Help! Ik zit in een leesdip

Eigenlijk moest er vandaag een recensie online komen, maar tot mijn grootste schrik durfde ik vandaag voor het eerst aan mezelf toe te geven dat ik in een leesdipje zit. Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt en ik vind het helemáál niet leuk, want ik wil gewoon lekker verder lezen in alle toffe boeken die ik heb! Vandaag dus even een kletsartikeltje waarin ik mijn frustraties uit, want een recensie lukte gewoon écht even niet.

book, light, and library afbeelding

Ik ben dus al bijna een maand bezig in Harry Potter en de Relieken van de Dood. Het laatste deel waar ik al heel lang naar uit kijk. Waarom lukt het lezen dan gewoon niet? Ik moet mezelf zo dwingen om verder te lezen en niet na één hoofdstuk te stoppen. Het verhaal is nog niet écht begonnen, maar dat vond ik in de vorige delen niet erg. Nu ben ik echter al een maand bezig om mezelf door die eerste honderd pagina’s te worstelen.

Misschien kan het komen omdat ik vorige maand de hele Selectie serie (op de Prinses na) achter elkaar heb gelezen. Dat ging namelijk wél als een speer. Maar toen ik de serie uit had, en niet meteen in de Prinses wilde beginnen omdat ik op The Crown wilde wachten, was ik mijn leesflow gewoon kwijt.

Om te kijken of het aan mijn Harry Potter boek lag, ben ik onlangs ook nog in een ander boek gestart, Wat ik was van Meg Rosoff. Het is op zich een prima boek en amper tweehonderd pagina’s, waardoor ik dacht dat ik hem binnen een dag wel uit zou hebben en er een recensie over zou kunnen schrijven, maar nee hoor, ik doe al drie dagen over de eerste zestig bladzijden.

Het voelt raar, zo’n eerste leesdip. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik dat ooit zou meemaken. Zelfs na de Touching Juliette serie, die ik he-le-maal geweldig vond, kon ik de volgende dag in een ander boek beginnen.

Ik vind die leesdip dus maar niks en ik wil er het liefst zo snel mogelijk weer uit. Maar hoe? Ik heb nog helemaal geen ervaring op dit gebied, dus ik hoopte dat jullie mij kunnen helpen! Laat me in de comments weten hoe jullie omgaan met een leesdip, want ik wil eruit!

Sorry dus dat er geen recensie online kwam vandaag, maar jullie mogen de schuld geven aan mijn leesdip (jullie mogen hem zelfs uitschelden als jullie willen). Hopelijk zien jullie snel weer recensies verschijnen op My Pink Fairytale!

Geniet van jullie vrijdag en tot morgen ❤

19 gedachten over “Help! Ik zit in een leesdip

 1. Als ik in een leesdip raak, wat gelukkig niet vaak voorkomt, grijp ik meestal terug naar een van mijn meest favoriete boeken of series en herlees ik die. Daarna lukt het me meestal weer om een nieuw boek op te pakken.
  Denk dat het belangrijkste is dat je beseft dat minder lezen of helemaal niet lezen ook helemaal geen probleem is. Ga lekker andere dingen doen, geniet en voor je het weet heb je de zin om te lezen weer helemaal terug 🙂

 2. *hug* Een leesdip is vervelend, zeker als je graag wilt lezen. Als ervaren lezer ken ik ze wel, en heb ik geaccepteerd dat ik nooit meer zo enthousiast zal zijn over boeken zoals toen ik 25 was. Of 15. Of 10.
  Want er is een nadeel aan heel veel lezen.
  Je wordt kritischer omdat je steeds meer leeservaring krijgt, je komt vaker dingen tegen die je al eens gelezen hebt, of je ziet gewoon sneller dat bepaalde schrijfstijlen niet voldoen.
  En ja, het kan dus aan HP liggen. Want het laatste deel kan ik me ook niet meer herinneren. Ik heb het wel gelezen, maar man: wat een draak van een boek vergeleken met de eerste drie.
  Je leest heel veel YA. Misschien ben je daar uitgegroeid? Want hoe lekker dat ook is als leesvoer, het is een beetje de witte chocola van de literaire wereld. En als jij je cacao fix wilt, moet je over naar melk of pure chocola. (Ik zit zelf tegen de 90% puur aan.)
  Waarom probeer je niet Margaret Atwood’s Handmaiden’s Tale? Of gewoon een lekker spannend boek, misschien iets van een schrijver met een heel andere achtergrond, zoals Murakami? Je moet weer ge-wowd worden door een boek, een schrijfstijl.
  Duik er niet gelijk weer in met lange leesmarathons, maar lees elke dag een halfuurtje. Dan komt het echt wel weer goed.

 3. Wat rot zeg! Ik heb het ook wel eens gehad. Ik hoor altijd tips als lees een boek waarvan je zeker weet dat je hem leuk vind of lees bijvoorbeeld je favoriete boek nog eens! En pak niet van die zware dikke boeken op, maar wat luchtige dunne boeken. Succes!

  x

 4. Vervelend! Je hebt heel veel van die standaard tips zoals herlees een boek wat je leuk vindt enzo, maar voor mij hielp het om gewoon even niks te lezen en er ook niet aan te denken, want het lezen doe je voor de lol, al snap ik natuurlijk dat je wel een blog moet bijhouden. Ik heb in plaats daarvan erg veel series gekeken, ook even leuk. Dat duurde een week ofzo en daarna kreeg ik vanzelf weer zin om te lezen. Misschien helpt dit! 🙂

 5. Wat irritant dat je een leesdip hebt, maar geen probleem als er vandaag dan geen recensie online komt. Je moet ook lezen omdat je het fijn vindt en niet omdat het moet. Zelf zat ik laatst ook in een leesdip en dat is heel vervelend, maar op een gegeven moment kom je er wel weer uit. De beste tip is gewoon boeken in huis te halen die je enorm graag wil lezen en op een gegeven moment komt het vanzelf dan wel weer terug. Ik krijg trouwens ook altijd veel zin om te lezen door andere boekenblogs door te spitten, daar word ik vanzelf enthousiast van.

 6. Ik heb nog nooit een echte dip gehad, al heb ik er misschien wel een paar keer tegenaan gezeten. Ik ga dan altijd Harry Potter lezen, maar dat heeft voor jou natuurlijk geen zin! Maar, aangezien de HP’s mijn favoriete boeken zijn, is mijn tip: Herlees je favoriete boeken! En als je dan merkt dat je sneller gaat lezen kun je of stoppen en weer doorgaan in het boek waar je nu mee bezig bent, of je leest gewoon je favo boek/serie uit en gaat daarna verder. En als dát niet werkt… Het lezen even loslaten en gewoon even stoppen? Dan krijg je vast snel genoeg weer zin. Je moet jezelf niet dwingen te lezen (en niet te veel nadenken over de recensies die dan niet online komen), want dan lukt het mij ook nooit. Het doet pijn om te zeggen: Lees even niet meer. Maar misschien werkt het? Ik zou beginnen met je favoriete boek te herlezen! Hopelijk kom je snel weer uit de leesdip! 🙂

 7. Vervelend :(. Zoals hierboven al is gezegd, is het misschien wat om even niet te lezen, hoewel je natuurlijk liever wel wilt lezen. Ook is al gezegd dat je eigenlijk een boek moet hebben dat je weer supersnel uit leest (meestal is dat dan ook een leuk boek).

 8. Ahhh neee! Wat jammer nou! Ik heb ook wel eens een leesdip dus ik weet hoe het voelt 😦 wat helpt is om het boek dat je in een leesdip bracht opnieuw te lezen (of gewoon je favoriete stukjes eruit op te pikken) ook helpt het om even in een of andere fandom (van het boek dat je in een leesdip bracht) te volgen! Helpt echt!! In elk geval, veel sterkte 😀

 9. Ah stom zeg! Ik wou dat ik zoveel kon lezen als jij! Ik heb al in geen maanden echt lekker een boek kunnen lezen. Ik ben bezig op m’n iPad maar op een of andere manier kom ik niet verder terwijl het verhaal best wel spannend is…

  Ik denk dat je gewoon een boek moet nemen dat je al ‘ns gelezen hebt waar je blij van werd en dan weer in de flow komen!

 10. Meestal als ik in een leesdipje raak ga ik marathons houden van series die ik nog moet kijken. Op het gegeven moment word ik dat dan ook weer zat en is mijn leesdipje weer verdwenen 😊

 11. Ik heb op dit moment hetzelfde. Waarschijnlijk omdat ik teveel dikke boeken achter elkaar heb gelezen… maar zin om een dunner boek te pakken heb ik nu ook niet.
  Ik ga dus ook niet zitten lezen, maar doe vooral andere dingen: foto’s maken, kleding maken, opruimen, spelletjes spelen op m’n 3DS (dat zijn op zich ook verhalen :P). En ondertussen ook een beetje mijn boekenkast opruimen en kijken in welk boek ik wel zin heb om te gaan lezen! Dat dikke boek waar ik nu in bezig ben, lees ik daarna wel weer een keer uit.

 12. Ah irritant! Ik heb mezelf voorgenomen om het niet meer te zien als een leesdip, maar als een niet-leesfase. En dan ga ik gewoon lekker een serie kijken (ik zit dan in mn serie-fase) of iets anders doen dat ik leuk vind. Vaak komt de zin en inspiratie wel weer als ik gewoon rustig aan doe en niks forceer. Het moet namelijk wel leuk blijven natuurlijk 🙂 En wat een nieuw artikel op je blog betreft: de echte volgers zullen je artikelen heus wel blijven lezen, ook al moeten ze wat langer wachten 🙂

 13. Mij helpt het ook om even een tijd niet te ‘moeten’, of een compleet ander genre te lezen. Ik ben dan gelukkig ook een allesverslinder als het om boeken gaat, ik kan rustig YA afwisselen met Charles Dickens bijvoorbeeld. 🙂

  Pak dus eens een heel ander boek. En houd de regelmaat van het lezen: al moet je van jezelf niet lezen in het tempo dat je gewend bent. Lees elke ochtend even een half uur bijvoorbeeld, of elke dag in ieder geval één hoofdstuk. Als je dan toch een boek uitkrijgt, geeft dat weer dat voldane gevoel. En dat klinkt heel tegenstrijdig met niet moeten van jezelf, maar er is een verschil tussen ‘eerst kon ik een paar boeken per week lezen, dat moet ik kunnen!’ en elke dag een stukje lezen.

 14. Ik loop er nu ook al een tijdje mee rond om eerlijk te zijn. Ik heb er de laatste tijd gewoon even niet zoveel zin in of zo, ik weet het niet. Maar ik weet dat het wel weer terug komt 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s