Mijn passie: piano spelen

Toen ik zeven was, was ik eindelijk oud genoeg om op pianoles te gaan. Ik zeurde er al langer om, maar pas vanaf zeven jaar mocht je als leerling beginnen. Mijn ouders stuurden me naar een privé leraar waar ik elke week een uur piano les had. En dan moest ik nog elke ochtend en avond een half uur oefenen. Soms vond ik dat best vervelend en had ik geen zin, maar ik ben mijn ouders zo dankbaar dat ze me hebben weten te motiveren, want één van mijn allergrootste hobby’s tot op de dag van vandaag is pianospelen.

Piano | via Tumblr

Uiteindelijk heb ik van groep vijf tot en met de tweede klas op pianoles gezeten: vijf jaar dus. Helaas had ik daarna echt geen tijd meer om elke dag te oefenen door school en hockey. Die vijf jaar was gelukkig wel lang genoeg om een hele goede basis te ontwikkelen: noten lees ik bijna even snel als bijvoorbeeld een Engels boek, akkoorden speel ik met ogen dicht en een paar moeilijke stukken weet ik helemaal uit mijn hoofd. Maar er is nog zoveel meer! Ik kan bijvoorbeeld hele middagen achter de piano zitten met een Youtube filmpje die me uitlegt hoe ik een moeilijke passage uit een stuk moet spelen.

Qua repertoire ben ik niet heel kieskeurig. Ik speel eigenlijk van alles: klassiek tot filmmuziek(!) tot pop. Al vind ik het met top 40 liedjes wel veel leuker om alleen akkoorden te spelen en daarbij te zingen!

Mijn grote voorbeeld op piano-gebied is Ludovico Einaudi. Jullie zullen zijn werk ongetwijfeld kennen van de film Intouchables. Ik zal hieronder een aantal filmpjes plaatsen van zijn werk.

Mijn zusje speelt dit liedje van voor naar achter en weer terug. Pff, jaloers! Ik ben nog druk aan het oefenen.

Ook deze speelt mijn zusje inmiddels foutloos. Ik ben nog niet verder gekomen dan de eerste twintig seconden haha..

Met dit nummer ben ik nu een heel eind, ik kan hem ongeveer voor 3/4 nu en vind hem nog steeds prachtig. 

Maar zodra ik Primavera af heb, is dit ongetwijfeld het eerste nummer waar ik aan begin met leren. Elke keer als ik deze luister krijg ik kippenvel. Prachtig!
Edit: ik kan dit nummer nu helemaal en speel hem nog bijna elke dag. Hij blijft zo mooi! 

Ik ben heel erg benieuwd of er nog meer pianospelers onder mijn lezers zijn! Het lijkt me namelijk erg leuk om te horen wat jullie favoriete dingen zijn om te spelen. Laat het me weten in de comments!

Liefs, Rowan

7 gedachten over “Mijn passie: piano spelen

  1. Oeh wat ben jij goed! Ik heb nu precies één jaar pianolessen, na heel veel gezeur bij mijn ouders. Noten lezen en akkoorden spelen gaan me prima af, maar als ik zo naar jouw spel kijk, heb ik nog best veel te leren, hihi. Gelukkig maar, want binnen een jaar als de beste kunnen spelen zou niet leuk meer zijn, toch?

    1. Je hebt helemaal gelijk, het hele proces is juist zo leuk. Merken dat je steeds beter en sneller wordt en dat je steeds meer kunt. Word ik blij van. Succes met je lessen!

  2. echt heel leuk! Ik was even door je blog aan het scrollen en toen zag ik dit artikel, omdat ik zelf ook piano speel keek ik even. ik kan zelf ook Comptine d’un autre été en ik ben bezig met primavera, het is echt een heel mooi stuk!

  3. Leuk! Ik speel vanaf mijn 6e/7e piano. Comptine d’un autre été kan ik al een tijdje, maar de rest in deze blogpost wil ik ook graag nog leren! Vandaag is er een blogpost online gekomen op mijn blog over klassieke pianomuziek (mijn favoriete nummers). Deze nummers heb ik niet toegevoegd, maar misschien in een deel 2 :).

  4. Ik speel al bijna inmiddels 1 jaar piano en ik vind piano best wel moeilijk. Maar primavera vind ik zo mooi met bedank aan jou. Wat een prachtig lied zeg <3.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s