Harry Potter en de Orde van de Feniks – J.K. Rowling

Zondagavond las ik het vijfde, en dikste boek van de Harry Potter serie uit. Het was weer een hele zit, maar het was het zeker waard. Ik word zo gelukkig van de Harry Potter boeken en bij het idee dat ik nog maar twee boeken over heb om te lezen, word ik eigenlijk een beetje verdrietig.

2016-02-01 10.59.28.jpg

Algemene gegevens
Titel: Harry Potter en de Orde van de Feniks
Auteur: J.K. Rowling
Uitgeverij: De Harmonie
Aantal pagina’s: 671
Genre: Fantasy, Avontuur
Serie: Harry Potter #5

Het verhaal
Harry Potter staat op het punt om te beginnen aan zijn vijfde schooljaar op de Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. Harry kan haast niet wachten en bovendien wil hij weten waarom zijn vrienden Ron en Hermelien de hele zomer zo geheimzinnig hebben gedaan. Maar wat Harry zal gaan ontdekken in zijn nieuwe schooljaar zal zijn wereld op z’n kop zetten…

Mijn mening
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik kwam moeilijker in dit boek dan de voorgaande delen van Harry Potter. Waaraan dat lag durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar waar ik bij de voorgaande delen door de pagina’s heen vloog, heb ik over dit boek wel een flink stuk langer gedaan. En dat kwam niet alleen doordat het boek gewoon dikker was, soms had ik gewoon minder zin om het weer op te pakken.

Begrijp me niet verkeerd: het boek is nog steeds fantastisch. Ik ben verliefd op Zweinstein en alle personages die J.K. Rowling zo gedetailleerd heeft beschreven. Ook heb ik een paar keer echt hardop gelachen (waarna ik raar aangekeken werd door mijn zusje), en ik lach niet snel hardop bij het lezen van een boek.

Met name het stuk voordat Harry en zijn vrienden terugkeren naar Zweinstein vond ik redelijk saai. Toen ze met zijn alle verblijven op het Grimboudplein 12 en dagenlang bezig zijn met het schoonmaken van het huis, verloren ze mijn aandacht een beetje. Voor mijn part had dat deel best een stukje korter gemogen. Ook duurde naar mijn mening het leren voor de examens soms een tikje te lang. Soms bestonden er drie bladzijdes uit het feit dat Hermelien, Ron en Harry aan het studeren waren. J.K. Rowling kan dit alsnog heel leuk vertellen, maar soms was dat wel een beetje saai.

De ‘grotere’ gebeurtenissen maakten het echter dat ik met plezier bleef doorlezen. Ik had de film al talloze keren gezien, dus ik wist dat Professor Omber zou komen, maar in het boek was dit toch een hele nieuwe ervaring. Ik vond het vooral geweldig om te lezen hoe de andere leraren van Zweinstein omgingen met het protest van de leerlingen. Vooral professor Anderling vond ik echt geniaal hiermee omgaan.

Naast professor Omber worden er nog een boel andere nieuwe personages geïntroduceerd. Met name Loena Leeflang vind ik echt heel aandoenlijk, en natuurlijk maken we ook kennis met Bellatrix von Detta. In het boek vind ik haar echt ***, maar omdat ze in de films gespeeld wordt door de legendarische Helena Bonham Carter, haatte ik haar iets minder dan ik zou moeten.

Er gebeurt ontzettend veel in het boek, op allerlei verschillende fronten. Het stuk met de SVP vond ik heel erg leuk, Omber wilde ik het liefst schieten, ik werd net als Harry heel benieuwd naar de mysterieuze deur op de Afdeling Mystificatie en ik vond de band tussen Harry en Sirius heel mooi neergezet (al brak mijn hart daar later door in honderdduizend stukjes). Het boek bevat onwijs veel elementen die bij het slot heel natuurlijk samenkomen.

De laatste honderdvijftig bladzijden waren bloedstollend spannend en ik zat op het puntje van mijn stoel. Hoewel ik het verhaal dus al kende, was het echt een hele nieuwe beleving en bevatte het boek zoveel meer details waardoor het geheel echt veel beter in elkaar leek te zitten. De ‘battle’ bij het Ministerie van Toverkunst is ontzettend spannend en wat daarna gebeurt brak mijn hart.

Na de strijd komen er nog een paar hoofdstukken waarin Perkamentus een verklaring aflegt aan Harry over alle dingen die het afgelopen schooljaar gebeurd zijn, maar die voor Harry nog steeds een groot vraagteken zijn. Dit was heel fijn, want zo krijg je als lezer ook meer duidelijkheid en beginnen de puzzelstukjes langzaam op zijn plaats te vallen.

Ondanks het ietwat trage begin van het boek, was de rest weer net zo geweldig als de vorige boeken en daarom geef ik dit boek vier sterren.

4 sterren

Harry Potter en de Orde van de Feniks is voor €21,50 te koop op bol.com.

Koop bij bol.com

Wat vond jij van dit vijfde deel van Harry Potter? 

4 gedachten over “Harry Potter en de Orde van de Feniks – J.K. Rowling

  1. Ik moet Harry Potter echt een keer opnieuw gaan lezen! Als ik zo je recensie lees, word ik weer helemaal enthousiast en het is echt heel lang geleden dat ik ze voor het laatst heb gelezen.

  2. Haha, ik vind Bellatrix echt superleuk! Maar ik ben soms een beetje gek, net zoals zij… Luna vind ik ook een heerlijk personage. Jammer dat je het zo traag op gang vond komen! Ik vond het zelf wel leuk om te lezen over het opruimen. Ik ga geen spoilers vertellen, maar ik weet zeker dat je later nog aan dat opruimen terugdenkt, tijdens het lezen van een ander Harry Potter boek. En ja, dat zijn er helaas nog maar twee, dus je zult er snel genoeg achter komen. En nee, voor de rest kan ik je niks vertellen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s