Boek vs. Film: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

Vorige week schreef ik al iets over Harry Potter en de Geheime Kamer. Ik noemde concreet wat anders was in de film dan in het boek. Inmiddels heb ik ook Harry Potter en de Gevangene van Azkaban uitgelezen én de film gezien, waardoor ik vandaag graag een vergelijking wil maken tussen deze twee.

3-hjrbxltsCDWmpVQ96x1B1SNp_370efC84jbXnPDaE

Het verhaal
Voor Harry Potter aan zijn derde jaar op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus begint, moet hij de zomervakantie bij zijn gemene oom en tante doorbrengen. Door een magisch ongelukje komt hij ineens ’s avonds laat op straat te staan. Dan blijkt dat Sirius Zwarts, een beruchte volgeling van Jeweetwel, uit de gevangenis van Azkaban is ontsnapt. Hij is op de vlucht en heeft het wellicht op Harry gemunt.
Er volgt een enerverend schooljaar met nieuwe vakken als Dreuzelkunde en Zorg voor Fabeldieren, spannende Zwerkbalwedstrijden en griezelige voorspellingen. De school wordt bewaakt door Dementors, de gevreesde bewakers van Azkaban, maar Harry zal zijn lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten hard nodig hebben…
bol.com

Mijn mening
Ik heb het boek met ontzettend veel plezier gelezen. Het was al een hele tijd geleden dat ik de film had gezien, dus bij heel veel dingen had ik dat ‘ohja!’ gevoel omdat ze weggezakt waren.

Het verhaal begint traditiegetrouw als Harry nog bij de Duffelingen logeert in de zomervakantie. Dit stuk vind ik altijd heel grappig om te lezen, omdat de Duffelingen echt van die idioten zijn. De manier waarop Harry dit jaar op Zweinstein terecht komt is, zoals in elk boek, weer anders dan het voorgaande jaar.

Iets wat mij direct opviel in het boek, is dat de Dementors heel anders beschreven worden dan dat ze er in de film uit zien. Zo zouden ze een ‘hand vol zweren’ hebben en een mantel om (net als onder op de kaft van het boek). In de film zien ze er heel anders, en naar mijn idee angstaanjagender, uit.

Het boek is heerlijk vlot geschreven waardoor ik over de pagina’s vloog. J.K. Rowling (en de vertaler Wiebe Buddingh) hebben een hele fijne schrijfstijl. De Harry Potter boeken zijn één van de weinig boeken waarbij ik soms echt hardop moet lachen, omdat sommige dingen gewoon zo komisch opgeschreven zijn.

Professor Lupos vond ik, net als in de film, een fantastisch personage. Ik vind het nog steeds zó jammer dat hij ontslag neemt aan het einde van het boek, hij is echt de beste leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten ooit. Ook vind ik het heel sneu voor Harry dat Lupos weggaat, je kon echt merken dat Harry erg op hem gesteld was.

Ik heb ook meerdere malen moeten lachen om professor Zwamdrift en haar voorspellingen, en de manier waarop Hermelien, Belinda en Parvati daarop reageren. De personages uit het boek zijn allemaal zo echt en uniek, dat je echt het gevoel hebt dat je ze kent en dat je ze in de echte wereld tegen zou kunnen komen.

Ook Hagrid, die nu tot zijn grote trots professor Verzorging van Fabeldieren is, vond ik weer geweldig. Ik heb zo vaak als ik het boek lees dat ik hem gewoon een knuffel wil geven omdat hij zo lief is. Hij en Scheurbek waren echt een goede combinatie. Het feit dat Scheurbek ter dood veroordeelt werd en de manier waarop Hagrid daar mee om gaat, is hartverscheurend. Gelukkig komt dat allemaal goed aan het einde.

De ontknoping met Sirius Zwarts vind ik echt fantastisch verzonnen, maar vooral het feit dat Sneep binnenkomt en zo nodig wraak wil nemen op Sirius. Die beweegreden snapte ik nooit zo goed, maar nu ik de waarheid achter Sneeps verhaal ken, kwam dat stuk veel beter tot zijn recht.

Toch is er een ding dat ik echt stukken leuker/beter vind in de film, en dat is het stuk waarin Harry en Hermelien terug in de tijd gaan. Het stukje dat ze achtervolgt worden door Lupos als ze Scheurbek bevrijd hebben, komt helemaal niet voor in het boek terwijl ik dit stukje heel spannend vond.

Ook het feit dat Hermelien en Ron elkaar al een beetje leuk beginnen te vinden (hoewel ze dat natuurlijk nóóit zouden toegeven op dit moment in het verhaal) kwam naar mijn mening beter over in de film.

Ik vind het zó zielig voor Harry dat hij werkelijk dacht dat hij bij Sirius mocht gaan wonen, en dat Sirius Harry ook zo graag onder zijn hoede zou nemen, maar dat dat tussen hun vingers weg glipte. Peter Pippeling vind ik echt vreselijk vervelend en toen hij weer terug in een rat veranderde wilde ik mijn boek het liefst uit het raam gooien.

Andere kleine dingetjes die ik ontzettend leuk vond in het boek/de film zijn onder andere het feit dat Draco zich als Dementor verkleed, de les van Lupos met de Boeman (die ik in de film veel leuker vond), de Sluipwegwijzer en de uitstapjes naar Zweinsveld

Al met al vind ik het boek en de film allebei geweldig, maar zijn er sommige dingen in het boek beter naar mijn mening, en andere dingen vind ik beter in de film. In het boek wordt alles veel duidelijker uitgelegd, maar in de film worden sommige dingen nou eenmaal beter in beeld gebracht. Logisch, want zo worden de sterke punten van het verhaal op verschillende manieren naar voren gebracht.

Ik geef het boek en de film allebei vier sterren!

4 sterren

Wat vond jij van Harry Potter en de Gevangene van Azkaban?

Advertentie

9 gedachten over “Boek vs. Film: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

  1. Het blijft zo moeilijk om een boek die verfilmd is los te zien van elkaar. Ik moet nog steeds de laatste 2 films zien van Harry Potter, maar ik kan mezelf er gewoon niet toe zetten. Zo stom.

  2. Er zijn inderdaad dingen die in de film om de een of andere reden uitgebreider zijn dan in het boek. In deel vier is daar ook een heel duidelijk voorbeeld van (ik zeg niks…) Toch blijf ik de boeken leuker vinden, al is het alleen maar omdat je daar langer over doet!

  3. Na de eerste twee boeken, die duidelijk voor een jonger publiek waren, vond ik Azkaban best ineens eng worden (voor kinderen). Eén klant had de eerste twee delen voorgelezen aan haar 6 jarige dochtertje en ik moest echt uitleggen dat dit boek een stuk enger was. Nou kan je met voorlezen dingen weglaten, dus dat zal ze wel gedaan hebben… Maar in de film lijken de Dementors erg op ehm… ring wraiths. Toch? En dat had ik in het boek niet verwacht.
    Ik vind de boeken wel leuker dan de films. Ik heb ook uiteindelijk niet alle films gezien.

    1. Ja dat vond ik ook heel erg! Je merkt echt dat de ‘engheid’ meegroeit met de boeken en de personages, omdat die natuurlijk ook ouder worden

  4. Een aantal jaren terug had ik ook zulke blogposts geschreven, haha :p Was wel leuk om te doen ja, de verschillen tussen boek en film zoeken ^^

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s