Places I want to go: Stockholm

Twee jaar geleden zette ik voor het eerst voet op Zweedse grond. Dat was toen ik een rondreis ging maken door Noorwegen, en we met de boot aankwamen in Göteborg. Veel heb ik toen niet van Zweden gezien, want we reden er aardig snel doorheen omdat Noorwegen onze hoofdbestemming was. Maar ik hoor van steeds meer mensen dat Stockholm, de hoofdstad van Zweden, een stad is die je écht gezien moet hebben. Dus daar wil ik zeker heen!

Scandinavië trekt me al heel lang, maar na de rondreis door Noorwegen was ik al helemaal verliefd. Scandinavië heeft eigenlijk alles: mooie natuur, hippe steden, aardige mensen, lekker eten. Noem het maar op! Het enige nadeel is dat alles belachelijk duur is, maar hé, dan maar even sparen van tevoren.

Bezienswaardigheden
Er zijn genoeg dingen te doen in Stockholm! De volgende dingen zou ik graag willen bezoeken wanneer ik er heen ga:

Stockholms Slot
Als Rowan op vakantie gaat, moet en zal Rowan kastelen/slotten bezoeken waarbij ik kan wegfantaseren. Dus als ik naar ooit naar Stockholm ga, wil ik zeker het Stockholms Slot bezoeken! Het is het oudste, nog steeds dienst doende paleis ter wereld. Het paleis heeft wel 609 kamers en in het paleis ligt ook het Livrustkammaren, het oudste museum van Zweden.

Vasamuseum
Ik hou van historie, dus als er in Stockholm een maritiem museum staat met daarin het enige volledig intact gebleven zeventien-eeuws schip (de Vasai, moet ik daar natuurlijk heen! Het is het drukstbezochte museum in heel Scandinavië.

Riddarhuset
Het Ridderhuis was de vaste vergaderplaats van de Zweedse adel. Leuk feitje: het is onder andere ontworpen door een Nederlandse architect en het gebouw is dan ook een typisch voorbeeld van de Nederlandse barokstijl. Het gebouw wordt vaak beschouwd als één van de mooiste van Stockholm. Als Hollander in hart en nieren moet je hier natuurlijk wel even een kijkje nemen!

Koninklijk domein Drottningholm
Joepie, nog een slot! Met een heel interessant verhaal. In 1580 liet Johan III van zweden dit slot als ‘plezierslot’ voor zijn echtgenote bouwen en noemde dit Koninginneneiland (Drottningholm). Maar in 1661 brandde dit slot tot de grond af. Een andere koningin liet hierna weer een nieuw slot bouwen. Het is één van de eerste werken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst werd. Het slot ziet er echt prachtig uit, het doet me echt denken aan een sprookje!

Dit zijn de dingen die ik graag zou bezoeken als ik in Stockholm ben.

Zijn jullie wel eens in Stockholm geweest? 

5 gedachten over “Places I want to go: Stockholm

  1. Dat maritiem museum 🙂 Dat lijkt me mooi. Zelfde bouwsel als het Amsterdams Scheepvaartmuseum! Is dus ook wel een lang weekendje weg waard. En ook niet zo heel ver weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s