Currently Loving: Moestuintjes (+ mini giveaway!)

2015-05-21 15.11.48

Sinds dit jaar is het helemaal hip: biologisch je eigen groente verbouwen! Ik had er nooit zoveel mee, totdat ze bij de Albert Heijn de moestuintjes-actie begonnen. Ik werk bij de AH en aan het eind hadden we een paar hele dozen over. Ik mocht er eentje mee naar huis nemen met maarliefst 54(!) potjes erin. Ik besloot het gewoon te proberen en wat bleek: ik vind tuinieren ontzettend leuk om te doen!

Uit de doos van de Albert Heijn haalde ik alle verschillende soorten, en de rest gaf ik weg aan vriendinnen en neefjes/nichtjes/buurmeisjes. Ik plantte de zaadjes braaf in de daarvoor bestemde bakjes en wachtte geduldig af. Nu, een paar maanden later, zijn mijn groente hard gegroeid en heb ik zelfs al mijn eigen radijsjes, kropsla, bieslook en spinazie gegeten!

Wat ik zo leuk vind aan tuinieren, is dat je echt de verantwoordelijkheid hebt over je plantjes. Je moet ze elke dag water geven, zorgen dat ze op een lichte plek staan, beschut zetten als het regent enzovoorts. Het is dan ontzettend leuk als je ziet dat je werk zin heeft: als de zaadjes ontkiemen en beginnen te groeien geeft dat een ontzettend leuk gevoel!

2015-05-21 15.11.27Mijn aardbeienplant! Als je goed kijkt zie je al hele kleine aardbeitjes tussen de bloemetjes. Ik hoop deze rond augustus te kunnen eten. 

Toen de Albert Heijn potjes allemaal gegroeid waren en ik al enkele dingen geoogst had, kwam ik erachter dat ik nog niet klaar was met het tuinieren. Gelukkig kwam ik er niet veel later achter dat we bij Albert Heijn ook andere zaadjes verkochten: ontzettend veel soorten zelfs! Eerst kocht ik zaadjes voor cherrytomaatjes en suikermaïs, maar toen ze vorige week afgeprijst waren voor €0,25 per stuk kon ik me niet inhouden..

2015-06-01 19.10.24Bovenste rij: cherrytomaatjes, bieslook, dopewrtjes, rucola, spinazie
Onderste rij: peultjes, peterselie, tuinkers, munt, tijm

Haha, zoals je ziet heb ik me lekker laten gaan! Ik weet nog niet of ik al deze zaadjes dit jaar ga planten, omdat van sommige de zaaitijd al verstreken is (dat staat trouwens allemaal op de achterkant van het zakje!). Die bewaar ik dus voor volgend jaar. Tuinkers, spinazie, rucola, bieslook, tijm, tuinkers, peterselie en radijs kunnen nog wel tot eind juli gezaaid worden, dus dat ga ik zeer waarschijnlijk ook doen!

Het blijkt trouwens in de familie te zitten, die groene vingers. Mijn opa is zijn hele leven eigenaar geweest van één van de grootste rozenkwekerijen van Nederland. Goed, dit is natuurlijk geen groente verbouwen, maar ik heb het dus niet van een vreemde!

2015-06-03 13.44.13Mijn cherrytomaatjes worden al steeds groter.. Ik kan niet wachten tot hier echt tomaatjes aan beginnen te groeien. Tip: tomaatjes houden van warmte. Het wordt aangeraden als je ze vóór mei zaait, om ze dan nog binnen te houden tot het echt warm wordt. Zo krijg je lekkere zoete tomaatjes!

2015-06-03 13.44.20

Dit worden als het goed is maïskolfen! Daar zie je nu nog niet echt veel van, maar je kunt wel zien dat het bladerwerk van de maïs steeds meer begint te groeien. Grappig feitje: ik heb hier gewoon een gedroogde maïskorrel in de grond gestopt! Je hoeft dus geen dure maïszaadjes te kopen, want dan zitten er ook gewoon maïskorrels in de verpakking.
2015-06-03 13.44.44

Ik lust eigenlijk helemaal geen aubergine.. Gelukkig mijn vader en zusje wel! Zo te zien gaat het nog héél lang duren voordat er werkelijk aubergines tevoorschijn komen haha. 

2015-06-03 13.48.53

In deze grote emmer zitten wortels en prei! Als je wortels of prei wilt zaaien, moet je er rekening mee houden dat je dit in een diepe pot of emmer doet. De prei en wortels groeien namelijk onder de grond, dus die hebben veel ruimte nodig! 2015-06-03 13.49.01Bieslook! 

De groente smaakt ontzettend lekker. Het is heel fijn om te weten dat er geen chemische troep op gespoten is; het is echt helemaal biologisch. Je moet alles natuurlijk wel goed wassen, maar verder smaakte het bij mij precies zoals uit de supermarkt, of zelfs lekkerder! Dit alles is omgerekend natuurlijk ook veel goedkoper, maar je moet er wel meer moeite voor doen.

Winactie!
Hopelijk heb ik jullie allemaal lekker enthousiast gemaakt en willen jullie misschien ook zelf een keer proberen iets te verbouwen. Daar heb ik jullie alvast een handje bij geholpen! Ik heb deze radijszaadjes voor jullie gekocht, zodat jullie zelf ook lekker aan de slag kunnen in de tuin. Je kunt de zaadjes tot eind juli planten, en na ongeveer een maandje kunnen ze geoogst worden.

Moestuintjes

Lijkt dit jou wat? Laat dan een comment achter waarin je vertelt wat jouw lievelingsgroente is, en waarom je deze radijszaadjes graag zou willen winnen. Voor extra kans kun je me volgen op Bloglovin en dit bericht liken. Ik stuur op 21 juni de gelukkige winnaar een mailtje!

Heb jij wel eens je eigen groente verbouwd? 

9 gedachten over “Currently Loving: Moestuintjes (+ mini giveaway!)

  1. Superleuk om te zien hoe goed ze gegroeid zijn. Ik had 2 bakken met 4 plantjes erin en ik heb slechts 1 veldsla-dingetje naar boven gekregen en de rest is allemaal dood 😦 Arm moestuintje. Die van jou zien er in ieder geval top uit!

  2. Hahaha wat leuk wat zijn ze enorm gegroeid, je hoort bij zoveel mensen dat ze dood zijn..
    Mijn lievelingsgroente is Boerenkool 🙂 Mijn zusje heeft hier héél veel moestuintjes, radijsjes ernaast zou natuurlijk super leuk zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s