Tips om zo goedkoop mogelijk boeken te scoren

Natuurlijk wil iedere boekenliefhebber zoveel mogelijk boeken in zijn of haar boekenkast hebben staan. Helaas is het verzamelen van boeken nogal een dure hobby. Een nieuw boek kost al gauw vijftien tot twintig euro. Ik als arme student droom ervan om een hele boekenwinkel leeg te kopen, maar het geld groeit me helaas niet op de rug. Toch heb ik in een paar jaar tijd een aardige boekencollectie opgebouwd. Gewoon een kwestie van slim aanpakken, dus! Ik heb een heleboel tips op dit gebied die ik jullie niet wil onthouden.

Facebook
Ik ben lid van een heleboel Facebookgroepen waarin mensen hun tweedehands boekencollectie aanbieden. Daarnaast heb je meteen leuk contact met medeboekenwurmen. Hier een aantal van mijn favorieten groepen:
Young adults boeken en series ❤
Boekenverslinders
Boeken te koop en te ruil voor en door boekenmaatjes
Naast boeken overkopen, kan je natuurlijk ook boeken ruilen. Dan betaal je beide alleen de verzendkosten en dat scheelt een hoop!

Kringkoop
Mijn Kringkoopwinkel in het dorp biedt helaas niet zoveel YA boeken aan, maar een hoop chicklits en een paar mooie classics kom ik altijd wel tegen! Zo heb ik laatst een leergebonden bundel van Sherlock Holmes voor €1 op de kop weten te tikken! Breng dus een bezoekje aan de Kringkoop als je op zoek bent naar nieuw leesvoer. Het gevaar is wel dat je gauw boeken koopt die je waarschijnlijk toch niet gaat lezen, omdat ze gewoon zo goedkoop zijn. Denk daar dus goed over na.

Vrienden
Als je vrienden ook gek op boeken zijn, waarom dan niet boeken uitwisselen? Zoek allebei een paar boeken uit die je toch niet (meer) gaat lezen, en ruil ze met elkaar. Zo ontdek je weer hele andere boeken dan je zelf misschien zou uitkiezen. Als je allebei te gehecht bent aan je pareltjes (wat heel begrijpelijk is) kun je de boeken natuurlijk ook uitlenen.

Boekenfestijn
Ik ben er nog nooit geweest, maar hoor verhalen waar ik zéér jaloers op ben. Rijen met boeken, allemaal voor een lage prijs. Volgende week ga ik met mijn beste vriendin naar het Boekenfestijn in Utrecht, en ik sta nu al te popelen. Mijn loon wordt vlak daarvoor uitbetaald, dus ik weet al waar ik (een deel van) die centen aan zal besteden.

Boekenkraam
Boekenkraam.nl is een website die licht beschadigde boeken verkoopt voor een veel lagere prijs. Boeken zijn soms wel voor 70% afgeprijsd. Een paar maanden geleden plaatste ik mijn eerste bestelling en ik was stomverbaasd toen ik deze uitpakte. Van de 4 boeken die ik bestelde, was er maar één boek ‘licht beschadigd’, oftewel, de hoekjes waren alleen een beetje naar binnen gevouwen, waar je bijna niets van zag. Boekenkraam is dus echt een aanrader als je goedkope boeken wilt scoren.

Bol.com
Bol.com heeft zelf goede aanbiedingen, maar wat ik vooral heel handig vind is de tweedehands optie die er voor (bijna) alle boeken is. Je kunt hier dus boeken via een externe verkoper kopen voor minder geld dan het originele boek. Ook kan je je tweedehands (studie)boeken verkopen, waar ik al een aardig zakcentje mee verdiend heb!

Ebooks
Ik heb zelf geen ereader, maar ik heb iBooks op mijn iPhone wat eigenlijk een soort ereader-app is. Ik gebruik deze app alleen in noodgevallen (lees: geen boek meegenomen en de verveling slaat toe), maar er zijn een hoop gratis ebooks te downloaden! In juli was Boy7 van Mirjam Mous een tijdje gratis te downloaden, dus dat heb ik toen snel gedaan. Een tijdje later downloadde ik Anna Karenina, Sprookjes van de gebroeders Grimm, De reis om de wereld in tachtig dagen en nog een paar onbekende fantasy boeken die me erg leuk leken: Het Blauwe Kristal en Een Zoektocht van Helden. En dit allemaal voor niets!
Als je wel een ereader hebt kun je voor weinig geld eboeken downloaden. Deze zijn vaak stukken goedkoper dan fysieke boeken.

Cadeaus
Voor mijn verjaardag vraag ik geld of boekenbonnen. Ik vind het altijd een beetje ‘brutaal’ om boeken aan mensen te vragen, omdat een boek toch snel €20 is, en ik mensen niet wil verplichten om voor mij een cadeau van twintig euro te geven. Boekenbonnen zijn hiervoor de perfecte oplossing! Zo kan je de boekenbonnen ook nog eens bewaren voor als een nieuw deel van je favoriete serie uitkomt, bijvoorbeeld. Aan mijn ouders en opa’s vraag ik wel vaak boeken, meestal geef ik ze dan een paar titels en dan mogen ze zelf uitkiezen welke ze kopen, haha.

Ik hoop dat ik jullie een beetje op weg geholpen heb, en dat er bruikbare tips voor jullie tussen zaten. Ik kijk in ieder geval ontzettend uit naar het Boekenfestijn in Utrecht volgende week.

Waar koop jij je boeken het liefst? 

14 gedachten over “Tips om zo goedkoop mogelijk boeken te scoren

  1. Er is ook http://www.bookcrossing.nl/ (oorspronkelijke Engelse site bookcrossing.com) en dat is tegelijk ook een mooie methode om van je eigen overtollige boeken af te komen. … Nee, dat snap ik zelf ook niet, want ik heb geen overtollige boeken. Maar goed.
    En … ga in een boekhandel werken of bevriend een boekhandelaar. Boekhandels krijgen ook leesexemplaren, van de uitgever. Nadeel van in een boekhandel werken is dat je salaris opgaat aan .. boeken. … Ik heb dat ook nooit een nadeel gevonden, hoor.

  2. Boekenfestijn lijkt mij ook super leuk! Ik wil er super graag een keertje heen. Er zijn namelijk nog een heleboel boeken die ik wil hebben! Veel plezier volgende week. Ik hoop dat je wat leuks weet te scoren!

  3. Wat een goede tips, van boekenkraam.nl had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord! Ik wist eigenlijk ook niet dat het Boekenfestijn volgende week weer was, nu heb ik een datum gepland om te gaan. Bedankt voor de tip dus!

  4. Voor Engelse boeken is Bookdepository ook enorm aan te raden, geen verzendkosten, meestal lagere prijzen dan in Nederland (soms scheelt het echt enorm veel) en je krijgt er telkens een boekenlegger bij. Duurt wel even voordat het binnen is, maar dan heb je ook wat! 🙂

  5. Ik koop het liefst nieuwe boeken, maar ik heb deze middag toch voor het eerst geboden via marktplaats, aangezien het verlangen naar uitbreiding van mijn boekencollectie me te veel werd :’)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s