De Leeuw, de Heks en de Kleerkast – C.W. Lewis

Eigenlijk wilde ik vandaag een boek recenseren wat ik voor mijn boekenclub lees, maar die heb ik nog niet uit! Daarom vandaag een recensie van het tweede deel van de geweldige Narnia-reeks: de leeuw, de heks en de kleerkast!

2016-01-07 13.50.19.jpg

Algemene gegevens
Titel: De leeuw, de heks en de kleerkast
Auteur: C.W. Lewis
Uitgeverij: Callenbach
Aantal pagina’s: 157
Genre: Fantasy
Serie: De Kronieken van Narnia #2

Het verhaal
Vier kinderen, Peter, Susan, Edmund en Lucy gaan logeren bij professor Kirke. Op een regenachtige dag spelen ze verstoppertje in het grote, geheimzinnige huis. Lucy ontdekt een logeerkamer waar een kleerkast staat. Ze doet de kast open en stapt erin. Ze probeert met haar handen de achterwand te voelen….Tot haar schrik zit er helemaal geen achterwand in de kast! Ze loopt zomaar een ander land binnen, waar een lantarenpaal schijnt midden in een sneeuwlandschap.

2016-01-07 13.50.37.jpg

Mijn mening
Ik zag de film meerdere malen voordat ik überhaupt wist dat dit een boekenreeks was, dus ik wist al waar het verhaal over ging. Toch was het een hele nieuwe beleving om dit verhaal eens vanaf papier te lezen, in plaats van het te zien op het scherm.

Alle gebeurtenissen worden uitgebreid verteld, en ook de personages worden duidelijk neergezet. Wat ik knap gedaan vind van Lewis is dat elk kind een heel ander karakter heeft, ook al zijn ze wel broertjes en zusjes van elkaar. Zo voelt Peter zich echt de oudste en gedraagt zich ook zo, Susan is de betweter van het stel, Edmund zet zich vooral af tegen de rest en Lucy is het fantasierijke meisje.

Mede omdat Lucy zo fantasierijk is, geloven de anderen niet dat zij het betoverde land achter de Kleerkast heeft gevonden. Dat stukje vond ik heel zielig en frustrerend voor Lucy, vooral omdat iedereen haar behandelt als een klein kind (wat ze ook wel is, maar de rest denkt dat ze alles verzint, wat dus niet zo is).

Als de kinderen eenmaal in Narnia zijn, gebeuren er onwijs veel spannende dingen. De kinderen leren elkaar én zichzelf goed kennen. Als één van de kinderen verdwijnt moeten de anderen hem natuurlijk zoeken. Door deze zoektocht raken ze steeds bekender met Narnia en leren ze allerlei verschillende soorten wezens kennen. Sommige goed, waarmee ze vrienden worden, en sommige slecht.

De strijd op het einde is bloedstollend spannend en alles wat daarna gebeurt vond ik hartstikke leuk om te lezen. Ik kan me zo goed laten meevoeren met het verhaal dat ik soms echt het gevoel heb dat ik zelf in Narnia leef.

Het echte einde van het verhaal vind ik tot op de dag van vandaag ontzettend jammer. Ik was zo gefrustreerd toen ik het einde las (en zag). Misschien ben ik de enige die daar zo over denkt, maar ik had graag gehad dat het anders afliep.

2016-01-07 13.51.08.jpg

Al met al vind ik De leeuw, de heks en de kleerkast een geweldig boek vol met fantasie elementen, waardoor je helemaal weg kan dromen. Ook zijn de karakters in dit verhaal heel sterk, waardoor je beleving nog beter wordt. Ik geef dit boek vier sterren!

4 sterren

De leeuw, de heks en de kleerkast is voor €16,99 te koop op bol.com

Koop bij bol.com

Wat vind jij van de Kronieken van Narnia?

2 gedachten over “De Leeuw, de Heks en de Kleerkast – C.W. Lewis

  1. Ik heb de films niet gezien, dus ik weet niet hoe het einde dan anders is. Maar het boek is leuk, op een bepaalde manier. De kinderen zijn echt kinderen, maar het frustreerde mij best wel dat de pubers in het boek er bekaaid vanaf komen. Zeker Susan, die op het moment dat ze pubert meteen ‘slecht’ wordt. Neemt niet weg dat het leuke fantasierijke verhalen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s