Requiem – Lauren Oliver

Twee weken geleden heb je mijn recensie kunnen lezen over deel twee van de Delirium Amoris trilogie: Pandemonium. Ik was zeer enthousiast over het tweede deel, en toen ik die uit had begon ik vrijwel meteen aan het laatste deel: Requiem. Ik had hem binnen twee dagen uit en laat jullie vandaag weten wat ik er van vond.

2015-06-02 18.16.19Let op: deze recensie bevat spoilers voor mensen die #1 en #2 nog niet gelezen hebben. 

Algemene gegevens
Titel: Requiem
Auteur: Lauren Oliver
Uitgeverij: The House Of Books
Pagina’s: 352
Genre: Fantasy, Dystopia, Romantiek
Serie: Delirium Amoris #3

Het verhaal
In de nabije toekomst is liefde een ziekte. Diagnose: amor deliria nervosa. Iedereen krijgt een Behandeling hiertegen, maar sommige weigeren die. Lena is één van hen. Hoe verschillend is haar leven vergeleken met dat van haar beste vriendin Hana? De één is nog niet veilig in de Wildernis, de ander leeft kalm en rustig, maar liefdeloos. Weet Lena haar strijd vol te houdeN? En is het leven van Hana wel zo mooi als het lijkt? 

Requiem is het laatste deel van de meesterlijke Delirium amoris-trilogie. Na Julian te hebben gered van de dood, vluchten Lena en haar vrienden terug de Wildernis in. Maar de Wildernis is niet langer de veilige haven die ze dachten te vinden. De grensgebieden worden belaagd door soldaten. Zo gevaarlijk als het voor Lena is in de Wildernis, zo kalm is het leven van Hana, haar beste vriendin, die een leven zonder liefde leidt in Portland. De wereld waarin ze leven verdeelt hen, maar hun verhalen komen toch bij elkaar.
Bron: bol.com

Mijn mening
Pandemonium eindigde met een enorme cliffhanger, waardoor ik, toen ik het boek had uitgelezen om half twee ’s nachts, mezelf moest bedwingen om niet meteen Requiem erbij te pakken. Dat deed ik de volgende dag, en twee dagen later had ik Requiem uit.

In dat opzicht is Requiem een fijn boek om te lezen. Het leest snel en makkelijk weg en er worden niet al te moeilijke woorden gebruikt. Requiem wordt vertelt vanuit twee perspectieven: die van Lena, en die van haar beste vriendin Hana. Ik vond dit leuk gedaan, want zo zie je de verschillen tussen een Onbehandelde en een Behandelde extra goed naar voren komen. Ik had in het begin soms wel wat moeite met lezen vanuit Hana, omdat ik haar leven best wel ‘saai’ vond. Daar kwam gelukkig in de tweede helft van het boek verandering in.

Lena reist verder met haar vrienden van de Wildernis. Onderweg komen ze allerlei obstakels tegen en gebeuren er weer allerlei spannende dingen. Daarnaast worstelt Lena met zichzelf. Is de liefde die ze voelt voor Julian wel net zo sterk als de liefde die ze ooit voor Alex voelde? Je voelt goed dat ze in tweestrijd zit en ik had het erg te doen met Julian, omdat hij zo onschuldig is en ook in de knoop is met zichzelf.
Daarnaast heeft Lena aan het eind van Pandemonium haar moeder gezien. Ook daar denkt ze in dit deel veel aan terug. Ze probeert via via haar moeder te vinden, maar er zijn zo ontzettend veel verzetsstrijders dat dit moeilijker blijkt dan dat ze had gehoopt.

Het boek is spannend en houdt je aandacht (meestal) goed vast. Soms had ik wat moeite met de delen die vanuit Hana zijn geschreven, omdat hier nou eenmaal niet altijd veel gebeurt. Langzaam komt daar verandering in, tot het punt dat de verhalen van Lena en Hana samenkomen. Dat is gelijk ook het hoogtepunt van het boek; van de hele trilogie.

En toen kwam ik bij het laatste hoofdstuk. Een beetje verwarrend dacht ik bij mezelf: Huh, hoe kan het einde al over tien bladzijden zijn? Er moet nog zoveel gebeuren! Maar het waren echt nog maar tien bladzijden, en toen ik daar doorheen was staarde ik verbouwereerd naar het boek. Dit kon onmogelijk het einde zijn toch?! Het lijkt wel alsof de schrijfster het boek abrupt afkapt omdat ze dacht: Nu heb ik genoeg pagina’s. Voor mij voelde het verhaal echt niet afgesloten, ik heb nog tientallen onbeantwoorde vragen en dit is héél frustrerend.

Eindoordeel
Het boek was zeker niet onvermakelijk om te lezen, maar ik vond hem helaas wel stukken minder goed dan het tweede deel. Vooral het einde was erg frustrerend, omdat ik met vele onbeantwoorde vragen achterbleef. En wat is vervelender dan dat?! Daarnaast vond ik sommige delen een beetje langdradig en saai. Daarom geef ik het boek drie sterren.

3 sterren

Requiem is voor €10 te koop op bol.com

Heb jij de Delirium Amoris trilogie gelezen?

7 gedachten over “Requiem – Lauren Oliver

  1. Ik was ook echt zwaar gefrustreerd over het einde!! Hoe kan ze dat nou doen?? Maar ergens vond ik het ook wel lef hebben om het zo te laten eindigen.

    1. Jaa, ze heeft inderdaad wel lef! Maar snapt ze dan niet dat we willen weten hoe het afloopt? En voor wie Lena uiteindelijk kiest? Grrr.

  2. Ik vond dit deel juist het beste van de hele serie :p. Ik snap wel dat je het einde onbevredigend vindt. Ik bedoel: ‘Hoe gaat het nou verder?’ ‘Voor wie zal Lena uiteindelijk kiezen?’ en zo zijn er nog meer vragen te bedenken. Maar ergens, vind ik dit juist ook mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s