Schim & Schaduw – Leigh Barduro

Toen een vriendinnetje van mij dit boek uit las, werd ik de daarop volgende dagen gestalkt via Whatsapp. Dat ik het boek nú moest komen ophalen en meteen móest gaan lezen. Dat beloofde natuurlijk veel goeds, dus de volgende dag stond ik bij haar op de stoep om het boek te lenen. Ik begon met lezen in het vliegtuig van Marmaris naar Amsterdam, en ik las hem een dag later in de auto uit toen ik op weg was naar Italië. En inderdaad, het boek is echt heel erg cool.

Schim & Schaduw - Leigh Barduro

Algemene gegevens
Titel: Schim en Schaduw
Auteur: Leigh Barduro
Uitgeverij: Blossom Books
Pagina’s: 352
Genre: Fantasy, Mysterie,
Serie: De Grisha #1

Het verhaal
Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.
Blossom Books

Mijn mening
Schim en Schaduw is naar mijn mening een uniek verhaal en echt een toevoeging aan het Fantasy-genre. Het verhaal speelt zich af in een magische wereld wat me qua cultuur en beschrijvingen een beetje aan oud-Rusland deed denken. Ik heb nog nooit een boek gelezen wat zich in deze cultuur afspeelde, dus dat was zeker heel verfrissend en ook de reden dat ik snel in het verhaal kwam.

Plattegrond Schim & Schaduw

De hoofdpersoon van het verhaal is Alina Starkov. Haar personage vond ik in het begin een beetje cliché, want het is het typische meisje wat nooit ergens goed in is geweest, totdat haar magische kracht wordt ontdekt (een kracht die echt kick-ass is naar mijn mening). Later in het verhaal begon ik Alina steeds leuker te vinden, ook omdat er een verklaring blijkt te zijn voor het niet-kunnen van vroeger. De karakterontwikkeling van Alina vond ik echt heel goed neergezet

Haar beste vriend, Mal, vond ik in het begin niet echt als goede vriend ogen. Hij is een echte rokkenjager, en al snel wordt duidelijk dat Alina meer voor hem voelt dan vriendschap. Pas later in het boek vond ik Mal steeds sympathieker worden. Hoewel Alina dus verliefd is op Mal, voelde ik het meer kriebelen bij de mysterieuze Duisterling. Doordat hij zo mysterieus en ja.. duister is, voelde ik me meteen tot hem aangetrokken.

Achterkant Schim & Schaduw Leigh Barduro

Het verhaal zelf is ook echt anders dan anders. Het is een heel vernieuwend verhaal, met hele andere aspecten dan die meestal voorkomen in een fantasy-verhaal. Ook de plot twist op ongeveer de helft van het verhaal was geweldig. Ik zag het totaal niet aankomen en schudde me echt weer wakker met de boodschap dat niets is wat het lijkt.

Het hele aspect van de Grisha, de mensen die een bepaald element kunnen manipuleren of een andere bijzondere gave hebben, vond ik echt geweldig bedacht. Het zorgde er echt voor dat ik opgezogen werd in de wereld van de Grisha, gewoon omdat het totaal niet lijkt op iets wat ik eerder gelezen heb.

Eindoordeel
Al met al vond ik Schim en Schaduw dus echt een geweldig boek, en ik kan niet wachten om de andere twee delen te lezen. De karakterontwikkeling van Alina vond ik erg sterk en daarna is de Grisha-wereld ontzettend goed in elkaar gezet. Er zit een onverwachte wending in het verhaal en alles is gedetailleerd beschreven waardoor ik echt helemaal in het verhaal opgenomen werd. Ik geef dit boek vijf sterren!

5 sterren

Koop bij bol.com

Heb jij Schim en Schaduw al gelezen? Wat vond jij ervan?

8 gedachten over “Schim & Schaduw – Leigh Barduro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s