Geld sparen voor een grote uitgave (zoals een semester abroad!)

Nu het zeer waarschijnlijk is dat ik in augustus voor vijf maanden naar Ierland vertrek, moet er natuurlijk gespaard worden. Zo’n uitwisseling kost natuurlijk veel geld, en ik wil zo min mogelijk lenen. Ik ben dus al een paar maanden druk aan het sparen, maar dat heb ik er zeker voor over! In deze post wil ik jullie graag laten zien hoe ik spaar voor zoiets groots. Misschien hebben jullie er zelf ook nog iets aan!

money, concert, and camera afbeelding

Van andere exchange students heb ik gehoord dat zoiets ongeveer €6000 kost. En omdat ik na mijn exchange nog een maand ‘vrij’ heb, wil ik in die maand ook nog wat van de wereld zien. Misschien wil ik naar Schotland of IJsland, maar daar heb ik nog geen concrete plannen voor. Goed, er moet dus veel gespaard worden, maar hoe pak je zoiets aan?

Weet hoeveel er per maand binnenkomt en hoeveel je ongeveer uitgeeft
Voordat ik een concreet spaarplan opzette, heb ik eerst twee maanden nauwkeurig bijgehouden hoeveel geld er per maand binnenkwam en hoeveel ik gemiddeld uitgaf per maand. Dit is best confronterend, want bij mij werd er bijvoorbeeld duidelijk dat ik veel geld uitgaf aan eten en boeken (ja, twee hele belangrijke dingen in mijn leven haha). Zo kreeg ik het inzicht dat als ik deze twee uitgaven wat meer zou minderen, en ik er nog een deel bij zou leggen, ik een leuk bedrag over zou houden om te sparen.

Bespaar op de dingen die je kunt missen
Natuurlijk heb je elke maand je vaste lasten, maar als je iets minder buiten de deur eet of eens een keer minder naar de bioscoop/boekenwinkel gaat, zul je zien dat je best veel geld kan besparen. Als je geen gratis OV hebt, kun je misschien een wat geld besparen door een deel van je route te fietsen in plaats van met het openbaar vervoer te reizen. Probeer eens nieuwe combinaties te maken met de kleren die je hebt, in plaats van het meteen aanschaffen van een nieuwe garderobe enzovoorts.

Probeer wat extra’s te verdienen en stop dit in een apart potje
Dit werkt bij mij ontzettend goed. Naast mijn baantje bij de Albert Heijn en mijn nieuwe baantje als barista, pas ik af en toe op mijn neefje en nichtje en verdien ik geld met het werven van nieuwe studenten op de VU. De bedragen die ik verdien naast mijn vaste baantjes, stop ik allemaal in een potje waar ik heel groot ‘IERLAND’ op heb geschreven. Dit is zo’n enorme motivatie dat ik elke cent erin wil stoppen die ik over heb! Mijn fooi gaat hier ook in, de commissie die ik verdien via mijn blog en bijvoorbeeld ook het geld wat ik voor mijn tentamencijfers en verjaardag krijg. Alles stop ik in het potje en vlak voordat ik vertrek zet ik het op mijn bankrekening. Het enige nadeel is dat je geen rente krijgt op dit bedrag, maar je kunt het ook moeilijker uitgeven doordat het niet op je rekening staat én het feit dat ik er groot opgezet heb waarvoor ik spaar, helpt mij ontzettend goed.

Probeer elke maand iets over te maken naar de spaarrekening, al is het maar een tientje
Als je het sparen een routine maakt, wordt het een gewoonte dat je elke maand iets overmaakt naar je spaarrekening. Ik wilde altijd pas iets overmaken naar mijn spaarrekening als dat meer dan €100 was, maar zo kon ik niet elke maand sparen. Mijn moeder zei toen tegen me dat ik elke maand sowieso iets moest overmaken, al was het maar €10. En dit helpt echt, want doordat het routine wordt doe je het ook vaker. Dus als ik eens een keer geen ruimte heb om €100 te sparen, spaar ik bijvoorbeeld €50 of maak ik meerdere keren per maand een tientje over. Zo zul je zien dat je aan het eind van het jaar toch nog een leuk bedrag hebt gespaard.

Dit zijn eigenlijk de beste tips die ik voor jullie heb, en die ik zelf ook toepas. Als jullie nog tips hebben, laat het dan vooral achter in de comments!

Hoe sparen jullie het beste voor een grote uitgave? 

 

10 gedachten over “Geld sparen voor een grote uitgave (zoals een semester abroad!)

 1. Wij hebben ook een grote uitgave te doen. Gelukkig hebben we twee inkomens, maar dat neemt niet weg dat er gewoon gespaard moet worden! Van onze rekening wordt er elke maand geld automatisch overgemaakt naar de spaarrekening. We hoeven er dus niet aan te denken. Alles wat boven een bepaald bedrag is, gaat automatisch heb: naar de spaarrekening.
  Vroeger hadden we envelopjes voor ‘uit eten gaan’, ‘dagje weg’, ‘wekelijkse boodschappen’. Dat geld ging dan ook fysiek in de envelopjes, net als in jouw potjes (die wel leuker zijn, overigens). Zo konden we toch leuke dingen blijven doen, maar hadden we wel een beperkt budget voor alles.

   1. Je moet wel weten wanneer je vaste lasten worden afgeschreven en wanneer je je salaris kunt verwachten. Je moet dus wel een dag pikken dat je geen verwachte uitgave meer doet. En je bepaalt wat het bedrag is dat moet blijven staan.
    Dus bijvoorbeeld (op studentenniveau dan :P): je inkomsten zijn, alles bij elkaar, 800 euro en dat bedrag is helemaal binnen op de 29ste van de maand. De 3de van de volgende maand wordt dan je huur of andere kosten afgeschreven (zeg 500 euro), en voor de rest van de maand (dus tot de volgende 29ste) heb je 175 euro nodig om boodschappen te doen en leuke dingen. Dat betekent dat je eigenlijk elke maand 125 euro ‘over hebt’. Als je dus op de 5de van de maand je rekening laat afromen naar 175 euro, en al het overige wegzet op je spaarrekening, dan moet je daarmee kunnen tot de 29ste.
    Je moet je geldzaken wel in de gaten houden, Want stel dan dat je wél een grote uitgave moet doen, dan is de 175 euro dus niet genoeg voor de rest van de maand én die uitgave. Maar het dwingt je ook om je écht aan je budget te houden.
    Als student heb je wellicht nog niet zulke grote en onverwacht uitgaven, zoals een wasmachine die vervangen moet worden. Dus je kunt dan best goed sparen.
    En ja, ik denk dat ik heel goed en luxe met 175 euro zou kunnen leven als student 🙂

 2. Ik wil altijd mooie ronde bedragen op mijn spaarrekening hebben haha. Maar misschien moet ik me daar maar eens overheen zetten. Veel succes met sparen!

  1. Dat had ik ook altijd hoor, en nog steeds een beetje. Maar ik ben er toch maar vanaf gestapt omdat ik op deze manier veel sneller spaar!

 3. Ik schreef normaal gezien ook pas over als ik 50 of 100 euro over had naar mijn spaarrekening. De ene maand is natuurlijk al wat duurder dan de andere. Zeker met de kosten voor de auto soms. Helaas schreef ik op die momenten niet over en werd er dus een maand niet gespaard. Ik ben er al vanaf gestapt en naar 20 gegaan maar in feite heb je gelijk: een tientje kan ook soms al genoeg zijn. Je maakt er inderdaad een gewoonte van. Ik volg zeker je tips op!

 4. Ik hou al bijna twee jaar bij wat ik uitgeef en wat er binnenkomt. Wou dat ik daar eerder mee was begonnen! Je ziet zo snel waar het meeste geld aan opgaat (kamerhuur, belastingen, eten 😛 ). Gewone boodschappen en restaurantjes heb ik wel gesplitst natuurlijk. Ben er daardoor wel achtergekomen dat alle supermarkten langsfietsen voor de aanbiedingen, of alles in 1 supermarkt halen, eigenlijk niets scheelt qua bedrag. Wel als je altijd naar de AH gaat (want AH = duur), maar Jumbo of Hoogvliet maakt eigenlijk niet echt veel uit. Als je naar de markt kan (voor groenten) scheelt dat weer wel! Dus 1 supermarkt (niet de meest dure) + markt is de goedkoopste combinatie. En in de Kruidvat dingen kopen die in de aanbieding zijn (shampoo bijvoorbeeld) en met de punten die je kan sparen bij de Kruidvat ook weer af en toe shampoo “kopen”. Voor de rest doe ik niet meer aan spaaracties, die zijn meestal toch niet zo voordelig (want ik kom dan te weinig in die winkels). Zegels die ik krijg neem ik wel aan als ze gratis zijn, maar geef ik dan aan andere mensen.
  Ik ben ook wel minder boeken gaan kopen, vooral omdat ik mijn TBR-stapel wilde uitlezen, maar ook omdat ik veel manieren vond om gratis aan boeken te komen (ruilen, Bookcrossing, Weggeefwinkel), dus ik heb nog steeds genoeg te lezen 🙂
  Ik schrijf elke keer dat ik mijn salaris binnenkrijg nu een bepaald bedrag over naar mijn spaarrekening en van de rest kan ik (ruim) rondkomen in een maand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s