Een dagje Den Bosch

Vorige week was ik een dagje in Den Bosch met mijn vader. We doen dit wel vaker; uitstapjes maken naar steden in Nederland waar we nog nooit geweest zijn. Het was echt een enorm leuke en gezellige dag. We gingen met de trein, waarna we de échte Bossche bollen bij Jan de Groot aten (lekker!). Daarna liepen we naar de Sint Jan-kerk die van binnen- en buitenkant echt prachtig is. Eigenlijk wilde ik alleen een shoplog van deze dag maken, maar de hele dag was te leuk om er verder niets over te vertellen. Dus daarom; een verslag én shoplog in één van mijn dagje Den Bosch!

Bossche Bol Jan de GrootBossche bollen eten bij Jan de Groot! 

We begonnen ons dagje dus bij de Sint Jan-kerk, die ik zowel van buiten als vanbinnen echt prachtig vond. We liepen binnen een rondje, staken een kaarsje op en bewonderden alle beelden en glas-in-lood ramen. Toen we buiten een rondje om de kerk liepen kwamen we dit grappige bordje nog tegen:

Bellen met de Engel Sint Jan

Na de Sint Jans kerk liepen we een tijdje door de vele schattige straatjes die Den Bosch te bieden heeft. Wat me opviel is dat er echt ontzettend veel restaurants zitten. Niet alleen op de centrale Markt, maar ook in de straatjes daar achter. Daardoor is de sfeer echt ontzettend gezellig en knus.

Papa en ik wilden allebei een winterjas kopen, dus gingen we veel warenhuizen en winkels binnen om te kijken voor ons beide. Ik wist wel ongeveer wat ik zocht (een trenchcoat, want die wil ik al heel lang), maar kon eerst niets vinden. Totdat ik bij de V&D naar binnenstapte en deze prachtige jas van United Colors of Benetton tegenkwam. Ik paste hem en werd verliefd, dus even later rekende ik de jas dolblij af.

aanfoto jas

Papa kon helaas geen goede jas vinden, dus liepen we verder. In één van de straten, Kerkstraat 27 om precies te zijn, kwamen we een boekhandel tegen, Adr. Heijnen. Mijn liefde voor boeken heb ik ongetwijfeld van mijn vader, dus we stapten allebei enthousiast de winkel binnen. Ik werd echt even overweldigd door de vele boeken die ze daar hebben; voor ieder is er wat wils. Daarnaast is de boekhandel zelf ook heel mooi en veel groter dan je op het eerste gezicht denkt.
We hebben er denk ik wel een uur rondgelopen, mede omdat ik écht niet kon kiezen welke boeken ik zou kopen (ik had nog wat boekenbonnen die ik wilde opmaken). Uiteindelijk koos ik voor Pupil van Julie Kagawa, De 100 van Morgan Kass en To Kill A Mockingbird van Harper Lee. Ik werd betoverd door de cover van Pupil, was nieuwsgierig geworden naar De 100 en vond hem helemaal niet duur voor een hardcover (€12,50) en To Kill A Mockingbird wilde ik al langer lezen. Deze was maar €10 en ik vond de cover ook supermooi. Adr. Heijnen boekenbuitToen ik afrekende zei de mevrouw achter de kassa; “Ik zag je zo staan, en volgens mij zou je de hele kast wel mee naar huis willen nemen, hè?” Toen ik glunderend ja knikte vertelde ze me over de YA ruilavond die daar die avond zou zijn. Heel toevallig, want ik had daar al wat over gelezen op verschillende boekenblogs, maar ik had me nooit gerealiseerd dat dat precies in die boekhandel zou zijn! Best jammer, want ik had daar graag bij willen zijn. Toch was dat niet handig geweest omdat 1. Mijn vader er ook nog was 😉 2. Ik geen ruilboeken had meegenomen 3. We tegen de avond al weer naar huis zouden gaan. Enfin, ik ben in ieder geval ontzettend blij met mijn boekenbuit en kan niet wachten om ze te gaan lezen!

Mijn vader kocht overigens het vierde deel van de Millennium trilogie: Wat ons niet zal doden, en nog een boek van Harlan Coben: Geen tweede kans.

Na het bezoekje aan de boekhandel kregen we allebei een beetje trek en we lunchten daarom op de Markt, op het terras bij Café Jeronimus. Het was echt superlekker en heel gezellig. Ik koos voor een broodje Jeronimus in Mexicaanse stijl, en papa nam een broodje warme Fricandeau.

lunch

Na de lunch gingen we nog wat winkels binnen. Ik zag genoeg leuks maar ben helaas een beetje blut omdat mijn telefoon kapot was gevallen en gemaakt moest worden (daar lezen jullie zondag meer over). Toch mocht ik nog iets leuks uitkiezen van papa en ik koos uiteindelijk voor een prachtig shirtje van de Only. Hij is heel mooi crème met donkergroen en dus perfect voor de herfst.

Only

Toen we ‘klaar’ waren met shoppen was het pas 15:00 en we wilden nog wel iets cultureels doen. Papa had gehoord dat er een groot rioolstelsel onder de stad gevestigd was waar rondvaarten door werden gehouden. Dat klinkt minder vies dan het lijkt, want de riolen daar zijn al lang niet meer in gebruik dus het zijn nu een soort minigrachtjes. We kochten kaartjes voor €7 per persoon en stapten het schattige bootje in. We kozen voor de Historische route en dat was echt ontzettend leuk! We hadden een hele enthousiaste gids die met veel passie vertelde over alle historie van Den Bosch. Het was heel leuk én heel interessant. Ik heb een hoop geleerd over het oude Den Bosch.

Na de rondvaart hebben papa en ik nog een heerlijke Frozen Yoghurt gegeten bij Australian IJS (Pensmarkt 17) en daarna zijn we weer rustig teruggelopen naar het station. Ondanks het halfuur vertraging wat we hadden en de drukke vrijdagspits was het een relaxt treinritje. Terug op station Breukelen reden we met de auto naar het Van der Valk hotel, waar we heerlijk dineerden.

Al met al dus een goed geslaagde dag waar ik met veel plezier aan terugdenk!

Wat vinden jullie van Den Bosch? 

18 gedachten over “Een dagje Den Bosch

  1. Ziet er echt uit als een hele leuke dag! Allemaal lekker eten, nieuwe dingen (leuke jas trouwens!!) en een rondvaart. Dat laatste lijkt me vooral erg leuk, het ziet er mooi uit!

  2. Wat leuk dat je met je vader een dagje Den Bosch hebt gedaan, ik woon daar 🙂
    Adr. Heijnen is inderdaad een droomwinkel, ik kan er uren zoet zijn met boeken shoppen haha

  3. Super leuk!
    Grappig. Ik woon vlak bij DB en echt nog nooit zo’n rondvaart gedaan lol. Ziet er erg leuk uit. En super jaloers op de boekenbuit van jouw en je vader :p
    Jammer dat je er savonds niet bij kon zijn. Het was heel gezellig 😀

  4. Ik ben zelf nog nooit in Den Bosch geweest, maar het ziet er uit als een mooie stad en zo’n rondvaart lijkt me super tof. 🙂 Ik had een paar jaar geleden wel een collega uit Den Bosch, die eens in de zoveel tijd Bossche Bollen meebracht naar het werk – verrukkelijk!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s