De Doodskuur – James Dashner

Mijn zomervakantie stond echt een beetje in het teken van The Maze Runner. Op het gebied van boeken dan. Ik kreeg de eerste twee delen voor mijn verjaardag, en toen ik die twee in Italië had uitgelezen rende ik in Nederland direct naar de boekenwinkel om het derde en laatste deel te halen. Die las ik in Istanbul uit en oh, wat was ik flabbergasted toen ik de laatste bladzijde omsloeg. Op de laatste bladzijde komt er echt nog een enorme plottwist die mijn hele mening over alles weer volledig op zijn kop zette. Nu, een week later, ben ik er nog steeds niet helemaal over uit. Maar wat ik wel weet, is dat dit een goede afsluiter is van de serie.

De Doodskuur - James Dashner

Algemene gegevens
Titel: De Doodskuur
Auteur: James Dashner
Uitgeverij: Querido
Pagina’s: 336
Genre: Dystopia, Young Adult, Spanning
Serie: The Maze Runner #3

Het verhaal
WICKED heeft alles afgepakt van Thomas. Zijn identiteit, zijn geheugen en nu ook zijn enige vrienden: die uit de Laar. Maar het einde is nabij. Alle beproevingen zitten erop, na nog een allerlaatste test.
Maar zal iemand die overleven?
Wat WICKED niet beseft is dat de herinneringen van Thomas veel verder teruggaan dan de organisatie vermoedt. En daarom weet Thomas dat hij geen woord moet geloven van wat ze zeggen. Thomas ontsnapte uit het Labyrint. Hij overleefde de Schroei. En hij zal alles op alles zetten om zijn vrienden te redden. Maar het is de waarheid zelf die echt een einde aan alles zal maken. De tijd voor leugens is voorbij.
bol.com

Mijn mening
Ik zal eerlijk zijn: ik vond De Doodskuur het minst goed van de trilogie. Stiekem had ik dat ook wel verwacht, want dat heb ik (bijna) met alle trilogieën die ik lees. Het wil echter niet zeggen dat ik het geen goed boek vond, want ik vond hem geweldig. Het is alleen dat ik de Labyrintrenner en de Schroeiproeven fantástisch vond.

Je wordt in het begin echt in het diepe gegooid. Wie is WICKED nou eigenlijk? Zijn ze goed, of niet? Maar uiteindelijk kom je steeds meer te weten. Er komt steeds meer informatie aan het licht en stukje bij beetje krijg je meer inzicht in de hele geheime organisatie. Thomas vertrouwt niemand meer, en dat is ook de reden waarom ik tijdens het lezen niemand meer vertrouwde. Van Teresa kon ik nog steeds niet echt hoogte krijgen, maar bij haar had ik wel een goed gevoel. Newt en Minho hebben tijdens het eerste boek mijn hart al gestolen, dus die kon ik ook vertrouwen. Maar de rest? Brenda? Ik had geen idee.

In dit deel kreeg ik gelukkig wel antwoorden op de vragen die in de eerste twee delen werden opgeroepen. Toch zijn niet al mijn vragen beantwoordt; ik ben nog steeds benieuwd wat er nou vóór het labyrint gebeurde, en hoe Teresa en Thomas nou precies dat labyrint ontworpen hadden. Gelukkig dus dat er een prequel is verschenen deze zomer: De Moordopdracht. Die wil ik sowieso lezen, al vind ik het jammer dat de Laarders dan geen of een hele kleine rol hebben.

Het einde had zoals bij elk boek van Dashner weer een slot vol geweld, moord, bloed en actie. Niet iedereen overleefde het, en ik heb het dan ook niet drooggehouden bij dit boek. Omdat je je zo aan bepaalde personages gaat hechten bouw je echt een band met ze op. En toen eenmaal mijn favoriete personage het loodje legde (op een hele hartbrekende manier) moest ik dan ook echt wel een paar traantjes wegpinken. Het allerlaatste hoofdstuk vond ik ook erg schokkend, weer omdat er iemand doodging die van mij echt niet dood had gemogen.

Een pluspuntje aan dit boek, maar ook aan de hele serie, is dat romantiek bijna geen rol heeft. In de Schroeiproeven was er even een vreemde love triangle die naar mijn mening niet helemaal op zijn plek was, maar later blijkt dat het eigenlijk toch anders ligt (goh, alweer?) dan dat je had verwacht. In het eerste boek dacht ik dat het zeker zou zijn dat Teresa en Thomas happily ever after zouden leven, maar eigenlijk wordt dit gedeelte heel erg naar de achtergrond geplaatst. Dat vond ik fijn, want zo zijn het niet van die kleffe meisjesboeken.

Eindoordeel
Ik vond de Doodskuur een goede afsluiting van een trilogie vol mysterie, spanning en een heleboel gruwelijke taferelen. Ik ben heel benieuwd naar de Moordopdracht en natuurlijk naar de films die nog gaan komen! Ik kan deze serie aan iedereen aanbevelen die niet terugdeinst voor een beetje geweld en van mysterie houdt. Ik geef dit boek vier sterren.

4 sterren

De Doodskuur is voor €15 te koop op bol.com

Koop bij bol.com

Heb jij The Maze Runner trilogie al gelezen? 

7 gedachten over “De Doodskuur – James Dashner

 1. Ik vond de Doodskuur ook het minst goede boek in de trilogie. De prequel vond ik daarentegen juist super tof, dus die moet je zeker gaan lezen!

 2. Ik wil deze recensie nog niet lezen haha, ben van plan om de serie zelf ook te gaan lezen! Ik had een vraagje: heb je nog goede boekaanraders (voor mijn leeftijd /15)? Ik wil graag meer gaan lezen.:)

  1. Hee Melisa! Deze serie is in ieder geval een aanrader haha. Verder heb ik even nagedacht over wat mijn zusje leuk vind om te lezen nu (zelfde leeftijd) en heb even een lijstje voor je gemaakt:
   – De Hongerspelen serie
   – Divergent serie
   – Edelsteentrilogie
   – De Alchemist serie (Michael Scott)

   Verder weet ik niet wat voor boeken je leuk vind, als je van meisjesachtige boeken houdt kan ik je de series van Kate Brian ook heel erg aanraden! Die vond ik namelijk superleuk toen ik rond de 15 jaar was!

   Veel leesplezier!
   XX

   1. Dankjewel! De Hongerspelen heb ik al gelezen, die vond ik goed. Hier kan ik wel een tijdje mee vooruit:). Dankje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s