Wat studeer ik eigenlijk?

Op verjaardagen van familie en praatjes met vage kennissen of oude klasgenoten tijdens het boodschappen doen komt het altijd terug op dezelfde vraag: ‘maar wat studeer jíj eigenlijk?’ Als ik dan antwoord dat ik communicatie- en informatiewetenschappen studeer, zijn er twee soorten reacties die ik krijg. 1. De denkbeeldig rollende ogen met de gedachte ‘goh, wéér een communicatiestudentje‘, en 2. Poeh wat een mond vol, dat is vast heel moeilijk. Eigenlijk is geen van beide helemaal waar, maar ook geen van beide is helemaal gelogen. Het leek me eens leuk om wat meer te vertellen over wat ik studeer aangezien het schooljaar net weer is begonnen.

(6) Tumblr

Goed, ik studeer dus communicatie- en informatiewetenschappen op de Vrije Universiteit in Amsterdam, dat ik voor het gemak even afkort naar CIW. Dat is inderdaad een hele mond vol, maar uitleggen wat het nou precies inhoud is misschien nog moeilijker. Eigenlijk bestaat CIW uit drie verschillende richtingen, waardoor het eerste jaar van de opleiding heel breed is. Als eerste heb je de richting Toegepaste Taalwetenschap. Dit is de meest taalkundige en ‘medische’ kant van de studie, want hierin onderzoek je onder andere hoe kinderen met dyslexie omgaan met taal, hoe kinderen een tweede taal verwerven en hoe dit werkt in de hersenen. Hoewel ik dit stuk van de studie ontzettend interessant vond vorig jaar, was het ook het moeilijkste deel én niet voor mij weggelegd. Het zou wel mijn tweede keus zijn geweest, als ik niet al zeker wist wat ik wilde voor ik aan deze opleiding begon.

Als tweede heb je de richting Talen & Organisaties. Hierbij gaat het meer over de communicatie in een bedrijf zoals Nike, en hoe bedrijven onderling met elkaar communiceren. Ook onderzoek je hierbij de communicatie in bedrijven van verschillende culturen. Je kunt hierbij Spaans of Engels kiezen. Deze richting sprak mij eigenlijk het minst aan omdat ik het zakenleven nou eenmaal niet zo interessant vind. Wel vond ik het heel leuk dat je hierbij een taal kon kiezen, dat kan bij mijn richting namelijk niet en dat vind ik nog steeds ontzettend jammer.

haha abfialksiia

De laatste (en naar mijn mening de leukste) richting van mijn opleiding is Media & Journalistiek. Je kunt hierbij weer twee kanten op: Media Analyse, wat zich richt op de reclamewereld en PR, en Journalistiek. Aangezien ik al sinds groep acht journalist wil worden is het natuurlijk logisch dat ik voor deze richting heb gekozen. Zoals ik net al zei is het enige nadeel van dit ‘profiel’ dat ik geen taal erbij kan kiezen maar ach, voor de rest is het volgens mij helemaal mijn ding.

Als jullie dit lezen ben ik net een weekje bezig, en ik kan jullie vertellen dat het tot nu toe echt heel erg leuk is. Ik heb deze periode het vak Journalistieke Vaardigheden Tekst, waarbij we leren hoe het maken van een krant werkt (ha, dat heb ik al even kunnen ervaren bij de METRO) en hoe journalisten via tekst te werk gaan. Super interessant, tot nu toe trekt de journalistiek via woorden mij meer via beelden, omdat ik mezelf nou eenmaal beter kan verwoorden op papier dan op beeld (daarom vond ik vloggen ook een hele uitdaging!). We moeten zeven weken lang elke dag een krant lezen, wat ik best lastig vind omdat ik dat helemaal niet gewend ben, maar wel heel leuk. In de werkgroepen discussiëren we over het nieuws en beoordelen we de kwaliteit van de gelezen krantenartikelen en in de hoorcolleges leren we theorie. Ondertussen moeten we ook nog een hele hoop literatuur lezen wat best even pittig is (en even inkomen na twee maanden zomervakantie), maar gelukkig ben ik erg leergierig dus daar heb ik nooit zo’n moeite mee.

Ik zou nog veel meer kunnen vertellen maar dan zou ik jullie alleen maar gaan vervelen, dus hier laat ik het even bij. Mijn studie is dus in het begin hartstikke breed, maar specialiseert zich steeds meer en je kan precies kiezen wat jij leuk vind. Als je dit nou ook leuk lijkt, kun je even een kijkje nemen op de website (die ik trouwens met een groepje heb ontworpen, hihi). En als je nog vragen heb beantwoord ik die natuurlijk graag in de comments!

Wat voor opleiding doe jij? 

16 gedachten over “Wat studeer ik eigenlijk?

 1. Wat leuk!
  Ik studeer communicatie op HBO niveau in rotterdam en ga dit jaar afstuderen.
  Heel interessant om te lezen hoe de communicatie opleiding op universiteitsniveau in elkaar zit!

  Succes dit schooljaar!

   1. Jaa, eigenlijk wel. Net iets meer analyses uitvoeren en hoe je die kan gebruiken in de praktijk en alles. Best interessant:)

 2. Ik heb communicatie gedaan op het HBO en ben onlangs afgestudeerd in een master aan de universiteit van Gent. Ik herken me heel goed in het begin van je verhaal – er wordt maar al te vaak neerbuigend naar me gekeken omdat ik ‘maar’ en communicatiestudentje ben…

 3. Ik heb altijd gezegd: doe een studie omdat je het leuk vind. Want je hebt er helemaal niets aan als je aan het werk gaat 😛 En dat klopte ook! Natuurlijk pik je hier en daar iets mee, en geeft het je toekomstige werkgever een idee van wat je wel en niet kan. Maar uiteindelijk moet je je bewijzen op de werkvloer. En ik ben voldoende afgestudeerden tegengekomen die nog geen 4 woorden in de juiste volgorde achter elkaar konden zetten. … Geniet van je studietijd. Maar hecht er geen waarde aan dat je bij de ‘20%’ hoort.

  1. Ik bedoel ook helemaal niet dat ik mezelf verheven voel in vergelijking tot mensen die geen universitaire opleiding doen, want als dat wel het gevalwas, was ik wel een studie gaan doen die meer prestige heeft. Ik ben inderdaad Communicatie en Informatiewetenschappen gaan studeren omdat mijn hart daar ligt. Ik ga elke dag met veel plezier naar college en ik leer er ontzettend veel. Daarom betwijfel ik of ik ‘helemaal niets’ aan mijn studie zal hebben, daar leer ik gewoon teveel voor 😉
   Natuurlijk snap ik dat je op de werkvloer de meeste ervaring opdoet, maar dat hoeft niet te betekenen dat je ‘voor niks’ vier jaar op de universiteit zit. Misschien dat jij dat zo hebt ervaren, maar ik heb genoeg alumni gesproken die daar heel anders over denken. 🙂

 4. Echt superleuk om te lezen, en ook handig. Ik hoopte al dat ik op je blog ergens zo’n soort bericht zou vinden. Journalistiek lijkt me namelijk ontzettend leuk, al weet ik eigenlijk nog niets zeker! Dit jaar moet ik een profiel kiezen, en ik heb dus geen idee, behalve dat Journalistiek me wel trekt! Thanks voor deze info, ik kan alles gebruiken… ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s