Allerzielen – Deborah Harkness

Ik las een tijdje geleden het boek Allerzielen van Deborah Harkeness uit. Ik had dit boek ruim een jaar geleden van mijn zusje cadeau gekregen (op mijn verjaardag, 26 juni 2014 dus), en na de Read A Thon van Blossom Books was ik er gelijk in begonnen. Nu, drie weken later, heb ik hem uit en geef ik graag mijn mening erover!
2015-05-27 18.10.04

Algemene gegevens
Titel: Allerzielen
Auteur: Deborah Harkness
Uitgeverij: Boekerij
Pagina’s: 656
Genre: Fantasy, Myserie, Romantiek, Drama
Serie: Allerzielen #1

Het verhaal
“Hoewel historicus Diana Bishop van een oud heksengeslacht afstamt, heeft ze haar bovennatuurlijke familie-erfenis altijd ontkend. Tot ze in de Bodleian-bibliotheek in Oxford per toeval een betoverd alchemistisch manuscript opent en daarna al snel merkt dat ze de wereld van magie niet meer op afstand kan houden. Verschillende bovennatuurlijke wezens geloven dat het manuscript belangrijke aanwijzingen bevat over verleden en toekomst, en ze willen weten hoe Diana de hand heeft weten te leggen op het ongrijpbare boekwerk.

Onder hen is de vampier Matthew Clairmont. De eeuwenoude vampier en de ontwakende heks beginnen samen aan een zoektocht om de geheimen van het manuscript te ontrafelen. Maar de liefde die zich tussen hen ontwikkelt dreigt te knagen aan het fragiele evenwicht tussen bovennatuurlijke wezens en mensen, en zet ook Diana’s wereld op zijn kop…” 
Bron: bol.com

Mijn mening
Allereerst vond ik het heel leuk om een keer te lezen vanuit een hoofdpersoon die wat ouder is dan de gemiddelde fantasy-personages. Ik lees meestal Young Adult boeken, waarbij de personages vaak tussen de veertien en achttien jaar oud zijn. De hoofdpersoon, Diana Bishop, is afgestudeerd historicus en daarmee schat ik dat haar leeftijd rond de vijfentwintig ligt. Hierdoor kreeg het verhaal gelijk al een meer ‘volwassen’ sfeer over zich heen. Diana heeft een baan, een eigen huis en een vast inkomen. Wat ik dan wel weer heel erg leuk vond, is dat ze werkt op de universiteit van Oxford. Zo krijg je toch een beetje die feeling van het studentenleven, ookal komen er bijna geen jongere personages in voor.

Ik zat eigenlijk meteen in het verhaal, ik vond dat het verhaal niet traag op gang kwam, maar dat sommige passages verder in het verhaal iets minder uitgebreid mochten. Dit was gelukkig niet vaak het geval, want er zit heel veel spanning, fantasy, drama, romantiek en af en toe wat actie in het verhaal.

Het verhaal is geschreven uit het personage Diana Bishop. Ze is de dochter van twee machtige heksen, maar ze heeft haar krachten door gebeurtenissen uit het verleden altijd weggestopt. Als ze op een dag in aanraking komt met een magisch manuscript, kan ze haar krachten echter niet meer verborgen houden. Het blijkt dat het niet zomaar een manuscript is: het is al eeuwen zoek, en doordat Diana hem als enige kon opvragen, wordt ze vanaf dat moment in de gaten gehouden door hordes demonen, vampieren en andere heksen van over de hele wereld. Onder hen is ook de vampier Matthew Clairmont.

Vanaf het begin is het al duidelijk dat Diana en Matthew verliefd worden, ook al mag Diana Matthew in het begin totaal niet. Dat er liefde tussen hen ging ontwikkelen stond ook al op de flaptekst, dus dat was geen verassing. Wel vond ik de manier waarop Matthew zijn liefde uitte soms nogal.. vreemd. Dit komt klaarblijkelijk doordat hij een vampier is, en héél erg beschermend. Soms irriteerde ik me hier een klein beetje aan: hij deed soms alsof Diana een klein hulpeloos vogeltje was, wat juist totaal niet het geval was.

Ik vond het heel leuk dat er heel veel historie in het boek zat. Ik ben altijd heel geïnteresseerd in alle soorten geschiedenis, en ik kwam met dit boek dan ook zeker aan mijn trekken. Doordat Matthew al eeuwen oud is, heeft hij heel veel geschiedenis meegemaakt, iets wat ook vaak in het verhaal aan bod komt.

2015-05-27 18.10.10

De schrijfster kan de gebeurtenissen ontzettend gedetailleerd beschrijven. Zo krijg je een heel goed beeld van bijvoorbeeld de oude Oxford-bibliotheek, of andere plekken waar Diana verder in het boek heen reist. Daarnaast zijn de personages ook heel erg goed uitgewerkt. Alle personages hebben hun eigen karakter, trekjes en gekke gewoontes. Dit komt in het verhaal heel goed naar voren, waardoor je je heel snel (of juist niet) met een personage kan identificeren.

Diana is een fijn hoofdpersonage. Ze is heel erg slim, krachtig en ze weet wat ze wilt, maar door haar weggestopte macht voelt ze zich soms een beetje onzeker. Dit zorgde voor menig conflict met zichzelf, wat naar mijn mening heel goed in het plaatje van het verhaal paste.

Matthew, die er aan de buitenkant onverwoestbaar uit ziet, had zo ook zijn zwakke plekken. Hier kom je pas op de tweede helft achter. Ik vond dat heel leuk, want hierdoor kreeg je toch meer empathie voor hem en leek hij toch iets ‘menselijker’.

Vanaf het tweede deel van het boek, als ze op een bepaalde plek zijn die ik nog niet ga verklappen, komt er ook steeds meer humor in het boek. Niet de soort humor waarvan ik hardop moet lachen, maar wel waarvan mijn mondhoeken in een glimlach krullen. De humor miste ik een beetje aan het begin van het boek, omdat het hierdoor soms wel heel serieus werd. Gelukkig werd dat naarmate het verhaal steeds luchtiger.

Mijn favoriete personages zijn zonder twijfel Ysabeau en Tabitha. Ysabeau is de vampiermoeder van Matthew. Ze lijkt in het begin ontzettend kil en vooral heel boos, maar naarmate het verhaal vorderde veranderde ze, en werd ze steeds moederlijker naar Diana toe, iets wat ik ontzettend lief en knap van haar vond. Tabitha is de kat van de tantes van Diana. Ze kwam niet heel vaak voor, maar ze was dól op Matthew en kon Diana niet uitstaan. Dit zorgde af en toe voor grappige momentjes die het verhaal zeker opleukte. Daarnaast vond ik het huis in Madison ook héél erg gaaf. Ik ga er niet te veel over verklappen, maar mede hierdoor krijg je wel echt in de gaten dat het om een machtig heksengeslacht gaat.

Eindoordeel
Al met al een heerlijk boek. Laat je vooral niet afschrikken door het aantal pagina’s, want je leest er ontzettend snel doorheen. Dit is niet een boek die ik aan één stuk heb doorgelezen, ik kon hem vrij makkelijk wegleggen. Toch wilde ik wel altijd weten hoe het verder ging, en daardoor heb ik hem in een relatief korte tijd uitgelezen.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die van mysterie, historie en fantasy houdt. Het leest makkelijk weg en blijft je het hele verhaal door boeien. Ik geef het boek vier sterren!

4 sterren

Allerzielen is te koop bij bol.com voor €12,50

Lijkt Allerzielen jou een boeiend boek? Of heb je het misschien al gelezen? 

6 gedachten over “Allerzielen – Deborah Harkness

  1. Pfff 600 pagina’s: ik zeg heel eerlijk dat me dat vaak een beetje afschrikt… Het klinkt daarentegen wel goed, dus misschien moet ik er inderdaad even doorheen. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s