Readathons in 2016

Ik hou van Readathons! Het is de perfecte gelegenheid om uit een leesdip te komen, de Reading Challenge een boost te geven of om gewoon lekker veel te lezen in één keer. Vorig jaar deed ik onder andere mee aan de Blossom Books readathon, OHMYBOOKATHON en Boektober, wat voor mij alledrie een groot succes was. Dit jaar zijn er weer een aantal leuke readathons georganiseerd waar ik graag aan mee wil doen.


Eigenlijk is er op elk moment van het jaar wel een readathon gaande, soms zelfs meerdere tegelijk, waardoor je eigenlijk onmogelijk aan allemaal kunt meedoen. Toch heb ik hieronder alles op een rijtje gezet welke qua data bekend waren. Natuurlijk zijn er nog véél meer readathons in 2016, maar die data was nog onbekend of wordt later aangekondigd.

Disclaimer: sommige van deze readathons zijn al afgelopen als dit artikel online komt, maar voor het overzicht heb ik ze er wel bijgezet. 

YEAR A LONG 
4 oktober – 16 oktober 2016: Bible-a-thon
Bij deze readathon is het de bedoeling dat je in een jaar tijd de Bijbel probeert te lezen. Ik ga hier zelf niet aan mee doen, maar voor mensen die de Bijbel graag een keer willen lezen is deze readathon perfect!

JANUARI
30 december – 7 januari: Trees of Reverie
Er zijn geen ‘regels’ of richtlijnen voor deze readathon; je mag lekker lezen wat je zelf wilt!

3 januari – 7 januari: Winter Biannual Bibliothon
Er is elke dag van deze readathon een challenge waarmee je een prijs kunt winnen. Ook lezen alle deelnemers één gezamelijk boek. De rest van je TBR kan je zelf samenstellen.

4 januari – 10 januari: AYearAThon Benchwarmers
AYearAThon is een readathon die elke maand een readathon organiseert met een bepaald thema. De bedoeling van het thema ‘Benchwarmers’ is dat je boeken leest die al langer dan een jaar in je kast staan.
Zelf wilde ik hier wel aan mee doen, maar ik ben op dit moment zo in de Harry Potter fase (die overigens minder dan een jaar lang in mijn kast staan) dat ik even niks anders kan lezen dan dat. Deze laat ik dus even aan mij voorbij gaan.

4 januari – 10 januari: Bout of Books 15.0
Deze readathon wordt meerdere malen georganiseerd door het jaar heen, en er zijn geen richtlijnen voor bepaalde boeken of thema’s.

4 januari – 10 januari: TBRTakedown 3.0
Zoals de titel eigenlijk al zegt staat deze readathon in het teken van het verkleinen van je TBR. En wie wil dat nou niet? De host zegt ook dat het misschien leuk is als je de boeken leest die je voor Kerstmis hebt gekregen, maar dat is niet verplicht.

4 januari – 11 januari: Booksathon
Ook voor deze readathon zijn er geen richtlijnen, maar via Twitter word je wel op de hoogte gehouden van alle ‘reading sprints’.

16 januari – 17 januari: 24 in 48 Readathon
De bedoeling van deze readathon is dat je probeert om 24 uur te lezen in 48 uur. Je hebt dus twee dagen de tijd om de teller op 24 uur te krijgen. Best pittig, maar voor de echte diehards onder ons wel een leuke uitdaging.

18 januari – 24 januari: A Winter’s Respite Readathon
Dit is onderdeel van een readathon-serie die vaker in het jaar wordt georganiseerd en worden de Seasons Reading readathons genoemd. Er is één richtlijn en dat is dat je één winterboek ‘moet’ lezen.

19 januari – 25 januari: Read-Your-Bookshelf-a-Thon
Dit concept vind ik heel gaaf: je kiest een punt uit in je boekenkast en leest vanaf daar elk boek dat je tegenkomt. Ideaal dus als je een aparte TBR plank hebt. Helaas is dit in de week voor mijn tentamenweek, anders had ik hier zeker aan mee gedaan.

FEBRUARI
8 februari – 14 februari: AYearAThon – Romance/New Adult
Zelf heb ik nog nooit een NA boek gelezen (shame on me!) maar als je van dit genre houdt is deze readathon zeker iets voor jou! Het is namelijk de bedoeling dat je zoveel mogelijk romantische/NA boeken leest.

4 februari – 10 februari: TopicAThon
De regels voor deze readathon zijn simpel. Je kiest zelf een topic uit en leest zoveel mogelijk boeken binnen dat topic. Dus bijvoorbeeld fantasy, boeken met een blauwe cover, een bepaalde auteur enzovoorts. Je kan er mee doen wat je wilt!

Nog onbekend: UnderHypedReads Read-a-thon
De datum voor deze readathon is nog niet bekend, maar het concept is wel erg leuk: lees boeken die volgens jou ‘underhyped’ zijn, dus niet genoeg aandacht krijgen.

 

Nog onbekend: Rainbowthon
Ook deze data is nog onbekend, maar deze readathon lijkt me ook zo leuk! Het is de bedoeling dat je hier boeken leest in de kleuren van de regenboog. Dus rood, oranje, geel, groen, blauw, paars.

MAART
7 maart – 13 maart: AYearAThon (Horror/Suspense)
Voor de griezelaars onder ons worden er dit jaar verschillende horror readathons gehouden. Ook AYearAThon zet een maand van het jaar in het teken van horror.

13 maart – 20 maart: Slay That Series
De bedoeling is dat je zoveel mogelijk series ‘slayed’ in een korte tijd. Je mag zelf weten of je één serie van begin tot eind leest, of dat je series uitleest waar je ooit aan begonnen was. Dit is een readathon waar ik graag aan mee zou doen!

APRIL
4 april – 10 april: AYearAThon Rereads
In deze week lees je alleen maar boeken die je al eens gelezen hebt, maar simpelweg nog een keer wilt lezen. Leuk! Maar niet zo goed voor je Reading Challenge omdat Goodreads geen herlezen boeken meetelt jammer genoeg.

23 april: Dewey’s 24 Hour Read-a-thon
Dit lijkt me echt heftig! Met deze readathon probeer je in 24 uur zoveel mogelijk boeken te lezen. Iedereen in de wereld begint op hetzelfde tijdstip met lezen ongeacht je tijdzone. In Nederland zouden we dus bijvoorbeeld om 2 uur ’s nachts kunnen beginnen, terwijl ze aan de andere kant van de wereld overdag beginnen. Deze informatie kun je allemaal terugvinden op de site.

? | Spring into Horror Read-a-thon
De precieze data wordt nog bekend gemaakt, maar aan de naam te zien is het de bedoeling dat je bij deze readathon horror/enge boeken leest!

MEI
2 mei – 8 mei: AYearAThon Catch up/finish a series
Ook hier zou ik wel aan mee willen doen! Het lijkt een beetje op Slay That Series, je moet gewoon zoveel mogelijk series proberen uit te lezen!

9 mei – 15 mei: Bout of Books 16.0
De tweede Bout of Books readathon in dit jaar.

Nog onbekend: #BookBuddyAThon
De bedoeling van deze readathon is dat je met een ‘buddy’ verschillende boeken leest. De hoofdboodschap is om vrienden te maken met internet mensen die net zo van boeken houden als jij!

JUNI
6 juni – 12 juni: AYearAThon LGBTQQIAAP+
Wat een lange naam zeg! LGBT staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en het is dus de bedoeling dat je boeken leest waarin deze aspecten terugkomen.

Nog onbekend: Summer Biannual Bibliothon

Nog onbekend:  BookTube-a-thon

JULI
4 juli – 1o juli: AYearAThon TBR Catch Up
Haha, dit klinkt wel als iets voor mij! Gewoon zoveel mogelijk boeken van je TBR lezen. Eitje.

Nog onbekend: Cram-a-thon

Nog onbekend: Harry Potter Read-a-thon
Dit klinkt cool! Alleen weet ik niet of ik hier aan mee ga doen, aangezien ik de Harry Potter boeken op dit moment aan het lezen ben.

Nog onbekend: High Summer Read-a-thon

Nog onbekend:  UnderhypedReads Read-a-thon
Dezelfde als die in februari plaatsvind, maar daarom niet minder leuk!

AUGUSTUS
1 augustus – 7 augustus: AYearAThon (Nonfiction/Biography)
Non-fictie is niet helemaal mijn genre, maar als je dit graag leest of eens wil proberen, is dit de perfecte readathon voor jou!

1 augustus – 31 augustus: MS Readathon
Deze readathon duurt de hele maand en probeert zoveel mogelijk geld voor MS in te zamelen. Wat een goed initiatief!

22 augustus – 31 augustus: Bout of Books 17.0
De derde editie van Bout of Books dit jaar.

SEPTEMBER
5 september – 11 september: AYearAThon Small books ≤200 pages
Dit klinkt als de perfecte readathon om je Reading Challenge een enorme boost te geven! Wellicht interessant voor de mensen die rond die tijd van het jaar achterlopen.

OKTOBER
3 oktober – 9 oktober: YearAThon Mental Health
Deze maand is het thema Mental Health. Ik lees hier niet heel vaak over, maar als je van dit soort thema’s houdt is dit zeker iets voor jou.

Nog onbekend:  Dewey’s 24 Hour Read-a-thon
De tweede versie van de Dewey’s 24 hour readathon.

Nog onbekend: Frightfall Read-a-thon
Oktober betekent Halloween en tijdens deze readathon is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk enge boeken leest!

NOVEMBER
7 november-13 november: AYearAThon 2016 Debut Authors
Dit is leuk voor mensen die graag nieuwe auteurs ontmoeten. Het is tijdens deze readathon namelijk de bedoeling dat je boeken leest van debuut auteurs.

Nog onbekend: #AntiBullyReads
November is de anti-bullying maand en daarom is deze readathon ook helemaal in het teken gezet van pesten. Je leest dan ook boeken waar op een of andere manier pesten een rol speelt.

Nog onbekend: Ho-ho-ho Read-a-thon
Nog onbekend: Christmas Spirit Read-a-thon
De twee bovenstaande readathons zijn bedoeld om alvast in de Kerst-spirit te komen. 🙂 Deze data wordt trouwens in september bekend gemaakt!

DECEMBER

1 december – 31 december: Harry Xmas To You
Ook dit is een Harry Potter readathon, waarbij je in een maand tijd zoveel mogelijk boeken van de Harry Potter serie probeert te lezen. Ik vind december echt de perfecte tijd daarvoor.

5 december -11 december: AYearAThon Graphic Novels
Ik lees eigenlijk geen graphic novels, maar voor degene die dat wel doen is deze readathon perfect!

17 december -20 december: Cram-a-thon
Omdat het bijna het einde van het jaar is, is deze readathon bedoeld om je Reading Challenge nog een flinke boost te geven.

Nog onbekend: Christmas BookTube-a-thon
Misschien zie je het al aan de naam, maar bij deze readathon lees je verhalen die te maken hebben met Kerstmis!

Pfoe, en dat waren ze dan! Er zijn er ongetwijfeld nog meer, maar dit waren degene die ik kon vinden.

Houden jullie van readathons?

 

10 gedachten over “Readathons in 2016

  1. Is niet aan mij besteed. Ik lees wat ik wil, wanneer ik wil. Lezen is geen race of wedstrijdje voor mij, ik doe het voor de lol. En om nou specifiek een boek te moeten gaan zoeken over een bepaald onderwerp of met een bepaalde kaftkleur, nee. Dus nee. Ik hou er niet van.
    Maar als het mensen echt aan het lezen krijgt: prima!

  2. Wow dat zijn er echt een heleboel! Op zich vind ik het wel leuk om mee te doen aan een readthon, maar vaak is het precies op een moment dat het me niet uitkomt 😛 bovendien vind ik het stiekem gezelliger om mee te doen aan een Nederlandse readathon dan zo’n internationale. Bij een kleinschaliger evenement is het voor mijn gevoel veel makkelijker om leuke mensen te leren kennen 🙂

    1. Ja dat heb ik ook inderdaad! Volgens mij gaat Oh My Book weer een readathon organiseren in de zomer, dus daar kijk ik ook alvast naar uit 🙂

  3. Wow wat zijn er ontzettend veel readathons zeg! Ik heb tot nu toe alleen maar aan die van Blossom Books meegedaan, die vond ik wel tof dus ik hoop dit jaar eens mee te gaan doen aan wat readathons 🙂

  4. Wow, wat een hoop! Ik vind het ook altijd een heel leuk concept en hoop dit jaar een keer mee te kunnen doen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s