Verdrinken in het aanbod van boeken

Lezen is hetgeen wat ik het allerliefste doe. Of dat nou is op de bank met een dekentje en een enorme kop thee, of in de zon in een ver land; lezen maakt me echt héél gelukkig. Ik ben iemand met een groot inlevingsvermogen, waardoor bijna elk boek het voor elkaar krijgt om mij voor een bepaalde tijd mee te nemen naar de wereld waar het verhaal zich afspeelt. Dat ik mijn liefde voor boeken en lezen kan combineren met een andere grote hobby, bloggen, is natuurlijk geweldig. Toch merk ik de laatste tijd dat het hebben van een boekenblog één groot nadeel met zich meebrengt: ik heb heel vaak het gevoel dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Er zijn zóveel leuke boeken dat ik soms verdrietig wordt als ik er aan denk dat ik ze waarschijnlijk nooit allemaal zal kunnen lezen.

Voor ieder boek dat ik van mijn TBR lijst af kan strepen, komen er wel vijf boeken terug die op mijn TBR geplaatst worden. Niet alleen schrijf ik over boeken, ik lees ook ontzettend veel boekenblogs. Daardoor komen er elke dag wel twintig titels voorbij van boeken die ik nog moet lezen. Soms zie ik in één week tien verschillende recensies voorbijkomen over hetzelfde boek, en als iedereen er lyrisch over is moet ik dat natuurlijk ook gelezen hebben. Of ik lees één hele overtuigende recensie van een boekenblogger die precies dezelfde smaak heeft als ik. En dan heb je ook nog mijn beste vriendin, net zo’n boekfanaat als ik, maar met een hele andere boekenkast. Zij loopt ook altijd te zeuren dat ‘ik die nog moet lezen, en die ook nog, en die niet te vergeten’. Kort gezegd: soms raak ik het overzicht gewoon helemaal kwijt!

Goodreads is een goede oplossing, maar alsnog bevredigd dat niet mijn ongerustheid over het missen van geweldige verhalen. Zoals één van mijn favoriete quotes zegt: ‘A reader lives a thousand lives‘, maar ik wil ze dan ook wel allemaal leven.

add a caption

Om de druk nog wat groter te maken, ben ik bang dat ik er op een gegeven moment te oud voor wordt. Niet schrikken, ik zal altijd van lezen blijven houden, dat zit gewoon in mijn genen. Maar het genre wat ik nu het liefste lees, Young Adult, heet natuurlijk niet voor niets zo. Ik weet dat er genoeg vrouwen zijn van in de twintig die deze boeken nog steeds met veel liefde lezen, en dat stelt me gelukkig wel gerust, maar ik ben nu al bang voor het moment dat ik een boek lees en denk: ‘dit had ik twee jaar geleden écht geweldig gevonden.’

Ik weet niet precies wat ik met dit artikel wil bereiken; ik wilde vooral even mijn frustraties van me af schrijven denk ik. Want het liefst zou ik gewoon ALLE boeken lezen die er uitgebracht worden. De gedachte dat dat onmogelijk is maakt me soms gewoon een beetje verdrietig, hihi. Het is zwaar om een boekennerd te zijn, he 😉

Kunnen jullie je vinden in mijn verhaal, of vinden jullie het helemaal niet belangrijk en lees je gewoon lekker als je daar zin in hebt? Ik ga in ieder geval weer snel verder lezen, want er liggen nog veel fantastische boeken in mijn boekenkast die popelen om gelezen te worden!

Wat vind jij hiervan? 

14 gedachten over “Verdrinken in het aanbod van boeken

  1. Je zegt het echt precies goed! Ik heb best een stapel boeken liggen die ik nog moet lezen en de to read list wordt almaar langer en langer.. Ik kan er soms echt stress van krijgen, haha!

    1. Pff, blij dat ik niet de enige ben! Het is ook altijd zo moeilijk om te kiezen welk boek ik ga lezen omdat ik ze gewoon allemaal wil lezen!

  2. Ik ken een vrouw van bijna 50 die nog steeds young-adult leest! Kan dus zolang als je wilt ook al ben je niet zo young meer..

  3. Je hebt helemaal gelijk! Ik heb precies hetzelfde probleem. Aan de ene kant ben ik blij dat er zo veel boeken op deze wereld zijn, maar aan de andere kant zijn het er veel te veel, want ze klinken stuk voor stuk leuk. Maar ach , ik neem mezelf gewoon voor om zoveel boeken te lezen als ik kan en meer kan ik niet doen 🙂

  4. Ik kan me helemaal vinden in je post! Ik heb ook een hele lijst en jammer genoeg te weinig tijd om alles te kunnen lezen!! Soms kan ik écht niet kiezen welk boek ik nu ga lezen 😉

  5. ah joh 🙂 Het moment dat je denkt ‘dat had ik 15 jaar geleden een leuk boek gevonden’ is nog veel … erger…? Er komt een moment dat boeken niet meer de eerste plaats innemen. Maar tegen die tijd heb je er zo veel gelezen dat je er achter komt dat veel boeken gewoon herhaal-oefeningen zijn. Variaties op een thema, of kloontjes ban echt goede en succesvolle boeken. Ik lees nu heel wat minder dan toen ik 19 was. Heel wat minder., Maar tot je 30ste ga jij zeker nog ontzettend veel lezen, maak je maar niet ongerust. Als het daarna wat minder wordt, dat is echt niet erg. Echt niet.

  6. Ik volg ook veel boekenblogs, maar ben een heel stuk selectiever geworden met welke boeken ik koop. Sinds mijn masterscriptie, en zeker nu ik werk, heb ik namelijk veel minder tijd om te lezen. En ik weet ook beter welke boeken ik waarschijnlijk wel/niet leuk vind, zelfs als iemand anders z’n recensie wel heel lovend is. Dat is echt een voordeel van meer gelezen hebben 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s