De Ruïnes van Gorlan – John Flanagan

Sinds ik de app Luisterbieb heb luister ik af en toe luisterboeken. Onder het kopje ‘Young Adult’ hebben ze qua aanbod niet super veel spannends, maar wel de hele Grijze Jager serie van John Flanagan. Toen ik dus een keer een lange busrit voor de boeg had en geen plek meer over had voor een boek, besloot ik deze eens op te zetten.


Algemene gegevens
Titel: De Ruïnes van Gorlan
Auteur: John Flanagan
Uitgeverij: Gottmer Uitgevers Groep
Aantal pagina’s: 286
Genre: Avontuur
Serie: De Grijze Jager #1

Het verhaal
Will is klein voor zijn leeftijd, maar ook snel en vlug van begrip. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de vechtschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze jager wiens grootste talent het lijkt te zijn zich onopvallend door het rijk te verplaatsen. Met enige weerzin leert Will om de geheime wapens van een jager te gebruiken: pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Ook al verlangt Will hevig naar een zwaard en een stoer strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat om de moord op de koning te voorkomen, komt hij erachter dat de wapens van een jager zo slecht nog niet zijn…

Mijn mening
Het verhaal begint naar mijn mening nogal traag. Er wordt een soort middeleeuws beeld geschetst, wat ik persoonlijk altijd een erg leuke sfeer vind geven. Toch vind ik dat deze sfeer niet altijd goed uitpakte bij dit boek. Zo werd er geen perkament gebruikt om op te schrijven, maar gewoon papier. Dat zijn kleine dingen waardoor ik toch niet helemaal lekker in het verhaal kwam.

Toch bleef ik het verhaal doorluisteren, omdat ik ergens toch wel nieuwsgierig was naar hoe het verhaal zich verder zou ontwikkelen. Je wordt in het begin geïntroduceerd met heel veel personages, wat ik af en toe nogal verwarrend vond, maar later weet je alle namen gelukkig wel uit elkaar te houden.

Het verhaal wordt verteld vanuit Will: een kleine vijftienjarige jongen die heel graag bij de Krijgsschool wilt. Omdat hij zo klein en mager is, wordt hij afgewezen. Zijn rivaal Arnaud wordt daarentegen wel toegelaten, iets waar Will stiekem best jaloers op is. Will wordt toegewezen aan Halt: de mysterieuze grijze jager uit het dorp waar hij stiekem altijd een beetje bang voor is geweest. Halt lijkt onzichtbaar te zijn met zijn mantel en je weet daarom nooit wanneer hij opduikt. Will leert alles wat een grijze jager moet weten bij Halt, een norse en zwijgzame man.

Ik vond het heel leuk dat de karakterontwikkeling erg duidelijk is in dit verhaal. Zo is Halt in het begin echt heel erg nors en eigenlijk helemaal niet aardig, maar aan het einde van het verhaal merk je echt dat hij veranderd is. Ook Will veranderd van klein, bang vogeltje naar een echte jager, en zelfs voor Arnaud, die in het begin echt een zak is, kreeg ik naarmate het verhaal vorderde veel respect.

De gebeurtenissen in het verhaal waren erg spannend, vooral in het tweede deel. Toen Halt, Will en Gillan op jacht gingen naar bepaalde wezens vond ik het verhaal alleen maar spannender worden. Met name de ‘stenen fluiten’ waren echt heel griezelig. Deze spanning spatte uit in een heel spannend slot waar ik echt bij door móest lezen.

Na dit einde komt er nog een epiloog. Hier wordt veel duidelijk gemaakt over de achtergrond van Will en Halt en dit voegde echt heel veel toe aan het verhaal.

Toch zijn er ook een paar dingen die ik iets minder vond aan dit boek. Ten eerste merkte ik dat deze verhalen voor een jonger publiek zijn geschreven. Zo is het taalgebruik vrij simpel en worden er soms dingen uitgelegd waarvan ze voor iemand van negentien best wel obvious zijn. Ook waren sommige gebeurtenissen best wel tegenstrijdig. Zo werd er bijvoorbeeld eerst verteld dat Arnaud zich als een wrak voelt bij de Krijgsschool omdat zijn trainingen zo zwaar zijn, maar twee regels later wordt er gezegd dat hij zich nog nooit zo fit heeft gevoeld. Ook was er één zin later in het verhaal opeens in de eerste persoon geschreven, terwijl het hele verhaal in de derde persoon staat. Het is dan heel raar als je opeens hoort: “ik had me nog nooit zo ongemakkelijk gevoeld”, en het vervolgens weer verder gaat in de derde persoon.
Ook zijn er een aantal vragen bij mij onbeantwoord gebleven die eigenlijk wel beantwoord zouden moeten worden. Er raakt bij de ‘eindstrijd’ bijvoorbeeld iemand gewond, die een hoofdstuk later weer piekfijn op orde is. Ik had graag willen weten hoe ze iemand zo snel kunnen oplappen, maar dit werd niet verteld.

Al met al vind ik De Ruïnes van Gorlan dus een leuk verhaal, maar ik had er wel wat dingen op aan te merken. Dat weerhoudt me er echter niet van om de rest van de boeken te gaan lezen (of luisteren natuurlijk), want ik ben erg benieuwd hoe deze serie verder gaat! De Ruïnes van Gorlan krijgt van mij drie sterren.

3 sterren

De Ruïnes van Gorlan is voor €15,95 te koop op bol.com

Heb jij de Grijze Jager-serie gelezen? Wat vond je ervan?

3 gedachten over “De Ruïnes van Gorlan – John Flanagan

  1. Ik vind het echt ontzettend leuke boeken! Persoonlijk vind ik boek 11 en 12 het leukst. Maar ook ik heb ze voor het laatst een jaar geleden gelezen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s