Filmtip: Les Misérables

Vandaag wil ik jullie graag wat vertellen over één van mijn favoriete films aller tijden: Les Misérables. Ik heb deze film al meerdere malen gezien, en elke keer weer ben ik van mijn stuk gebracht als de aftiteling in beeld komt. De fantastische visuele beelden van oud Parijs, de briljante acteurs en vooral de geweldige liedjes hebben mijn hart veroverd, en gaan (hopelijk) jullie harten ook veroveren.


Het verhaal
Het is moeilijk om het verhaal kort uit te leggen, want er gebeurt gewoon héél veel. Met behulp van Wikipedia heb ik een samenvatting gemaakt. Let op! Er zitten wat (kleine) spoilers in, omdat ik anders het verhaal onmogelijk kan uitleggen.

De hoofdpersoon van Les Misérables is Jean Valjean (Hugh Jackman), een man die na 19 jaar slavernij eindelijk vrij wordt gelaten. Na zijn vrijlating stelt Vanjean zichzelf een doel: een moreel goed mens worden. Hij begint opnieuw en laat de naam Jean Valjean achter zich. Een paar jaar later is hij burgemeester van een klein dorpje vlakbij Parijs. Als een doodzieke fabrieksarbeister, Fantine (Anne Hathaway) in zijn fabriek ontslagen wordt, is er niemand meer die voor haar dochter Cosette zorgt. Jean Valjean besluit die taak op zich te nemen zodat Fantine in vrede kan sterven.

Valjean komt echter niet los van zijn verleden, mede door zijn oude gevangenisopzichter Javert (Russel Crowe). Valjean vlucht samen met Cosette naar Parijs, zodat hij uit de handen van Javert kan blijven. Een paar jaar later wordt Cosette verliefd op Marius: een studentenleider tijdens de Parijse juni-opstand van 1832, én heeft Javert Valjean weer in zicht gekregen. Valjean zit in tweestrijd: samen met Cosette vluchten voor Javert, of de opstandelingen helpen? 

Dit is een héle beknopte samenvatting van het verhaal, want er zitten nog veel meer elementen in de film die ik nog niet wil verklappen.

Je moet er wel rekening mee houden dat er 90% van de tijd gezongen wordt, en de film bijna drie uur duurt. Ja, dat is aardig lang. Als je niet van musicals houdt, weet ik dan ook niet of deze film echt wat voor jou is. Ben je wel een musicalliefhebber (zoals ik), of hou je gewoon van hele mooie muziek? Zeker kijken! De liedjes zijn werkelijk prachtig, en de acteurs kunnen stuk voor stuk heel mooi zingen (in het bijzonder: petje af voor Russel Crowe en Amanda Seyfried, wauw!). Verder is het heel bijzonder dat al deze liedjes live zijn opgenomen, op de filmset zelf. Niks is dus ingezongen of bewerkt. Hierdoor komt pas echt goed naar voren hoe getalenteerd de acteurs zijn, en je voelt de emotie van het verhaal des de meer.

Mijn favoriete liedjes zijn zonder twijfel ‘Stars’ van Russle Crowe, en ‘One More Day’ van de hele cast. Verder vind ik ‘In My Life’ en  ‘A Heart Full Of Love’ heel mooi, vooral door de hoge stem van Amanda Seyfried (Cosette), en het openingslied ‘Look Down’, omdat daar gewoon heel veel kracht en emotie in zit. Je zult ongetwijfeld een paar liedjes al kennen, omdat het verhaal orgineel een roman is van Victor Hugo, en deze al meerdere keren verfilmd is, of als musical is opgevoerd.

Mijn favoriete personages? Ook zonder twijfel Javert (Russel Crowe) op de eerste plaats, hoewel ik hoorde dat er veel kritiek was op zijn acteer- en zangprestaties. Ik vond hem echter één van de mooiste zangstemmen hebben, heel krachtig en mannelijk. Verder vond ik Cosette (Amanda Seyfried), Eponine (Samantha Barks) en Enjolras (Aaron Tveit, de rechterhand van Marius) héél goed. Eigenlijk was iedereen goed, maar dit zijn toch wel echt mijn favorieten. Daarnaast speelt Helena Bonham Carter zoals in elke film geweldig, maar ik vond haar rol nou eenmaal niet zo leuk.

Een minpuntje van de film vond ik dat de actiescènes niet heel spannend waren. Voor de actieliefhebbers is dit misschien jammer. De scènes die spannend hadden moeten zijn, waren dat eigenlijk niet. Misschien dat dit door het zingen kwam. Een klein minpuntje, maar ik vond het verder niet heel storend omdat je aandacht wel voldoende vast werd gehouden.

Al met al is Les Misérables een film waarvan je zal gaan houden, of die je koud laat. Ik vind hem persoonlijk geweldig, en het is één van de mooiste films die ik ooit heb gezien. Er zit heel veel emotie in, gecombineerd met acteerwerk waar je ‘u’ tegen zegt, samen met het prachtige decor van oud Parijs. Meer hoef je tegen mij niet te zeggen.

Van IMDB krijgt Les Misérables een 7.7. Mijn persoonlijke mening neigt eerder naar de 8,5.

Heb jij Les Misérables gezien? Zo ja, wat vond je ervan? Zo nee, lijkt het je wat? 

8 gedachten over “Filmtip: Les Misérables

  1. Ik ben een ware musicalfan! Ik moest deze film ook persé zien. Aangezien ik niemand kon overtuigen dat 3 uur lang naar een met zang gespeelde ‘actie’-film kijken leuk was, maar alleen gekeken. Het is een enorme zit maar de beelden, de stemmen, het verhaal, het is zo meeslepend.

  2. Ik heb de film in de bioscoop gezien en moest in het begin heel erg wennen aan het feit dat alles gezongen werd. Na een tijdje zat ik echter helemaal in het verhaal en heb ik er erg van genoten. Leuke film!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s