Reistips Turkije

Deze zomer ben ik twee keer naar Turkije geweest, één keer naar Marmaris en één keer naar Istanbul. Ik was nog nooit in dit land op vakantie geweest, en wist dan ook nog niet veel over het land en zijn gewoontes. Hartstikke leuk en interessant natuurlijk, maar af en toe dacht ik wel: had ik dit maar van tevoren geweten.. Daarom deel ik vandaag mijn reistips als je op vakantie gaat naar Turkije!

Blauwe Moskee - IstanbulZonder twijfel mijn favoriete vakantiefoto

Geen Euro maar Lira
In Turkije betalen ze niet met Euro’s, maar met Turkse Lira’s. Een andere valuta kan nadelig zijn, maar Lira’s zorgen ervoor dat je vakantie in Turkije waarschijnlijk een stuk goedkoper uitvalt dan verwacht. Het omrekenen is eigenlijk heel eenvoudig: één TL is €0.30. En €1 is dus 3 TL. Als je bedragen in TL zit staan hoef je ze alleen maar door drie te delen, simpel dus.
Let op: bij sommige winkels en restaurants kan je ook in Euro’s betalen. Dit is meestal een stuk minder voordelig, dus betaal gewoon zoveel mogelijk met TL.

Visum
Als je naar Turkije gaat heb je een visum nodig. Deze is heel eenvoudig aan te vragen via internet, en ook een stuk goedkoper dan een visum kopen op het vliegveld. Op mijn vakantie naar Marmaris heb ik het visum op het vliegveld gekocht (€25) en voor mijn vakantie in Istanbul hebben we op deze site online een visum aangevraagd (€15). De site is gewoon in het Nederlands, spreekt allemaal voor zich én is heel betrouwbaar (onze reisorganisatie heeft hem aangeraden).

Uitzicht Bosporus

Pin veel geld in één keer
Dit klinkt misschien niet veilig, maar het is een stuk voordeliger als je veel geld in één keer pint. Er worden namelijk elke keer dat je een bedrag pint transactiekosten berekent die je extra moet betalen. Deze transactiekosten kunnen soms wel oplopen tot €4 per transactie, dat telt dus gauw op als je elke dag pint. In Marmaris heb ik in één keer 600 TL gepind (€200) en daar had ik bijna de hele vakantie genoeg aan. Je kunt ook met je reisgezelschap in één keer voor iedereen pinnen en het daarna via internetbankieren aan elkaar overmaken.

Pin geen geld bij een Nederlandse bank
Dit klinkt misschien raar, omdat een Nederlandse bank vertrouwt aanvoelt. Toch werd ons gewaarschuwd om vooral niet bij de ING te pinnen. Deze (buitenlandse) banken slikken namelijk heel vaak je pasje in. Als de bank gesloten is heb je een probleem. Het beste is dus om bij een Turkse bank te pinnen waar een kantoor bij zit, en dan het liefst tijdens openingstijden van de bank. Zo kun je altijd naar binnen stappen als er iets mis gaat.

Sta sterk in je schoenen
Dit geldt vooral als je een vrouw (meisje) bent en gaat winkelen op een Bazaar. De (meestal mannelijke) verkopers zijn héél erg opdringerig. Bij mij werd van tevoren al gewaarschuwd: toon zo min mogelijk interesse in de spullen, ook al vind je ze wel mooi. De verkopers blijven ontzettend aan je plakken, proberen je om te praten met ‘special prizes‘ en lopen soms een heel eind met je mee. Ik heb één keer meegemaakt dat iemand zelfs mijn hand pakte en eraan trok om me terug de winkel in te krijgen.
Ik vind het altijd heel moeilijk om onbeleefd tegen mensen te doen, maar soms kom je alleen maar van de verkopers af door heel stug ‘NO.’ te zeggen. Een vriendelijk, ‘no thank you‘ werkt niet altijd. Koop niet iets omdat je je bezwaard voelt tegenover deze mensen; als je kijkt naar hoeveel mensen er op zo’n bazaar rondlopen, verkopen ze echt wel genoeg.

Turkse vlag

Niet afdingen als je niet van plan bent het product te kopen
Dit is een hele belangrijke. Mijn zusje zag een replica Hollister trui die ze ‘wel leuk’ vond. Eerst ging ze hem passen, wat natuurlijk logisch is als ze hem eventueel zou willen kopen. In het Nederlands zei ze tegen mij en mijn moeder dat ze hem waarschijnlijk niet zou nemen, alleen als hij heel goedkoop was. De originele prijs van de trui was €30. Natuurlijk moet je in Turkije altijd afdingen, maar je moet ook weten wanneer het genoeg is. Toen ze hem bij €15 nog niet wilde kopen, werd de verkoper ongeduldig en zei: “Okay, just take it for ten, here, take it.” Dat was eigenlijk het moment dat zijn ‘trots’ een beetje geschonden werd, lager wilde hij echt niet gaan. Het is niet slim om dan te zeggen: ik wilde de trui sowieso al niet (dat deed mijn zusje dus op dat moment). We werden nog net de winkel niet uitgeschopt. Die man ging echt door het lint en schold met allerlei Engelse scheldwoorden die ik hier niet zal herhalen, haha. Iets soortgelijks maakte ik met mijn vriendinnen mee in Marmaris. Dus: alleen interesse tonen als je iets écht mooi vindt, en alleen afdingen als je het echt wilt hebben.

Geen voedsel van kraampjes eten..
.. tenzij je zeker weet dat het goed vlees is. Wij hebben één keer iets van de straat gekocht, nadat we eerst met een Turk hadden gepraat die in Nederland was opgegroeid. De verkopers van het kraampje waren vrienden van hem en hij verzekerde dat het eten goed was. Voor 8 TL kochten we drie broodjes met Turks gehakt en drie citroendrankjes. Het was echt onwijs lekker en ik heb er totaal geen last van gehad, maar koop het dus wel alleen als je weet dat het goed vlees is.

gratis toetje

Gratis toetje 🙂 

Speciaal voor de dames
Iets wat ik in Turkije, en mede Istanbul, gemerkt heb, is dat je ontzettend veel aandacht krijgt van het mannelijk geslacht. Soms is dat leuk, omdat je echt als prinsesjes behandeld wordt als je bijvoorbeeld ergens gaat eten (we kregen bijna overal gratis fruit en gratis thee). Soms kan het echter ook heel erg vervelend zijn. Ik werd bijvoorbeeld héél erg aangestaard door oude(re) mannen als ik een korte broek of kort jurkje aan had. En met mijn donkerblonde haren los was het al helemaal raak. Er zijn regelmatig jongens en mannen naar me toegekomen om te vragen of ze met me op de foto mochten. Toen ik vroeg waarom, zeiden ze meestal dat ze dit dan aan hun vrienden wilden laten zien. Eén keer was het zelfs zo dat een jongen alleen een foto van ons drieën op een uitzichtpunt wilde maken als ik eerst met hem op de foto ging.
Als je hier niet van gediend ben, geef dit dan duidelijk aan. Glimlach vriendelijk maar wees direct en zeg nee. Dan laten ze je gelukkig meestal met rust.

Geniet!
Ondanks dat je dus goed op je spullen en andere dingen moet passen, moet je niet vergeten om ook nog te genieten! Turkije is een prachtig land met hele vriendelijke mensen. De mensen zijn ontzettend gastvrij, vooral als je bij hun restaurant komt eten. Daarnaast is alles spotgoedkoop en is het weer natuurlijk geweldig. Ik zou graag nog eens een keer teruggaan naar Turkije, en eigenlijk ook nog een keer naar Istanbul. Hoewel we ontzettend veel gezien hebben in vijf dagen, was het eigenlijk nog niet genoeg. Dat is dan ook mijn laatste tip: doe zo veel mogelijk, want het is zo weer voorbij!

Ben jij wel eens in Turkije op vakantie geweest?

5 gedachten over “Reistips Turkije

  1. Ik ben inmiddels 5 x geweest. Voordeel is dat ik noet blond ben. Wel aandacht van mannen, maar niet overdreven, want haarkleur is niet erg apart voor hen. Toen ik elf was heeft papa me per pngeluk een keer verkocht voor 9 kamelen en 2 ezels :p . Het duurde wel even (en een kleine ruzie) voordat mama de hand van een of andere 40 plusser van mijn arm had kunnen krijgen. Papa dacht dat het een grapje was.

    Ok nrm van mezelf in het buitenland best hard. Dus het kopen on bazaars vond ik altijd heerlijk. Gewoon niet meer vetalen dan je max en geen interesse tonen als je niet wilt. Ik heb idd ook wel eens een trui gezien en ik vroeg de prijs. Het kledingstuk kostte meer dan n trui hier. Toen ik zei dan laat hem maar hangen, heb ik een hele Turkse cannonade over me heen gekregen. Vermoedelijk scheldwoorden maar geen idee want ik kan heen Turks hihi. Verder vind ik het eigenlijk hele vriendelijke mensen en niet zoals de meeste mensen die nooit zijn geweest zeggen dat ze niet willen gaan omdat we er hier al veel hebben. Vind ze daar toch echt anders :p

    Nog leuke dingen mee terug genomen?

    1. Haha ohja ik werd ook gewaarschuwd dat ik verkocht kon worden. Bizar toch! Ja ik heb wel echt leuke dingen gekocht, er staat ergens op mijn blog een shoplog online van mijn aankoopjes, mocht je benieuwd zijn 🙂

  2. vind de foto’s er altijd mooi uit zien maar ik hoef nooit terug naar dit land :’) ben er ooit een keer geweest toen ik 12 jaar ofzo was maar voelde me er toen al niet prettig. dus ik hou het bij reisverhalen van andere lezen :p

  3. Oh dat gedeelte over dat die man erg boos werd omdat je zusje de trui niet wilde hebben ken ik! We waren in 2012 in Turkije en toen liepen we een winkel binnen met allemaal neppe Adidas spullen. Na het passen vonden mijn ouders het te duur, en die man werd boos! Kleding werd op ons gegooid en we werden er uit gezet. Heel apart hoe dat daar gaat. Overigens gaan we nu nooit winkeltjes binnen waar je via een kleine/ smalle trap naar boven of beneden moet. We vertrouwen het gewoon niet meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s