Wattpad: wat is het + mijn verhalen

Sinds ongeveer een jaar ben ik lid van Wattpad, een interactieve site waar je je eigen verhalen kan schrijven, en je de verhalen van andere Wattpad-gebruikers kan lezen. Eerst gebruikte ik Wattpad alleen voor het lezen van verhalen, omdat ik zelf nog nooit iets had geschreven. Ongeveer een maandje later zette ik mijn eerste hoofdstuk online van mijn eerste ‘boek’. Nu, een jaar en vier verhalen later, wil ik jullie graag enthousiast maken voor Wattpad, en ook iets vertellen over mijn eigen geschreven verhalen!

Een account maken
Een account aanmaken op Wattpad is heel makkelijk. Je kiest een gebruikersnaam en wachtwoord, vult je emailadres in en krijgt een bevestiging die je moet activeren en voila: je Wattpad account is geboren! Nu kun je verhalen aan je Bibliotheek toevoegen die jou leuk lijken, of zelf verhalen gaan schrijven.

Een verhaal schrijven
Je kunt een verhaal beginnen door via je profiel op ‘Werken’ te klikken. Dan zie je rechtsbovenin ‘New Story’ staan. Als je daarop klikt, krijg je het volgende scherm te zien:

wattpad1

Als je dit hebt ingevuld kun je naar onderen scrollen. Daar kun je de categorie invullen waaronder je verhaal valt, de taal waarin je schrijft en je auteursrecht. Daarna kun je beginnen met het schrijven van je eerste hoofdstuk!

Verhalen lezen
Als je verhalen van andere schrijvers leuk vindt, kun je deze toevoegen aan je Bibliotheek. Hier kan je dan al je opgeslagen verhalen makkelijk terugvinden, en Wattpad houdt ook bij bij welk hoofdstuk je bent. Als je een hoofdstuk leuk vindt, kan je er aan het einde op stemmen. Dit is ongeveer hetzelfde als een ‘like’ geven op Facebook. Hoe meer votes je verhaal heeft, hoe meer mensen waarschijnlijk op je verhaal zullen klikken. Ook kun je reageren op een hoofdstuk. De reads van je verhaal zijn ook belangrijk voor het trekken van nieuwe lezers. Ik klik eerder een verhaal met meer dan 1K reads aan, dan een verhaal met 50 reads. Natuurlijk moet je het niet voor het aantal lezers doen, maar omdat je schrijven gewoon heel erg leuk vindt. Maar veel lezers motiveert ontzettend om door te schrijven.

Als een verhaal af is, en je het helemaal hebt gelezen, kun je het archiveren in je Bibliotheek. Zo kun je weer meer ruimte in je Bibliotheek maken voor nieuwe verhalen.

Mijn verhalen
En dan nu… mijn verhalen! Ik heb zelf twee Wattpad-accounts: één persoonlijke een één waarop ik verhalen schrijf met een vriendin. Op mijn eigen account staan tot nu toe twee verhalen: Destiny en Geheim met Inloopkast. Beide verhalen lopen erg goed (al zeg ik het zelf), en ik had nooit verwacht dat ik zoveel lezers zou krijgen!

Destiny

destiny
Valerie is een doodnormaal meisje met een doodnormaal leventje. Ze zit in haar examenjaar en alles loopt op rolletjes. Ze kan echter niet wachten om de middelbare school te verlaten, want dat was de plek waar ze voor het eerst verliefd werd, maar waar haar hart ook voor het eerst brak. Daarom belooft ze zichzelf plechtig om nooit meer verliefd te worden; dat zorgt toch alleen maar voor ellende.

Maar dan komt ze Levi tegen, een mysterieuze, oudere maar ontzettend knappe jongen. Hij doet Valerie sterk denken aan hetgeen wat een halfjaar geleden haar hart gebroken heeft, waardoor ze hem probeert te ontlopen, maar het lot bepaald dat hun paden blijven kruisen.

Valerie heeft Levi nog nooit gezien, maar hij lijkt alles over haar te weten. Hoe ze het ook probeert te ontkennen, Levi gaat een steeds grotere rol in haar leven spelen. Ze probeert met alle macht achter het geheim te komen wat hij probeert te verbergen. Als ze eindelijk achter de waarheid komt, beseft ze dat zij en Levi voor altijd met elkaar verbonden zullen zijn

Mijn allereerste verhaal op Wattpad is Destiny. Ik begon met schrijven terwijl ik eigenlijk geen idee had hoe het verhaal zich zou ontwikkelen, maar eigenlijk ben ik aangenaam verrast door mezelf. Het verhaal heeft nu meer dan 11.600 lezers, iets wat ik echt nóóit had verwacht. Het verhaal zelf is al af, ik ben hem op dit moment aan het herschrijven en ook dat is bijna klaar. Waarschijnlijk komt er ook een vervolg, maar die moet ik eerst goed uitwerken voordat ik die eventueel online zet.

Geheim met Inloopkast
gmiWat als je ontzettend rijk bent, maar je mag het aan niemand vertellen? Dit overkomt Fay als haar ouders na jaren terugkomen uit Amerika, waar ze experimenten hebben gedaan die strikt geheim zijn. In ruil voor hun zwijgplicht hebben zij miljoenen euro’s gekregen, die ze vrij mogen besteden.

Fay moet na jaren bij haar tante te hebben gewoond weer intrekken bij haar ouders, veranderen van school en nieuwe vrienden proberen te maken. Dat laatste gaat echter nogal moeilijk als niemand mag weten dat je in een enorm landhuis woont en over een zwembad, inloopkast en eigen badkamer beschikt.

Zal het Fay lukken zich aan te passen aan haar nieuwe levensstijl? Kan ze nieuwe vrienden maken zonder te verklappen wie ze écht is en bovenal, zal ze eindelijk eens geluk krijgen in de liefde?

Dit verhaal begon ik eigenlijk een beetje in een opwelling, zonder dat ik wist hoe het zich eigenlijk zou uitpakken (net als bij Destiny eigenlijk, haha..) Maar het pakte ontzettend goed uit! Ik heb meer dan 8000 lezers en mijn verhaal heeft al meerdere malen op #1 gestaan in de Chicklit-ranglijst. Een ontzettend grote eer!

Dan heb ik ook nog een account met mijn beste vriendin, waar we fantasy-gerelateerde verhalen schrijven. We zijn op dit moment bezig aan een trilogie, waarvan deel één al af is, en deel twee sinds twee weken online staat.

Waterblue Sky

wbs

De levens van Oliver en Ava zijn niet te vergelijken, want waar Oliver een normaal mens is, is Ava een zeemeermin. Zij leeft in de omgeving van Atlantis, waar haar soort zich al jaren verstopt voor de mensen boven het wateroppervlak. Tot nu..

Oliver en Ava hebben één ding gemeen. Ze zijn beide dragers van een bepaald gen die hen kan laten transformeren tot de soort van de ander. Volgens een eeuwenoude profetie zijn ze uitverkoren om de wereld te beschermen. Maar als ze falen, zal er een wereldoorlog uitbreken tussen de mens en het volk van de zee.

Ava zal op zoek moeten gaan naar Oliver; een eigenwijze, arrogante surfkampioen die geen idee heeft wie hij werkelijk is, en tot wat hij in staat is. Er breekt een tijd van onzekerheid aan: zal Oliver zijn taak kunnen accepteren? Zullen ze hun krachten kunnen bundelen voordat de wereld vernietigd wordt door het onbekende kwaad?

In dit verhaal schrijf ik vanuit het personage Oliver, en Sanne schrijft vanuit het personage Ava. Ik vond het eerst heel moeilijk om uit een mannelijk hoofdpersonage te schrijven, maar ik vind het nu vooral heel erg leuk én leerzaam. Zoals ik al zei is dit verhaal al een tijdje af, dus je kan hem in één keer uitlezen als je wilt!

MidnightBlue Dreams

mbd

En dit is deel twee! Hiervan geen flaptekst, omdat ik anders bang ben dat ik spoilers weggeef en dat wil ik natuurlijk niet. Wel kan ik jullie vertellen dat dit verhaal heel veel spanning en sensatie bevat haha.

Ik hoop dat ik jullie enthousiast heb kunnen maken voor Wattpad, en misschien ook wel voor mijn verhalen. Ik zou het heel erg leuk vinden als jullie een kijkje op mijn profiel zouden nemen als je een Wattpad account hebt. Als jij zelf ook een account hebt, laat je gebruikersnaam dan even achter in de comments zodat we elkaar kunnen volgen!

Klik hier om naar mijn profiel te gaan
Klik hier om naar mijn gezamelijke profiel te gaan

Wat vinden jullie van Wattpad? 

10 gedachten over “Wattpad: wat is het + mijn verhalen

  1. Ik kende heel Wattpad niet! Ik ben niet zo’n lezer, daar kan dat best aan liggen. Maar wel heel leuk dat het bestaat voor mensen die graag verhalen schrijven of lezen, hihi

  2. Wat een gave website, Wattpad. Ik vind al je verhalen super leuk klinken maar ik ben vooral fan van ‘Geheim met Inloopkast’. Genious! xoxo

  3. Ik zou ook zo graag iets (een boek of whatever) willen schrijven maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Maar jij hebt in ieder geval al hele leuke dingen geschreven!

    1. Gewoon beginnen joh! Dat heb ik ook gedaan. Als je er dan later niet tevreden over bent kan je het altijd nog aanpassen. Dat is het leuke van verhalen schrijven, je kan precies doen wat jij wilt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s