Hoe ik samenvattingen schijf van wetenschappelijke literatuur

Ja hoor, de tentamenweek is weer in zicht en dat betekent leren, leren en nog eens leren. Helaas merk ik aan mezelf dat ik mezelf er moeilijk tot kan zetten deze keer, dus besloot ik maar een artikeltje te schrijven over hoe ik samenvattingen schrijf van wetenschappelijke artikelen. Dit artikel kan je ook als inspiratie gebruiken als je nog op de middelbare school zit. Hopelijk hebben jullie er iets aan!

2016-03-17 18.32.45

Bij mijn studie krijgen we meestal rond de vijftien artikelen en/of hoofdstukken die we voor het tentamen moeten leren. Als je je bedenkt dat één artikel meestal rond de vijftien pagina’s is, én dat je twee vakken per periode hebt, komt dat neer op 450 bladzijden taaie, academische stof. En dat is best veel om te leren!

Daarom schrijf ik samenvattingen. Met de hand, want dan onthoud ik alles veel beter dan dat ik het typ op mijn laptop. En ik heb pas sinds kort dé methode gevonden die voor mij ontzettend fijn werkt. Op de manier die ik nu hanteer schrijf ik overzichtelijke samenvattingen die ik voor het leren van mijn tentamens kan gebruiken. Kijken jullie mee?

2016-03-17 18.32.32.jpg

Goed, voor dit artikel heb ik het vak Gesprekken aan het werk, Werken aan gesprekken gebruikt. Sinds deze periode heb ik voor mijn beide vakken een aparte map gebruikt, waarin ik alles stop wat ik nodig heb. Op de kaft zie je bijvoorbeeld een lijstje met artikelen die ik nog moet samenvatten (oeps, dat zijn er nogal wat), en een sticky note waar ik mijn colour coding op heb geschreven (daar kom ik later op). Voor de tabbladen heb ik de studiehandleiding gedaan, want daar staat handige informatie in over welke literatuur je welke week moet lezen. Achter het zwarte tabblad zitten de handouts met opdrachten die ik tijdens de colleges krijg, achter het groene tabblad zitten mijn gemaakte aantekeningen en tekst van de dia’s, achter het gele tabblad zitten de artikelen die we moeten lezen en last but not least: achter het oranje tabblad zitten mijn geschreven samenvattingen!

2016-03-17 18.33.45

Dit is dus de binnenkant van de kaft van de map. Op de sticky note zie je welke kleuren ik gebruik voor mijn samenvattingen. Ik ben een groot fan van colour coding: voor bepaalde soorten tekst gebruik je een verschillende kleur, zodat je deze goed van elkaar kan onderscheiden. Om het mezelf makkelijk te maken, schreef ik aan het begin van de periode op welke kleur ik voor wat gebruikte. De kleur oranje gebruik ik voor de titels van tussenkopjes, groen gebruik ik voor een begrip en geel voor belangrijke informatie. Het driehoekje met het uitroepteken gebruik ik als ik denk dat ergens een tentamenvraag over komt.

Goed, laten we gaan kijken naar de samenvattingen zelf! Ik heb altijd al liever geschreven dan getypt, want door te schrijven komt de informatie veel beter binnen bij mij. Sinds deze periode maak ik gebruik van blokjespapier, en dat vind ik heel fijn werken. Namelijk hierom:

2016-03-17 18.34.41.jpg

Helemaal bovenaan schrijf ik als eerste de naam van de auteur, gevolgd door (een deel van) de titel. Daaronder zet ik een streep met roze zodat ik weet dat het het begin is van een nieuw artikel. Daaronder en ook aan de linkerkant van het blad zet ik een streep met pen. In de kolom aan de linkerkant schrijf ik de titels of belangrijke begrippen neer, en aan de rechterkant van de streep schrijf ik de ‘gewone’ samenvatting. Door de kolom aan de linkerkant heb ik een goed overzicht van de belangrijke begrippen, tussenkopjes en onderzoekers.

2016-03-17 18.35.55.jpg

Ook de colour coding maakt het heel overzichtelijk, want zo zie ik in een oogopslag alle belangrijke begrippen, tussenkopjes en andere belangrijke informatie die ik moet onthouden.

Ik ben in ieder geval ontzettend blij dat ik deze manier bedacht heb, want voor mij werkt het heel goed. Ik vind het overzichtelijk door de linkerkolom en hierdoor leer ik veel effectiever. Hopelijk kunnen jullie er ook iets uithalen voor jezelf!

Maken jullie graag samenvattingen voor een toets/tentamen? 

9 gedachten over “Hoe ik samenvattingen schijf van wetenschappelijke literatuur

  1. Ik maak eigenlijk van ieder vak bijna een samenvatting. Het is erg veel werk maar zo onthoud ik het ook. Ik ben het nu al jaren zo gewend en het is werken maar anders haal ik het niet 🙂 ! & inderdaad ook met colour codes en sticky notes 😉 !

  2. Samenvattingen slepen me echt altijd door de tentamens heen. Ik zou niet weten hoe ik anders al die informatie in m’n hoofd zou moeten krijgen, haha!

  3. Haha ik samenvat niet alles omdat we gemiddeld rond 3000 pagina per 7 weken moeten maar moeilijkste vak haal ik er altijd wel uit haha, anders onthou ik het echt niet! We werken btw op dezelfde manier haha

  4. Wauw, vet georganiseerd. Wij werken aan de hand van leerdoelen, dus dan is het net iets duidelijk wat je moet selecteren uit een artikel. Deze periode ben ik begonnen met uittypen, gaat net iets sneller ofzo. Ik weet nog niet hoe het uit gaat pakken 🙂

  5. Handug! Ik studeer niet meer, maar enkele jaren terug was de markeerstift mijn ‘best buddy’. Dat met die begrippen langs de zijkant deed ik ook, maar dan de zijkant van het artikel/boek. Handgeschreven samenvattingen maakte ik overigens ook, maar daar werkte ik met driehoekjes voor de hoofdzaken, bolletjes voor de onderliggende info en vierkantjes voor de ‘handig om even extra op te letten’ (met uitroeptekens voor de ‘dit wordt zeker weten een tentamenvraag!) 🙂

  6. Eigenlijk nooit gedaan, erg he? Maar zodra ik merkte dat het maken van aantekeningen in de colleges voldoende was, las ik de teksten alleen als achtergrond informatie. Daarvoor probeerde ik nog wel iets met onderstrepen en aantekeningen in de kantlijnen. Niks geen gedoe met kleurtjes, dat is niets voor mij. Maar goed, ik las ook veel literatuur, en dat is ook weer anders.
    Het is wel belangrijk dat je een methode vind die bij je past, eentje die werkt. Ruitjespapier, daar hou ik ook wel van. Die tip had ik vast van je overgenomen voor mijn aantekeningen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s