Vals – Mel Wallis de Vries

Ik weet nog dat ik vier jaar geleden tijdens mijn vakantie op Cyprus een boek van Mel Wallis de Vries las. Ik vond het toen een ontzettend spannend boek en had hem ook zo uit. Nu, vier jaar later, besloot ik weer een boek van Mel Wallis de Vries te lezen, en te kijken of ik het nu nog steeds zo spannend vond.

Vals - Mel Wallis de Vries

Algemene gegevens
Titel: Vals
Auteur: Mel Wallis de Vries
Uitgeverij: De Fontein
Aantal pagina’s: 271
Genre: Jeugdtriller

Het verhaal
Abby, Maud, Pippa en Feline kennen elkaar van school en zijn al jaren vriendinnen. In de kerstvakantie gaan ze naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Maud opeens na een ruzie. De overgebleven drie vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat Maud naar het dorp is gelopen. Als Feline ook verdwijnt én ze bloedsporen in de sneeuw vinden, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op. De sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar?

Mijn mening
Laat ik beginnen met dat ik vanaf de eerste bladzijde merkte dat dit echt een jeugdthriller is. Het taalgebruik en de manier waarop het geschreven is duidde meteen aan dat dit een boek is voor jongeren die (denk ik) iets jonger zijn dan ik. Ik moest daarom ook best wel inkomen in het verhaal, want ik vond het begin ietwat kinderachtig en het deed me een beetje denken aan de boeken die ik vroeger las.

Desalniettemin las het boek wel als een trein. Juist omdat het taalgebruik iets simpeler is dan ik gewend ben, vloog ik door de bladzijden heen. Dat was heel fijn, want daardoor raakte ik wel beter in het verhaal.

De meiden zijn allemaal heel verschillend, maar degene die ik écht kon schieten was Pippa. Ik denk dat dit expres zo gedaan is, want je kan haar volgens mij moeilijk wél aardig vinden. Hierdoor had ik best wel wat moeite met het verhaal, want ik ergerde me zo aan haar dat ik het boek soms echt wilde verbranden (maar het boek is niet van mij, dus dat zou ik natuurlijk nooit doen 😉 ).

De spanning wordt heel goed opgebouwd in het verhaal. Vanaf het moment dat de meiden in de Ardennen aankomen gebeuren er eigenlijk onverklaarbare dingen, maar de meiden hebben eigenlijk niet door dat er iets niet pluis is. Naarmate de dagen verstrijken gebeuren er steeds meer gekke dingen, maar toch weten de meiden altijd een verklaring te verzinnen waardoor het lijkt alsof er niks aan de hand is.

Vals - Mel Wallis de Vries

Ik had een beetje moeite met de geloofwaardigheid van het verhaal. Oké, het is best normaal dat er vier vriendinnen van zeventien een midweekje naar de Ardennen gaan, naar het huisje van één van de meiden. Maar ik snap niet dat die ouders het oké vinden dat dat huisje enorm afgelegen is, dat er geen telefonisch bereik is én dat het dichtsbijzijde dorp zes kilometer verderop is, terwijl het ook nog eens midden in de winter is.

Ook als het verhaal al iets verder gevorderd is, en Kim en Feline zijn verdwenen, doen Abby en Pippa zulke domme en naïeve dingen dat ik ze echt wel door elkaar kon schudden. Ik ga natuurlijk niet spoileren, maar ik irriteerde me hier best aan. Het verhaal werd hierdoor niet geloofwaardiger voor mij.

De dader is misschien voor sommige mensen een grote verrassing geweest, maar ik zag diegene eigenlijk al vanaf de eerste keer dat zijn naam genoemd werd voor dader aan. Ik wist nog niet precies hoe de vork in de steel zat, en dat was dan ook wel een verrassing en goed uitgewerkt, maar ik had dus wel verwacht wie de dader was. Dat vond ik jammer, maar misschien heb ik gewoon teveel thrillers gelezen/gezien daarvoor haha.

Wat ik wel een groot pluspunt vond, was de spanning. Ik las het boek ’s nachts, en dat had ik misschien beter niet kunnen doen, want toen de dader nog niet bekend was maar er wel rare dingen gebeurden, lag ik wel een beetje bibberend in mijn bed. De spanning werd enorm goed opgebouwd en soms was ik best een beetje huiverig als er weer voetstappen over het dak te horen waren of iets dergelijks.

Goed, ik vond dit boek minder leuk dan dat ik vier jaar geleden had gevonden. De geloofwaardigheid had af en toe echt beter gekund en dat vond ik jammer. Ook vond ik de acties van de meiden soms zo ongelofelijk dom dat ik het boek echt weg wilde smijten en de dader zag ik aankomen. Maar het boek was wél enorm spannend, las lekker vlot en de ontknoping vond ik erg goed uitgewerkt. Daarom krijgt dit boek van mij drie sterren.

3 sterren

Vals is voor €13,99 te koop op bol.com

Koop bij bol.com

Wat vind jij van de boeken van Mel Wallis de Vries?

2 gedachten over “Vals – Mel Wallis de Vries

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s