Op zoek naar Violet Park – Jenny Valentine

Op het Dickens Festijn in Deventer kocht ik drie hardcoverboeken voor maar €2,50. Omdat ze alle drie relatief dun waren, besloot ik een boekje mee te nemen om te lezen in het openbaar vervoer. Ik lees niet vaak contemporary en het is ook niet helemaal mijn genre, dus ik was een beetje sceptisch. Maar het las als een trein en ik had hem binnen een dag uit!

2016-02-03 13.11.57

Algemene gegevens
Titel: Op zoek naar Violet Park
Auteur: Jenny Valentine
Uitgeverij: Moon
Aantal pagina’s: 189
Genre: contemporary

Het verhaal
Lucas (16) raakt geïntrigeerd door een urn die is achtergelaten bij een taxistandplaats. Hij probeert de urn met de as van Violet Park in bezit te krijgen en gaat op zoek naar de geschiedenis van deze vrouw. Dit is het begin van een zoektocht naar zichzelf en zijn identiteit. 

Mijn mening
Eigenlijk begon ik dit boek maar gewoon te lezen zonder dat ik er enkele verwachtingen bij had. Het verhaal klonk interessant en ik vind de voorkant prachtig, dus ik begon maar gewoon met lezen.

Het verhaal wordt verteld uit Lucas, een zestienjarige jongen die in Londen woont met zijn oudere zus, kleine broertje en depressieve moeder. Dat ze depressief is wordt misschien nergens expliciet genoemd, maar wordt vanaf het begin al snel duidelijk.

Lucas’ vader is op een dag verdwenen, en daar gaat ieder gezinslid op zijn/haar eigen manier mee om. Mercy, Lucas’ oudere zus, zet zich af tegen de regels. Lucas klampt zich aan zijn vader vast door zijn kleding te dragen en zich als zijn vader te gedragen, maar heeft niet door dat dit extra moeilijk is voor de moeder van Lucas, die zich alleen nog maar meer depressiever voelt.

Op een avond ziet hij een verlaten urn staan op een plank in een taxicentrale. Hier begint het verhaal eigenlijk mee, de rest van het verhaal is qua tijd kriskras door elkaar geschreven, maar dit is totaal niet storend.

Lucas raakt geïntrigeerd door de urn en gaat op zoek naar het verhaal van de persoon die erin zit: Violet Park. Deze zoektocht is de rode draad van het verhaal, maar er zit veel meer omheen. Zo vind ik het ongelofelijk knap hoe Jenny Valentine de personages in 189 pagina’s een enorme karakterontwikkeling heeft toegeschreven. Dit zie je vooral heel erg bij Lucas en de moeder van Lucas.

De karakters zijn heel levendig en echt. Ieder karakter had zijn eigen trekjes waardoor je ze snel van elkaar kon onderscheiden. Dit vond ik een sterk punt in het boek. Iets wat ik iets minder vond, was de ontwikkeling van de zoektocht van Lucas. De ontwikkelingen zijn niet per se slecht, maar wat er gebeurt is allemaal ontzettend toevallig. Een beetje té toevallig om heel realistisch te zijn, eerlijk gezegd. Daar had ik dus wel een beetje moeite mee.

Op zoek naar Violet Park is, zoals op de achterkant staat, een heerlijk, levendig coming-of-age verhaal. De personages en hun ontwikkelingen zijn interessant, en de ‘ontknoping’ vond ik ook erg goed bedacht. Toch waren de gebeurtenissen niet altijd even realistisch en daarom krijgt dit boek van mij drie sterren.

3 sterren

Op zoek naar Violet Park is voor €11,95 te koop op bol.com.

Koop bij bol.com

Lees jij veel contemporary boeken? 

2 gedachten over “Op zoek naar Violet Park – Jenny Valentine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s