Where I’ve Been – Riga

In de serie Where I’ve Been.. vertel ik iets over de mooiste steden en plekjes die ik bezocht heb op onze aardbol. Ik geef jullie tips voor de leukste restaurantjes, mooiste bezienswaardigheden en must-see hotspots. Vandaag in de spotlights: Riga, de hoofdstad van Letland.

Afgelopen april was ik met mijn studievereniging een midweek in Riga. We vlogen op maandag 6 april met Wizzair, en op vrijdag 10 april vlogen we weer terug naar Nederland.

Als ik zou zeggen dat Riga een leuke, gezellige stad zoals Amsterdam was, zou ik liegen. Dat is namelijk niet zo. Letland blijft een Oostblokland en ook in de hoofdstad zag je dit erg terug. Mensen lopen met hun hoofd naar beneden, lachen zelden en alles is heel sober. Ik vond dit in het begin heel erg wennen, maar langzamerhand begonnen we het meer te snappen (Letland is heel lang onderdrukt geweest, zoals veel voormalige Sovjet-landen).

Riga is wel een hele mooie stad. Met zijn prachtige gebouwen en vele sierlijke huizen wordt het ook wel ‘het Parijs van het Oosten’ genoemd. Afgezien van de vele armoede op straat, kon ik me hier wel in vinden. Als je weet waar je kijken moet, is Riga echt prachtig.

Must sees
De volgende bezienswaardigheden kan ik van harte aanbevelen als je naar Riga gaat.

De Oude Stad
Dit is het historische centrum van Riga, volgebouwd met prachtige kerken, kleine poortjes en mysterieuze straatjes. Er zitten veel restaurantjes en winkeltjes waar je goedkoop kan eten, maar de gebouwen zijn vooral heel erg mooi.

Als je dit ziet verwacht je toch niet dat hier een doodnormale winkelstraat achter ligt? 

Concentratiekamp Salaspils
Dit voormalige concentratiekamp ligt net buiten Riga, je kunt er met de trein heen voor een paar euro. Tip: zoek van tevoren uit wanneer de trein weer terug gaat, want er gaat maar één keer in de twee uur een trein en het is héél afgelegen.
Vanaf het trein’station’ moet je eerst nog een flink stuk lopen: een kwartier ongeveer. Dit is een hele mooie route door het bos waar je hele ongerepte natuur vindt. Ik vond dit zelf een hele prettige afwisseling in vergelijking met de drukke stad Riga. Het was fijn om in het bos even tot rust te komen, en frisse lucht op te snuiven.
Maar het concentratiekamp is zeker de moeite waard. Er is een soort monumentenpark gebouwd om alle slachtoffers te herdenken. Ik kan het niet goed beschrijven, maar als je op die open plek loopt met al die enorme beelden word je heel verdrietig van binnen. Ik vond dit misschien wel het indrukwekkendste van mijn hele studiereis.

riga

Vrijheidsmonument
Dit monument is op loopafstand van het oude centrum, en heel mooi om even te bekijken. Toen Riga onafhankelijk werd hebben de burgers geld ingezameld om dit beeld te kunnen plaatsen, als teken van hun onafhankelijkheid. Het is een erg mooi beeld, en vooral heel hoog. Je kunt hem van ver al zien.

TĒVZEMEI UN BRĪVĪBAI

Centrale Markt
Hier moet je ook zeker een middagje voor uittrekken! De Centrale Markt van Riga is een enorme overdekte (maar een gedeelte is ook buiten) markt met alle etenswaren die je maar kunt bedenken. Van fruit tot vlees tot vis: ze hebben alles. Wat heel indrukwekkend is, is dat ze alles nog met hele oude weegschalen wegen, zoals je op onderstaande foto ziet.

Hotspots
Dit zijn de barretjes, restaurantjes en caféetjes die je absoluut niet mag overslaan!

Il Patio – Italiaans restaurant
Ik heb twee keer bij Il Patio gegeten, maar wel op een andere locatie. Er zitten meerdere Il Patio’s in Riga, maar die in het oude centrum is toch het leukst. Je zit in een soort kelder waar het heel knus is ingericht. Het eten wordt heel snel gebracht en.. het is er echt spotgoedkoop! Sowieso is Riga heel goedkoop qua eten, maar bij Il Patio had ik een voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht én één drankje voor €12,50. Ja, echt. En het was echt heel erg lekker!

Zapte – Cocktailbar
Hetzelfde verhaal als bij Il Patio, het is hier heerlijk goedkoop! Voor €5 heb je al een heerlijke cocktail. Verder is het barretje best klein, maar daardoor heel knus. Het deed bij een beetje aan een Amerikaanse diner denken. Daarnaast is de bediening ook heel vriendelijk en draaien ze leuke muziek.

Skyline Bar – Lounge bar
Een avondje (of een paar uurtjes) naar de Skyline Bar is echt aan te raden. Deze loungebar is gevestigd in een chique hotel, op de 22e verdieping! Het is aan te raden om je een beetje netjes te kleden, want er lopen hier (bijna) alleen maar rijke lui. Een cocktail is hier ook iets prijziger (rond de €7), maar dan heb je ook wel een uitzicht waar je ‘u’ tegen zegt!

Het uitzicht vanuit de Skyline Bar

Roberts Books – Tweedehans boekenwinkel
Oke, iedereen die ook maar een beetje van lezen houdt, moet hierheen! Dit is een geweldige tweedehands boekenwinkel, goed verstopt achter een drukke winkelstraat. Het is het zoeken waard, want je vind hier een heleboel stellages met Engelstalige boeken over allerlei verschillende onderwerpen. Van muziek tot kunst, van koken tot romans. Ik scoorde hier zelf een aantal classics, waaronder Les Miserables, Oliver Twist, The Phantom of the Opera en Alice in Wonderland. De boeken zijn rond de €4 per stuk en het is natuurlijk een geweldige souvenir.

Esplanade – Park
In dit park kan je heerlijk picknicken of tot rust komen terwijl je wandelt langs alle mooie perken en slootjes. Dit park deed me erg aan Parijs denken, ze hebben zelfs een brug met hangslotjes eraan!
Bij mooi weer zou ik hier zeker even doorheen lopen. Dit park ligt op de route van ‘Roberts Books’, dus het is leuk om lopend naar Roberts Books te gaan (10 min.), en als je voeten zeer doen kun je bijvoorbeeld terug met de taxi (kost rond de €4).

Hardrock Cafe – Club
Als je een avondje helemaal los wil gaan, moet je zeker naar het Hardrock Cafe gaan! Maak je geen zorgen: ze draaien hier geen hardrock-muziek, maar meer wat je ook in de Amsterdamse clubs hoort. Toen ik er was, waren er twee hele goede dj’s. Het gebouw zit in het oude centrum, en is ontzettend groot van de binnenkant hoewel je dat van buiten niet zou zeggen. Er zijn meerdere verdiepingen: zo kun je in de kelder karaoke doen en je jas op hangen, op de begane grond kun je een hapje eten of een drankje doen en op de eerste verdieping was de dansruimte. Ook hier zijn de cocktails heel goedkoop, en mede hierdoor is een leuke avond verzekerd 😉

Kattenhotel
Ja, je leest het goed! In Riga zijn ontzettend veel katten, en als deze geen huisje hebben krijgen ze een plekje in het kattenhotel. Deze ‘hotels’ staan op verschillende hoeken van de straat, waar plek is voor zo’n acht katten. Toen ik langs een kattenhotel liep, zag ik dat een zwerfvrouwtje ze net aan het voeren was. Dat was heel indrukwekkend. Zoals de gids zei: “the ones who have nothing, give the most,” en dat werd toen wel pijnlijk duidelijk.

Verder hebben ze in Riga ook nog een heleboel normale winkels zoals H&M en Bershka. Wat me echter opviel, is dat die prijzen wel veel hoger liggen dan in Nederland! Voor het shoppen hoef je dus niet naar Riga te gaan, voor de indrukwekkende bezienswaardigheden en cultuur wel.

Ik raad Riga aan voor de cultuursnuivers onder ons. Het is een prachtige stad met veel cultuur, kunst en geschiedenis. Ook hebben ze heerlijk eten, en zijn de mensen best vriendelijk als je door hun wat schuwe oogopslag heenkijkt.

Ik heb in ieder geval een geweldige tijd in Riga gehad! Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips als je zelf besluit om een reisje te maken naar het Parijs van het Oosten.

riga1Ik ben de meest linkse gek op de foto 🙂 

Ben jij wel eens in Riga geweest, of zou je er graag heen willen? 

17 gedachten over “Where I’ve Been – Riga

  1. Wauw, dit lijkt me echt een leuke stad! Meestal duurt het even voordat ik ben gewend aan een stad en daarna ben ik er bijna niet meer weg te slaan. Mooie foto’s heb je ook gemaakt! x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s