Voor- en nadelen van alleen reizen

Het lijkt me geweldig om een keer in mijn eentje op reis te gaan. Ik vind in gezelschap reizen heel gezellig, maar bij mij zorgt het al vaak voor irritaties. Als ik ergens langer wil blijven bijvoorbeeld, en de rest door wilt. Of andersom. Alleen reizen heeft in mijn opzicht grote voordelen, maar toch kan ik ook wat nadelen bedenken. Vandaag zet ik ze voor je op een rijtje. 

Je kunt precies doen wat je zelf wilt
Het grootste voordeel naar mijn mening. Als je alleen reist, ben je van helemaal niemand afhankelijk. Je kan precies doen wat je zelf wilt, ook als je de hele dag in bed wilt blijven liggen is dat geen probleem (al zou ik dat niet aanraden 😉 ). Ik heb namelijk vaak dat ik de onbekende plekjes wil ontdekken op een plek, maar dat de rest snel door wilt omdat er weinig tijd is. Als je alleen reist hoef je met niemand rekening te houden.

Je doet snel nieuwe contacten op
Als je alleen reist, kom je snel in contact met mensen die hetzelfde doen als jij. Zo kan je hele gave contacten opdoen, en misschien zelfs bijzondere vriendschappen sluiten. Ik heb van verschillende mensen zulke bijzondere verhalen gehoord over mensen die ze op hun reis hebben ontmoet. Dat wil ik ook!

Jij bepaalt hoeveel het kost
Met gezelschap reizen die meer of minder te besteden heeft dan jij kan soms irritaties veroorzaken. Zo kan je reisgezelschap elke avond bij een vijfsterrenrestaurant willen eten terwijl jij geen cent te makken heeft, of draait iedereen elk dubbeltje om terwijl jij juist wat meer te besteden hebt. Niemand vertelt je wat en wanneer je iets moet uitgeven als je alleen bent.

Je kunt je alleen gaan voelen
Natuurlijk ben je veel in je eentje als je alleen op reis gaat. Dit kan voor heimwee zorgen en je kan je snel eenzaam voelen. Dit is natuurlijk niet leuk als je op reis bent.

Als er iets misgaat ben je op jezelf aangewezen
Dit is misschien wel het puntje waar ik het meest tegenop zie. Wat als je vlucht of hotel opeens volgeboekt zit in een land waar ze slecht Engels spreken? Wat als je ziek wordt en je weet niet wat voor medicijnen je nodig hebt? Wat als je verdwaalt in een verlaten gebied? Dit soort scenario’s lijken me heel vervelend als je niemand hebt die je even een handje kan helpen of waarmee je een oplossing kunt vinden bij dit soort situaties.

Ondanks de nadelen wil ik heel graag alleen op reis. Wanneer dat gaat gebeuren weet ik nog niet, want ik moet nu vooral veel sparen, maar hopelijk kan ik snel mijn koffers/rugzak pakken!

Zou jij in je eentje op reis willen/durven?

4 gedachten over “Voor- en nadelen van alleen reizen

  1. Ik zou dat ook zo graag eens willen. Alleen vind mijn vriend dat echt niet grappig. Die wil graag mee. En tjah… hoe verantwoord je nou… liefje ik wil graag een keer zonder je… :p

  2. Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk juist het gezelschap het leukste vind aan een reis maken. Niet de trip zelf, want alleen het vliegtuig in en ergens aankomen is geen probleem. Maar de lol voor mij zit er juist in om samen een herinnering te maken. Zoals met mijn vader, proberen wijs te worden uit de ondergrondse in London. Of met mijn gozer op zoek naar de leukste plekjes in York, of Maastricht (die twee steden hebben veel van elkaar weg, trouwens). Zelfs de reis met medestudenten leverde interessante herinneringen op: irritaties over wel of niet het dopje op de shampoo fels doen (serieus… het was niet eens haar shampoo), of het stiekem smeren van sandwiches bij het ontbijt om van te kunnen lunchen.
    Reizen zonder gezelschap zou voor mij dodelijk saai worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s