Harry Potter en de Steen der Wijzen – J.K. Rowling

Ik las dit boek eigenlijk al een lange tijd terug; vorig jaar zomervakantie. Maar omdat ik van plan ben om in de Kerstvakantie de rest van de boeken te gaan lezen (en te recenseren), leek het me wel een goed idee om dan ook het eerste boek te recenseren. Anders staat straks de recensie van deel twee t/m deel zeven online, maar deel één niet. Dus hierbij: mijn recensie van het eerste Harry Potter boek!Algemene gegevens
Titel: Harry Potter en de Steen der Wijzen
Auteur: J.K. Rowling
Aantal pagina’s: 228
Uitgeverij: Harmonie
Genre: Fantasy
Serie: Harry Potter #1

Het verhaal
Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woeste figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn verongelukte ouders waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9 3/4 belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Mijn mening
Toegegeven: de films kijk ik al sinds ik een jaar of acht ben, maar de boeken had ik eigenlijk nooit gelezen. Totdat ik samen met Sanne op vakantie ging en ze het eerste boek voor me had meegenomen. Ik had hem echt binnen een paar uur uit doordat hij zo weinig pagina’s had, maar ook omdat het zo heerlijk makkelijk weg las.

De gebeurtenissen uit het boek zijn zoveel leuker, uitgebreider en vollediger dan de film. Don’t get me wrong, de films zijn fan-tas-tisch, maar het was natuurlijk geweldig om te lezen waarmee het allemaal begonnen was. Harry is nog een jong ventje van elf en dat merk je ook heel erg aan zijn gedrag.

De personages in het boek zijn echt geweldig gemaakt. J.K. Rowling heeft alle personages heel levendig gemaakt. Ze zijn allemaal zo anders, met hun eigen karaktertrekken en gedrag, dat je ondanks de vele personages, iedereen snel uit elkaar kan halen. Dat is echt heel erg leuk, want vaak is dat hetgeen wat ik bij een film mis. In het boek komen de personages gewoon veel beter over.

Ondanks dat het een kinderboek is, en het misschien ook wel een tikkeltje kinderlijk geschreven is (wat ik niet erg vind, want dat is bij Narnia ook en daardoor lees je extra snel), vind ik de gebeurtenissen in het verhaal heel spannend. Voldemort is heel mysterieus en iedereen is als de dood voor hem. Ook kom je stukje bij beetje meer te weten over Harry’s ouders, maar er wordt nog genoeg informatie achter gehouden waardoor je nieuwsgierig wordt naar de volgende boeken.

Ik vond dit eerste deel van de Harry Potter reeks echt geweldig en ik kan niet wachten tot de rest. Toch geef ik dit boek geen vijf, maar vier sterren, omdat ik bijna zeker weet dat dit niet mijn favoriete boek uit de serie is. En die vijf sterren bewaar ik even voor mijn favoriete boek. 🙂

4 sterren

Harry Potter en de Steen der Wijzen is voor €16,50 te koop op bol.com.

Koop bij bol.com

Wat vind jij van Harry Potter? 

10 gedachten over “Harry Potter en de Steen der Wijzen – J.K. Rowling

 1. Awww 🙂 Toch he, als ik die kaft zie, dan smelt mijn hart. We hadden destijds een stapel liggen in de boekwinkel, en mijn collega’s bleven maar zeggen ‘lees het nou’. Dit was voor de andere delen uitkwamen. Maar het leek me niet echt iets voor mij, plus ik had zoveel andere boeken te lezen. Pas toen deel 2 in het Nederlands verscheen ben ik ze in het Engels gaan lezen. Er gaat wel iets warms vanuit.
  Mooi vind ik ook dat de toon steeds volwassener wordt. De serie groeit echt met de personages (en de lezer) mee.

 2. Ik heb de boeken van Harry Potter nog nooit gelezen eigenlijk. Ik heb een paar van de films gezien maar die waren niet mijn ding. Ik krijg steeds te horen dat ik de boeken gewoon een kans moet geven, maar ik zie nog wel of ik dat ga doen.

 3. Ik kan me nog altijd de dag dat ik dit boek kreeg herinneren. Dat was rond deze tijd. Het eerste jaar dat ik het grote geheim van Sinterklaas wist. Toen ik de cover bekeek was ik een beetje sceptisch. Ik had toen nog nooit van HP en zijn vrienden gehoord. Zou dit wel een leuk boek zijn?
  Ik hoefde echter maar een paar bladzijden te lezen om verkocht te zijn. Om het boek in een mum van tijd gelezen te hebben.
  Nuja, zou het binnen een mum van tijd gelezen hebben als mijn ouders me niet midden in de nacht al lezend betrapt hadden, waardoor ik als straf een hele week moest wachten! Dat waren nog eens lange dagen…

  1. Wat een gek idee eigenlijk, dat we vroeger niet eens wisten waar het verhaal over ging! Nu kan ik me dat echt niet meer voorstellen.

   1. Eigenlijk wel. Ik zou echter graag nog een keer terug willen keren naar die tijd. Gewoon om de boeken nog een keer met dezelfde verwondering te kunnen lezen. Al zorg ik er dan wel voor dat mijn ouders me deze keer niet betrappen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s