Het Laatste Rijk – Brandon Sanderson

Voor mijn boekenclub van mijn studievereniging lazen we deze keer een fantasyboek! Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Brandon Sanderson gehoord (shame on me), maar het blijkt echt één van de bekendste fantasyschrijvers te zijn. Ik las het eerste deel van zijn Mistborn-serie en ik moet het hem nageven: hij schrijft fantastisch.

2015-12-06 14.42.14
Algemene gegevens
Titel: Het Laatste Rijk
Auteur: Brandon Sanderson
Uitgeverij: Luitingh
Aantal pagina’s: 639
Genre: Fantasy
Serie: Mistborn #1

Het verhaal
Al duizend jaar regent het as uit de hemel en komt er geen bloem tot bloei. Al duizend jaar leven de skaa in angst en ellende. Want al duizend jaar worden zij onderdrukt door de Opperheer, de onaantastbare Splinter der Oneindigheid, die met ijzeren vuist en absolute macht regeert. Maar als alle hoop verdwenen is, als de mens niet eens meer weet wat hoop is, ontdekt de skaa-halfbloed Kelsier in de helse gevangenis van de Opperheer dat hij beschikt over de mysterieuze gave van de Nevelaars: het vermogen om krachten aan metalen te onttrekken, dat hij kan inzetten om de Opperheer ten val te brengen. Op dat moment is de kiem gelegd voor een titanenconflict, een machtsstrijd van immense omvang die vele levens zal eisen.

Maar Kelsier is vastbesloten, en hij staat niet alleen in zijn streven de Opperheer van de troon te stoten. Onder de Ertsmagiërs van de Nevelaars vindt hij gedreven bondgenoten. En dat niet alleen: zijn levenspad kruist dat van een jonge vrouw, Vin, een wees en net zoals hijzelf een skaa-halfbloed. Bepaald soepel verloopt de eerste kennismaking niet. Vin, door schade en schande wijs geworden, vertrouwt niemand meer. Ook Kelsier niet…

Mijn mening
Wauw. Laat ik maar meteen zeggen dat ik héél positief ben over dit boek. Met fantasyboeken heb ik meestal het probleem dat het heel ‘traag’ geschreven is, maar dat is bij dit boek totaal niet het geval. Het boek leest als een trein en ik vloog over de bladzijden heen.

Het verhaal is uit de derde persoon geschreven, wat het verhaal heel interessant maakt. Je kunt namelijk met de gevoelens van meerdere personen meelezen.

Het verhaal gaat dus over Vin en Kelsier. Vin is een skaa, wat eigenlijk gelijk staat aan een slaaf. Ze werkt echter niet op een plantage zoals veel skaa, maar is lid van een dievenbende. De dievenbende zorgt alleen voor haar omdat ze iets bijzonders kan doen met gevoelens van anderen, alleen niemand weet echt wat dat precies is en hoe dat werkt, zelfs Vin niet.
Kelsier is een skaa-halfbloed en een Ertsmagiër. Ertsmagiërs hebben door middel van metaal bepaalde krachten. Kelsier wil deze krachten gebruiken om het regime omver te werpen, want de Opperheer zorgt voor een verschrikkelijk leven voor alle skaa.

De paden van Vin en Kelsier kruisen elkaar en vanaf dat moment begint het verhaal ‘echt’. Het hele verhaal door blijft het ontzettend spannend omdat er steeds weer nieuwe gebeurtenissen gebeuren en vragen worden opgeroepen.

De personages in dit boek zijn echt fantastisch uitgewerkt, en ook de karakterontwikkeling is heel sterk. Vin is in het begin een bang en nietig meisje, maar groeit uit tot een sterkte jonge vrouw. Ook de achtergronden van de karakters komen heel duidelijk naar voren waardoor je echt het gevoel krijgt dat je de karakters kent.

Het boek heeft bijna alle menselijke emoties in me naar boven gebracht: vreugde, woede, verliefdheid, verdriet, ongeloof en zo verder. Dan doe je het naar mijn mening erg goed als schrijver. Ik leefde ontzettend mee met de personages.

De laatste paar hoofdstukken waren echt bloedstollend spannend waardoor ik echt niet kon stoppen met lezen. Nu ik het boek uit heb voel ik me leeg en mis ik Vin en Kelsier. Ik wil echt heel snel het tweede deel gaan lezen, want er zijn nog een boel onbeantwoorde vragen overgebleven.

Ik raad jullie allemaal aan om dit geweldige boek te lezen. Het zal je zeker niet teleurstellen als je een fantasyliefhebber bent! Ik geef dit boek vijf sterren.

5 sterren

Het Laatste Rijk is voor €13,90 te koop op bol.com
Koop bij bol.com

Hebben jullie wel eens iets van Sanderson gelezen?

16 gedachten over “Het Laatste Rijk – Brandon Sanderson

  1. Brandon Sandrson heeft de serie The Wheel of Time ‘afgeschreven’ nadat de schrijver overleed. Ik ben niet zo weg van hem. Maar da komt vast omdat het lastig is om het werk van een andere schrijver af te maken. Als ik zo over hem lees, dan komt hij dicht in de buurt van mijn favo fantasy schrijver (ook helaas – te jong – overleden) David Gemmell. Dus ik zal deze eens in het Engels bestellen.
    Je blijft me aan boeken helpen!

  2. Wauw vijf sterren, haha. Zeer terecht overigens. Het boek werd hoe verder het verhaal vorderde steeds beter. De ertsmagie in het boek vind ik super goed bedacht en de leesbaarheid maakt dit boek een echte pageturner. Ik heb van Sanderson ook Elantris gelezen. Dit is een op zichzelf staand boek en maakt dus geen deel uit van een serie. Dit boek raad ik ook zeker aan, vooral als je even geen zin hebt om zeven delen of meer van een serie te lezen, haha.

  3. Ik heb dit boek echt zo vaak voorbij zien komen op BookTube en het ziet er zo fantastisch uit, ik wil het echt eens gaan lezen! 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s