar je niet over na hoeft te denken, die altijd goed aflopen en die boordevol onwerkelijke romantiek zitten. Ook lekker op zijn tijd.

    1. Jaa ik denk dat je gelijk hebt. Dit was niet het juiste boek voor mij. Maar ik denk dat anderen die inderdaad wél in de puberteit zitten óf er al een tijdje uit zijn, hem wel zullen waarderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s