Tips voor de tentamenweek

Oke.. Laat ik beginnen met vertellen dat ik dit artikel schrijf terwijl ik eigenlijk zou moeten studeren. Ik weet dus niet zeker of ik het rolmodel ben als het gaat om studiewerk (eigenlijk weet ik wel vrij zeker dat ik dat niet ben), maar omdat ik toch alweer een jaartje meega op de universiteit leek het me een goed idee om mijn tips met jullie te delen als het gaat om tentamenstress, wetenschappelijke literatuur en studeren. Misschien motiveert dat mij ook weer een beetje om echt korte metten te maken met die stapel leerwerk, wie weet. 😉

Hou je studiewerk goed bij
Mijn belangrijkste tip, die ik meteen maar voorop zet omdat ik elke periode weer faal. Studeren voor een tentamenweek begint niet een week voor het tentamen, het begint al bij het eerste college. Zorg dat je aantekeningen maakt bij ieder college en bereid de opgegeven literatuur van tevoren voor. Dit scheelt echt enorm veel werk als je het tentamen gaat voorbereiden. Probeer zo goed mogelijk de literatuur bij te houden want dit scheelt zeeën met tijd als je echt moet gaan leren (ja, ik kan het weten *huilt*).

Pomodoro
Een manier van studeren die heel goed werkt voor mij. Het enige wat je nodig hebt is een kookwekker of timer op je mobiel (maar er bestaan ook speciale Pomodoro apps). Het werkt zo: je werkt 25 minuten achtereenvolgens aan een taak zonder afleiding (dus niet op social media en dergelijke). Na die 25 minuten mag je vijf minuten pauze houden waarin je bijvoorbeeld thee kan zetten, een paar bladzijden uit een leesboek kan lezen of even je Facebook kan checken. Na drie sessies van 25 minuten word je beloond met een halfuur pauze.

Studeer eens ergens anders
Jezelf een week opsluiten op je kamer als kluizenaar werkt niet als je veel stof moet opnemen. Je hersenen worden namelijk geprikkeld in een nieuwe omgeving en nemen hierdoor meer informatie op. Ga bijvoorbeeld eens een dag op de universiteit studeren (aanrader, werkt heel goed bij mij) of in de bibliotheek. Als je graag gepraat om je heen hebt kun je ook in een koffietentje gaan zitten, al werkt dat nooit zo goed voor mij. Ik werk namelijk liever in doodse stilte (of met een mooie soundtrack op de achtergrond).

Weet wanneer het genoeg is
Staar je al een halfuur lang naar dezelfde paragraaf die voor je ligt? Dan is het misschien een idee om even afstand te nemen van je werk. Ga bijvoorbeeld een kwartiertje naar buiten. Al loop je het blokje om, dat zorgt toch voor frisse lucht en daarom een frissere geest. Als het echt niet wil lukken met een wetenschappelijk artikel kan je ook een ander soort leerwerk voor je nemen, bijvoorbeeld een college dat je nog moet terugkijken, of een samenvatting van een boek. Ga ook op tijd slapen, want slaap is heel belangrijk in dit soort weken.

Onderzoek wanneer jij het helderst ben
Je hebt ochtendmensen en je hebt avondmensen. Als het om studeren gaat is het belangrijk dat je weet welk soort type jij bent, want op dat moment ben jij het meest productief. Ik ben bijvoorbeeld echt een ochtendmens. Van negen uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s middags krijg ik het meeste gedaan. Daarna begint de concentratie bij mij af te nemen. Zorg dat je de belangrijkste dingen doet wanneer jij op zijn scherpst bent. Als je een ochtendmens bent is het namelijk niet slim om tot drie uur ’s nachts door te leren, terwijl dat voor een avondmens wel goed kan werken.

Raak de week voor je tentamens niet verslaafd aan een serie
Guilty. Deze ‘tip’ is eigenlijk een soort zelfspot, want natúúrlijk raak ik de week voor mijn tentamens zwaar verslaafd aan een nieuwe serie. Dit is me al eens eerder gebeurd en ik weet dat het echt heel dom is, maar ik kan gewoon niet stoppen met kijken. Gisteren lag ik tot half drie ’s nachts te kijken terwijl ik de volgende dag gewoon de hele dag moest leren. Helemaal niet slim, dus zorg dat jou dit niet overkomt. 😉
(Er komt volgende week een artikel online met welke serie de boosdoener is, so stay tuned for that!)

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen helpen en/of motiveren voor het leren van je tentamens en/of proefwerken. Ik ga in ieder geval weer snel verder leren voordat ik weer mijn hele avond verspild heb met kattenfilmpjes kijken. Heel veel succes met jullie proefwerken/tentamens/deadlines, ik laat jullie nog weten of het mij gelukt is (fingers crossed, ik ben erg benieuwd.. haha).

Wanneer heb jij weer toetsen? 

12 gedachten over “Tips voor de tentamenweek

 1. Kijk, dat zijn nog eens goede tips 🙂 Woensdag en vrijdag heb ik tentamens en ben nu hard aan het leren, maar zou wel goed moeten komen 🙂 Voor mijn eindexamens op de middelbare raakte ik tijdens de examens verslaafd aan Breaking Bad en ik begon mijn blog… Gelukkig heb ik het wel met goede cijfers afgesloten haha 🙂

 2. Wat fijn dat je tips geeft! Ik heb na de vakantie mijn eerste proefwerkweek, dus geleerd moet er worden. En wat herken ik het verslavingsprobleem. Had precies hetzelfde eind schooljaar vorig jaar, toen ik mijn pww had. Raakte verslaafd aan PLL én begon toen ook nog eens mijn blog (gevolg: hele avond aan mijn blog gewerkt, amper geleerd). Succes met je tentamens!

  1. Haha herkenbaar. Het lijkt wel of je dan het leren probeert te ontsnappen ofzo, ik heb hetzelfde probleem. Jij natuurlijk ook veel succes met je proefwerkweek!

 3. Ik vind het echt niet leuk dat je nu die serie alleen kijkt ROWAN!!!

  Verder bedankt voor de tips bae, misschien kan ik beter maar niet verslaafd raken aan Touching Juliette serie…

  1. Als je ook snel gaat kijken dan kunnen we gewoon samen verder kijken SANNE.
   En verslaafd aan TJ raak je sowieso wel. De rest van de serie komt morgen binnen bij mij.. 3x raden wat ik de rest van de week ga doen ipv leren. :’)

 4. Prima tips! Ik studeerde altijd het beste tussen 2 uur ’s nachts en 8 uur, precies voor ik weg ging naar de uni. … Ik hield er een raar ritme op na, maar met essays schrijven werkte dit echt het allerbeste. Er zijn heel wat essays die ik op het laatste moment schreef. Ik wist hoe snel ik schreef en hoeveel pagina’s het moest zijn en hup: zoveel uur voor de bus vertrok stond ik op.

  Vlak dus niet uit dat voor sommige mensen het ‘wachten tot het allerlaatste moment’ soms ook goed werkt. Maar je loopt het risico dan eerst een paar keer te wachten tot het echt te laat is. Acht pagina’s schrijven in 2 uur doet niemand.

  1. Ja precies. Ik hou er bijvoorbeeld helemaal niet van om vlak voor een deadline te beginnen aan een opdracht, maar voor sommige werkt dit juist goed! Het is maar net wat voor jou werkt; en dat moet je ook ontdekken.
   En ik vind het ook fijn om mijn essay even aan de kant te leggen en een dag later nog eens over te lezen en dan aanpassingen aan te brengen. Dat kan natuurlijk niet als je hem vijf minuten voor de deadline af hebt. 🙂

 5. Deze tips had ik net ietsjes eerder moeten lezen. Ik zit nu middenin mijn tentamenweek en ben nu meer bezig met mijn blog dan met leren. Maar wel hele goede tips! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s