Boek vs. Film: The Maze Runner

De film The Maze Runner zag ik in september al. Ik wist dat er een boekenreeks van was, maar het verhaal leek me zo vet dat ik niet kón wachten tot ik de boeken kon lezen. Daarnaast kreeg ik de kans om naar de voorpremière te gaan, dus die liet ik natuurlijk ook niet schieten. Nu, ruim een halfjaar later, heb ik eindelijk de boeken in mijn bezit en las ik onlangs in een ruk De Labyrintrenner uit. Boek en film vond ik allebei geweldig, maar welke is mijn favoriet?

Het verhaal
Nadat zijn geheugen is gewist, komt Thomas terecht bij een groep jonge mannen. Als hij ontdekt dat ze gevangen zitten in een doolhof, sluit Thomas zich aan bij de Renners. Niet alleen om uit het labyrint te ontsnappen, maar ook om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.
bol.com

Flaptekst De labyrintrenner

De film
De film keek ik dus in september tijdens de voorpremière. Ik had wel al wat over het verhaal gehoord, maar omdat ik het boek niet had gelezen ging ik er vrijwel zonder verwachtingen in. En man, wat was dat gaaf! Meestal ben ik er echt op tegen om eerst de film te kijken en daarna pas het boek te lezen, maar ik vond dit eigenlijk een hele toffe afwisseling. Doordat ik het boek niet had gelezen wist ik niet wat ik kon verwachten. Ik gruwelde dan ook bij de grievers, wat een gore beesten zeg. Verder schrok ik me ook een aantal keer kapot, weer door de grievers, omdat ik gewoon niet wist wat er ging gebeuren. Dat was echt heel tof om een keer mee te maken, want meestal heb je als je eerst het boek leest al een bepaald beeld bij personages/de omgeving. Dat had ik nu totaal niet, en dat maakte de film naar mijn mening extra cool.

De Labyrintrenner - James Dashner

Het boek
Maar.. toen ging ik het boek lezen. Het boek, geschreven door James Dashner, las ik tijdens de OHMYBOOKATHON in Italië en had hem daardoor ook vrij snel uit. Hetgeen wat me al tijdens de eerste paar hoofdstukken opviel, was dat het boek héél erg verschilt met de film. Het eerste wat ik vol frustratie tegen mijn zusje – ook Maze Runner fan – riep, was: “Huh, Gally heeft zwárt haar?!” Gally is in de film namelijk hartstikke blond, maar wordt in het boek neergezet als een zwartharige jongen. Dat was wel even gek. Verder vond ik het ook heel jammer dat Alby zo’n rotpersonage was in het boek, want ik vond hem in de film echt heel leuk. Newt wordt in het boek beschreven als een jongen met zulke gespierde armen dat je de aderen kunt zien lopen, terwijl Newt in de film best wel een klein jochie is. Degene die ik wel goed vond beschreven zijn Thomas, Chuck en Minho. Teresa vind ik in het boek echt lijken op een engel, omdat ze in de ogen van Thomas perfect is, terwijl ze in de film niet zo’n bleke, egale huid heeft door haar sproetjes.

Daarnaast komen veel gebeurtenissen uit de film ook niet overeen met het boek, en andersom. Zo vond ik het heel jammer dat de scene dat Thomas een Griever dood, niet in het boek voorkomt. Dit is namelijk echt het begin van de ontknoping in de film, maar in het boek wordt deze ontknoping op een totaal andere manier beschreven! In de film doodt Thomas een Griever, vindt een soort ijzeren ding met een nummer erop, ontdekt een cijfercode en typt deze code in tijdens de ontsnapping uit het labyrint. In het boek heeft de code met plattegronden en woorden te maken, en springen de Laarders in een gat in plaats van dat ze door een deur gaan.

Een héél groot pluspunt aan het boek, is dat je veel meer te weten komt over de geschiedenis van de Laar en Laarders, WICKED en zijn beweegredenen. Dit vond ik namelijk nogal vaag in de film. In het boek is het ook wel vaag, maar je komt veel meer te weten door herinneringen en dromen van Thomas en Teresa. Dit vond ik echt iets toevoegen aan het verhaal, want zo krijgt het verhaal nog een extra laag mysterie. Als ze eenmaal uit het labyrint zijn ontsnapt is het niet klaar, je wilt juist weten hoe het verder gaat omdat je benieuwd bent waaróm ze nou in dat labyrint zijn gestopt.

Al met al vind ik The Maze Runner echt een heel tof en origineel verhaal wat iedereen zou moeten zien/kijken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het boek, omdat deze echt wel meer details geeft over het verhaal achter het labyrint, maar ik vond dat de film ook zeker gave elementen had die het boek niet had. Daarom raad ik iedereen die dit verhaal leuk vind aan, om het boek te lezen, maar ook de film te kijken. Dan krijg je namelijk de meeste informatie binnen wat je nog meer zal doen verlangen naar het vervolg.

De film en het boek krijgen van mij in ieder geval allebei vijf sterren!

5 sterren

Koop bij bol.com

Wat vond jij van The Maze Runner? 

Advertentie

4 gedachten over “Boek vs. Film: The Maze Runner

  1. Ik heb de film op dvd, maar heb hem nog altijd niet afgekeken.. Ik ben er aan begonnen maar – misschien omdat het zo erg verschilde met het boek – ik kwam er niet echt in. Ondertussen is het echter alweer lang geleden dat ik de boekenserie las (ik las ze in de zomer van 2013 zag ik op Goodreads), dus misschien moet ik de film een nieuwe kans geven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s