Hoe ik mijn gezonde levensstijl weer op ga pakken

Nu ik alweer drie weken op de universiteit zit en ik het weer hartstikke druk heb, merk ik dat mijn gezonde levensstijl helaas op een lager pitje is komen te staan. Daar ben ik helemaal niet blij mee, want ik merk dat ik niet lekker in mijn vel zit en daardoor juist nog meer ongezond ga eten. In mijn September Goals kondigde ik al aan dat ik minstens één keer per week wilde gaan sporten, maar als ik eerlijk naar mezelf kijk merk ik dat ook qua voeding het roer om moet.

Gelukkig kan het altijd erger, want er zijn genoeg dingen die ik wél goed doe op het gebied van gezond leven. Zo kondigde ik aan in mijn Augustus Goals dat ik het liefst geen frisdranken meer wilde drinken, alleen maar water en thee. In augustus lukte dat niet voor 100%, maar ik denk dat ik in september nog maar twee keer een ander drankje heb gedronken dan water of thee. Met de app Waterlogged hou ik mijn gedronken water netjes bij en dat geeft veel motivatie.

Sommige van jullie weten misschien dat ik dit jaar in het bestuur van mijn studievereniging zit. Dat brengt de nodige borrels en feestjes met zich mee, en dus ook de nodige wijntjes. Natuurlijk is er niks mis met een wijntje op zijn tijd, maar het is natuurlijk niet gezond. Als ik dan ook nog een verjaardag of feestje heb in het weekend betekent dat dat ik al twee dagen per week alcohol drink. Dit wil ik liever terugbrengen tot één dag. Dus óf op donderdag (een paar) wijntjes, of in het weekend.

Als we kijken naar de ‘hoofdmaaltijden’ op een dag, eet ik best gezond. We eten thuis bijvoorbeeld nooit patat, bijna alleen maar mager vlees (kip) en veel groente. Bij mij zit het probleem vooral in de tussendoortjes. Als ik van de uni thuis kom heb ik ontzettend trek en cravings naar iets lekkers zoals koekjes, chips of chocola. Regelmatig koop ik op de uni zelf nog een kleine chocoladereep of Balisto. Ik heb een snelle spijsvertering, dus ook heel snel honger. Een mandarijntje vind ik heerlijk, maar dan heb ik na een kwartier weer honger. Om mijn honger te stillen heb ik dus echt iets met vezels nodig, maar die dingen zijn vaak weer ongezond omdat er meestal allerlei chemische troep in verwerkt is. Boterhammen zijn dan misschien een oplossing, maar deze zitten vol met koolhydraten en daar wil ik het liefst niet teveel van binnenkrijgen, helemaal niet als ik ’s avonds ook nog pasta eet. Hebben jullie nog ideeën voor gezonde tussendoortjes? 

Qua sporten moet ik ook echt verandering brengen in mijn huidige ritme. De enige dag dat ik sport is zondag. Deze dag wil ik hier ook absoluut voor houden omdat ik dan vol de tijd heb en niet hoef te haasten. Doordeweeks is het een ander verhaal. Ik maak gewoon lange dagen, als ik niet op de uni ben dan ben ik aan het werk, aan het bloggen of bezig met mijn studievereniging. Naar de sportschool neemt toch snel al twee uur in beslag als je het vervoer, omkleden en douchen er bij inrekent. Op woensdag en vrijdag ben ik ook vrij, maar dan werk ik meestal de halve dag en moet ik de rest van de dag aan school zitten. ‘S avonds sporten vind ik nooit zo fijn, want dan loopt het hele dorp daar rond waardoor ik me niet echt op mijn gemak voel.

Daarom is een oplossing die ik nu vaak hanteer, thuis sporten. Blogilates is nog altijd één van mijn favoriete Youtube-accounts omdat ze echt heel veel verschillende soorten filmpjes maakt. Je hebt workoutfilmpjes van 20 minuten, maar ook van 5 minuten als je écht geen tijd hebt. Die filmpjes van 5 minuten doe ik nog wel eens tussendoor en vergis je niet, die zijn echt zwaar! ‘Geen tijd’ is dus eigenlijk geen excuus.

Ik ga de komende week eens goed kijken naar wat werkt voor mij, en wat niet. Dan zal ik een schema opstellen met wanneer ik ga sporten en wat ik ga veranderen aan mijn huidige eetpatroon.

Hebben jullie nog tips om een gezonde levensstijl te behouden?

3 gedachten over “Hoe ik mijn gezonde levensstijl weer op ga pakken

  1. voor een gezond tussendoortje een ik meestal zelfgemaakte mueslirepen, die vullen heel erg en omdat je ze zelf maakt zit er ook niet zoveel van die chemische troep door!

  2. Het ligt er aan wat je wil met je tussendoortje. Het lijkt me sterk dat je echt ‘honggger’-honger hebt als je verder normaal eet. Dus gaat het je om een smaak-sensatie of echt iets vullends? Ik heb meestal wel iets aan een appel of een kiwi (gold kiwi, want green vind ik niet lekker). Een appel is makkelijk mee te nemen, en je hebt er een hele hap aan als je die afhapt. Dat kan je ‘honger’ gevoel ook doen afnemen, omdat je het idee hebt heel lang bezig te zijn met het opeten van die appel. Maar misschien is het beter om je lunch wat ‘aan te dikken’. Misschien een ei bij de lunch? Eieren zijn echt niet zo slecht en geven vaak een vullend gevoel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s