Soldaat van Oranje

Vorige week ging ik met mijn moeder en zusje naar Soldaat van Oranje de musical. Van kinds af aan ben ik al gek op musicals. Vroeger wilde ik zelfs musicalster worden! Tarzan, Belle en het Beest, Sneeuwitje, The Sound of Music en vast nog wel een paar heb ik allemaal al gezien. Al vijf jaar lang hoorde ik over deze bijzondere musical Soldaat van Oranje. Ik wilde er heel graag heen, maar de kaartjes waren echt te duur helaas. En toen kwam mama met de grote verrassing dat zij kaartjes had bemachtigd!

Deze post bevat spoilers over het decor en het verhaal! 

Ik wist totaal niet wat ik ervan moest verwachten, want ik had gehoord dat het decor echt een beleving op zich was. We kwamen binnen in de Theater Hangaar in Katwijk en daar was al van alles te doen. Alles was in stijl van de jaren veertig, zelfs de toiletten.

Om twee uur ’s middags begon de voorstelling en je moest écht op tijd zijn, anders kon je niet meer naar binnen. Dit door het bijzondere decor. De voorstelling begon met allerlei foto’s en archiefbeelden van de Tweede Wereldoorlog. Dit was op zich al heftig om te zien, en hierdoor kwam je meteen goed in het verhaal. Het enige wat ik zelf over het verhaal wist, was dat het over de Tweede Wereldoorlog ging. Verder had ik geen idee.

Het verhaal begint bij de sociëteit van de Leidse studentenvereniging Minerva. Je ziet hoe een groep vrienden hun ontgroening meemaakt. Het verhaal begint als de oorlog al bezig is, maar Nederland nog niet bereikt heeft. De vrienden weten wel dat het oorlog is, maar zien de dreiging daarvan nog niet echt.

Eigenlijk volg je het leven van deze vriendengroep door de oorlog heen, met in het bijzonder het leven van Erik Hazelhoff. Je ziet wat de oorlog met zo’n vriendengroep doet. Zo valt er al snel iemand af omdat zijn ouders zijn aangesloten bij de NSB, en dwingt zijn vriendinnetje Ada om ook op te stappen. Ook is er iemand Joods, en hij wordt snel gefusilleerd door de Duitsers. Dat vond ik heel heftig om te zien, want de pistolen waren gevuld met losse flodders en rode verf, waardoor het heel realistisch was allemaal.

 

Erik en zijn vriend Fred besluiten om naar Engeland te varen en zich aan te sluiten bij het verzet. Hier ontmoeten ze ook koningin Wilhelmina. Intussen werkt Charlot in Nederland bij het verzet, maar zij wordt verraden door haar ex vriendje en sterft in een concentratiekamp. Uiteindelijk valt de hele vriendengroep uit elkaar omdat vrijwel iedereen doodgaat of elkaar uit het oog verliest.

Ik vond met name Dorian Bindels, de jongen die Erik speelt, echt ontzettend goed. Hij kan heel mooi zingen en de emoties waren heel goed van zijn gezicht af te lezen. Wat mij betreft gaan we hem zeker vaker terugzien!

Maar dan, het decor. Dat verdient zeker heel veel aandacht, want wat is dat prachtig gedaan. Het decor van Soldaat van Oranje is het meest bijzondere wat ik ooit heb gezien en ze hebben er dan ook wel vijf(!) jaar aan gewerkt. Bij een musical heb je bijna altijd dat het decor op het podium verwisseld wordt. Maar bij Soldaat van Oranje, word je als publiek rondgedraaid naar de verschillende decors. Dit geeft echt een enorm bijzonder effect. Op het plaatje hieronder is het hopelijk een beetje duidelijk uitgelegd.

Daarnaast draait de ring om het toneel ook nog rond, en werden er dus veel archiefbeelden getoond. Dit alles zorgde voor een unieke belevenis. Er is zelfs een gedeelte met echt water en zand, en een gedeelte is ook buiten met een echt vliegtuig.

De muziek was ook heel mooi. Alle acteurs konden prachtig zingen en vooral de nummers Wie Dan en Morgen is Vandaag zijn nog lang bij mij blijven hangen.

Als je nog twijfelt of Soldaat van Oranje je geld waard is: zeker wel! Ik raad iedereen aan om erheen te gaan want het is een belangrijk stukje geschiedenis dat prachtig nagespeeld is. Ik zou er zo nog een keer heen willen.

Zijn jullie bij Soldaat van Oranje geweest? 

3 gedachten over “Soldaat van Oranje

  1. Wow, Soldaat van Oranje klinkt fantastisch! Doet me een beetje denken aan de musical 14-18 hier bij ons in België. Die had ook een bewegende tribune en een bewegende scene. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s