Breakfast At Tiffany’s – Truman Capote

Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan mijn bestuursjaar, is het organiseren van de boekenclub. Dit jaar heb ik een boekenclub opgezet, Pageturners, die elke zes weken bij elkaar komt om een gezamenlijk gelezen boek te bespreken. De eerste meeting is morgen, dus dat is wel spannend! We lazen allemaal Breakfast At Tiffany’s, en toen ik hem twee weken voor de deadline uit had, besloot ik dat ik er net zo goed een recensie over kon schrijven.


Algemene gegevens
Titel: Breakfast At Tiffany’s
Auteur: Truman Capote
Uitgeverij: Penguin Books
Aantal bladzijden: 157
Genre: Classic, Drama

Het verhaal
We volgen het leven van Holly Golightly, een aantrekkelijke jonge vrouw die woont in New York. Ze droomt ervan te winkelen bij juwelier Tiffany’s en laat zich daarom onderhouden door meerdere rijke mannen. Maar dan ontmoet ze Paul Varjak, een schrijver die geen cent te makken heeft en verandert haar hele wereld.

breakfast-at-tiffanys

Mijn mening
Ik ben gek op classics. De andere tijd waarin ze zich meestal afspelen vind ik heerlijk, of het nou de ’40’s is (zoals in dit verhaal) of de jaren zestig; alles is goed! Dat vond ik ook een groot pluspunt aan dit verhaal. Het speelt zich dus af in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, maar dan in New York. Daar is niet ontzettend veel van de oorlog te merken, maar er wordt wel veel over gesproken. Holly is echter bezig met heel andere dingen.

Ik weet nog steeds niet wat ik van Holly moet vinden. Aan de ene kant vind ik haar een hele irritante en egoïstische vrouw die misbruik maakt van mensen die om haar geven. Aan de andere kant heeft dit gedrag allemaal een rede, waardoor ik het haar wel weer kon vergeven.

De persoon waaruit het verhaal verteld wordt vind ik maar een sulletje. Hij is wel heel lief voor Holly, maar kan daarentegen maar slecht voor zichzelf opkomen en laat zich imponeren door Holly. Hij had van mij best wel een beetje meer pit mogen tonen, maar dat deed hij dus niet.

Wat ik vreemd vond is dat de hoofdpersonages allebei adolescenten zijn, maar zich naar mijn mening veel ouder gedragen. Holly is nog maar net twintig, maar gedraagt zich soms echt alsof ze al bijna dertig is. Misschien dat dit wel gebruikelijk was voor die tijd, of is het gewoon haar karakter, maar ik dacht tijdens het lezen vaak dat het over oudere personages ging. De romantiek tussen de twee vond ik ook heel erg tegenvallen, Holly deed het met allerlei mannen maar met de verteller heeft ze volgens mij maar een enkele keer gezoend.

Het verhaal zelf vond ik wel oke, maar toch minder leuk dan ik gehoopt had. Er kwamen veel personages in voor waardoor ik soms even niet meer wist wie wie precies was. Vaak moest ik terugbladeren en ik kwam niet echt lekker in het verhaal. Jammer!

Eindoordeel
Het is een prima boek naar mijn mening, al was ik er niet kapot van. Dat vind ik altijd zo jammer bij classics, omdat het natuurlijk niet voor niets een classic wordt genoemd: blijkbaar vindt de meerderheid van de lezers het boek wél heel erg goed, maar ik kon gewoon niet lekker in het verhaal komen. Wel ben ik heel benieuwd naar de film met Audrey Hepburn. Qua uiterlijk vind ik haar in ieder geval een perfecte Holly! Ik geef dit boek drie sterren.

3 sterren

Het boek is voor €9,50 te koop op bol.com

Koop bij bol.com

3 gedachten over “Breakfast At Tiffany’s – Truman Capote

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s