Waarom ik geen TBR lijstjes maak

Het is al een hele tijd geleden dat ik een column heb geschreven op mijn blog, maar toen ik op Bloglovin struinde en de maandelijkse TBR posts voorbij zag komen, begonnen mijn vingers te kriebelen en wilden mijn gedachten een plek om gehoord (gelezen?) te worden. Ik wilde namelijk praten over het feit dat ik nooit maandelijkse TBR lijstjes maak, terwijl ik zie dat veel bloggers dit wel doen.

Book Shelf by red-gold-sparks

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het geweldig om alle blogposts te lezen met ‘To Be Read: Januari’ of iets in die trant. Het motiveert mij heel erg om te zien hoeveel en welke boeken er door iemand gelezen worden in een maand, en ik krijg er ook inspiratie van. Als ik bijvoorbeeld een boek zie dat ik al heel lang wil hebben/lezen word ik bijvoorbeeld door zo’n TBR post getriggerd om dat boek eindelijk eens te kopen/lezen.

Maar zelf maak ik eigenlijk nooit dit soort blogposts en ik maak dat soort lijstjes ook niet voor mezelf. Waarom niet? hoor ik je denken, want ik heb net immers zelf gezegd dat ik deze postst wel leuk vind om te lezen.

Ik ben eigenlijk altijd al een heel intuïtief persoon geweest. Kreeften staan daar ook bekend om, maar ik beloof jullie dat ik verder niet over astrologie zal wauwelen. Intuïtief dus. Vrijwel alle beslissingen die ik maak doe ik op gevoel en met mijn hart. Als ik ergens over twijfel luister ik niet naar mijn verstand, maar dan luister ik naar of iets goed of niet goed voelt.

Met boeken lezen is het precies hetzelfde liedje. Als ik een boek uit heb, begin ik het liefst de volgende dag weer aan een nieuwe (behalve als ik echt even moet bijkomen, bookhangover it is). Ik bedenk dan echter op het moment zelf pas in welk volgend boek ik zal beginnen. Zo heb ik na het binge-lezen van een hele serie vaak behoefte aan een standalone. En mijn humeur speelt ook een grote factor. Ben ik blij/boos/verdrietig/gestressed op het moment dat ik een nieuw boek uitkies? Dan zal het boek daar ook vaak op afgestemd zijn.

Laatst heb ik op een regenachtige zondagmiddag al mijn ongelezen boeken uit mijn boekenkast verplaatst naar een plank in mijn kamer: mijn zogeheten TBR plank. Dit deed ik om een overzicht te krijgen in welke boeken ik allemaal nog moet lezen. Ik hield echter totaal geen rekening met de volgorde, omdat, mezelf kennende, die waarschijnlijk toch weer tientallen keren zal veranderen.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie hierover denken. Maken jullie iedere maand een TBR lijstje en houden jullie je daar braaf aan? Of kies je net als ik op het moment zelf pas uit welk boek je gaat lezen.

14 gedachten over “Waarom ik geen TBR lijstjes maak

 1. Ik maak geen lijstjes, maar ben van plan wel op Facebook te plaatsen wat ik die maand wil lezen. Oké, eigenlijk doe ik het dus wel, haha! Maar als ik me er niet aan houd, maak ik daar geen probleem van.

 2. Ik heb een algemeen meerjarenplan met boeken die ik nog wil lezen. Voornamelijk klassiekers dan. Maar maandelijks hou ik mij echt niet bezig met TBR-lijstjes.

 3. Ik maak eigenlijk ook geen TBR lijstjes; vind het vervelend om mezelf bepaalde titels op te leggen en kies gewoon een boek waar ik op dat moment zin in heb. Wel probeer ik recensie-exemplaren voorrang te geven en iedere maand minstens één klassieker te lezen. En aangezien ik dit jaar probeer om iedere maand een serie uit eigen kast te herlezen heb ik nu stiekem toch wel een klein beetje een soort van TBR 😛

  Voor januari is het bijv.
  – Delirium trilogie
  – een klassieker naar keuze
  – recensie-exemplaar Het Eiland
  Voor de rest aan te vullen met andere leuke boeken ^^

 4. Ik maak ook geen tbr-lijstjes per maand, maar pak ook waar ik zin in heb 🙂 Wel vind ik het ook leuk om te lezen wat andere mensen gaan lezen, zodat ik eventueel tegelijkertijd dat boek van mijn tbr stapel kan pakken !

 5. Ik maak ook nooit een TBR! Ik beslis net als jou welk boek ga ik ga lezen op het moment zelf. Ik lees net waar ik zin in heb op dat moment… en dat verandert echt per dag. Wil mezelf ook niet dwingen om bepaalde boeken te lezen, dan is lol er bij mij snel af!

 6. Ik maak ze ook niet om dezelfde reden. Als ik een lijst maak met welke boeken ik deze maand moet lezen dan kan ik er donderop zeggen dat ik met tegenzin in die boeken ga beginnen en dat wil ik voorkomen.

 7. Ik maak wel een TBR lijstje iedere maand, hoewel ik deze niet altijd al te strikt naleef. Maar ik vind het fijn om toch een zekere orde te bewaren in mijn leesgedrag. Bovendien kunnen er boeken zijn die ik al heel lang wil lezen, maar waar ik om de een of andere onverklaarbare reden niet in begin. Door zo’n TBR lijstje orden ik een beetje mijn leesgedrag zo te zeggen en zorg ik dat ik divers lees. Hoewel ik ook natuurlijk intuïtief boeken kies.

 8. Nee. Ik maak geen lijstjes met boeken die ik die maand wil lezen. We hebben wel een stapel nieuwe films die we nog moeten zien, maar dat is meer gemakzucht. De nieuwe films gaan op de stapel en als we wat willen zien kijken we wat we ook al weer hebben liggen.
  To be read lijstjes zijn niet aan mij besteed. Ik weet wel welke boeken ik ooit nog wil lezen, maar daar houdt het mee op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s