Becoming A Minimalist Part 1: Clothing

Op één of andere manier knaagt het de laatste tijd veel aan me: minimalistischer worden, oftewel: gelukkig kunnen zijn met minder (spullen) en vrijheid creëren voor jezelf. Aan de ene kant zweer ik bij een opgeruimd en georganiseerd leven, maar aan de andere kant ben ik echt een hoarder als het om spullen gaat, en dan vooral spullen met een sentimentele waarde. Toch heb ik de laatste tijd veel spullen de deur uit gedaan die ik niet meer nodig heb. Ik moet zeggen: het bevalt me geweldig. Het is zo fijn om minder spullen te hebben, je creëert ruimte in je hoofd en in je huis/kamer. Ik wil graag mijn tips delen die mij enorm geholpen hebben! Omdat het een beetje veel tips zijn voor in één artikel, en omdat ik het graag georganiseerd wil houden (ha ha), besluit ik dit in meerdere delen te gaan doen. Zo hoef je niet in één keer alles de deur uit te gooien, maar kan je het stapje bij stapje doen. Zo heb ik het overigens ook gedaan, want anders hou je het nooit vol. Het is een soort ‘journey’ waarvan ik hoop dat we hem met z’n alle kunnen volbrengen! Vandaag gaan we het hebben over hetgene waar waarschijnlijk de meerderheid van de meisjes/vrouwen last van heeft: té veel kleding die je te weinig draagt! f12706189aed81ed09ca169902457681Geef toe: hoe heerlijk ziet dit eruit?  Weet wat je hebt De meeste meiden weten niet wat ze in hun kast hebben hangen. Ze dragen een paar favoriete items en vergeten al het tofs dat ze laten hangen. De eerste tip van dit proces is dus ook om al je kleding eens grondig langs te gaan. Als het goed is kan je je items onderverdelen in de volgende categorieën: – Items die je heel vaak draagt – Items die je soms draagt (als je favorieten in de was zitten?) – Items die je nooit draagt – Items die je nooit draagt maar wel wilt dragen – Items die je nooit draagt en ook nooit zal dragen (miskopen) – Items waar je, tot je spijt, niet meer in past, maar bewaart ‘just in case’ – Items die je wilt bewaren omdat ze duur waren – Items die je bewaart voor speciale gelegenheden – Items met een sentimentele waarde – Items die je nog steeds leuk vindt maar niet meer draagt – Items die te afgedragen zijn om te dragen Nu is het belangrijk om prioriteiten te stellen: Miskopen, te kleine kleding en afgedragen kleding kunnen sowieso al meteen de deur uit. Dit doet misschien even pijn, maar bedenk je dit: als je ze steeds ziet hangen krijg je er ook een rotgevoel van. Het zal op langer termijn minder pijnlijk zijn als dat ze blijven hangen. Dit geldt ook voor items die je wilt bewaren omdat ze duur waren, maar je niet meer draagt. Doe ze weg, echt. Misschien kun je er zelfs nog wat aan verdienen (zie ook volgende tip). Wat betreft de items die je bewaart voor speciale gelegenheden, en items die je leuk vindt maar niet meer draagt: ga ze dragen!! Niets is vervelender dan een prachtig jurkje bewaren voor een feestje dat waarschijnlijk nooit ‘speciaal’ genoeg is, waardoor het jurkje in je kast blijft hangen. Neem jezelf voor dat je minstens één keer per week één van deze items aandoet. De kledingstukken die alsnog blijven hangen kun je misschien beter weg doen. Ik heb zelf twee kledingkasten: één bij mijn moeder, en één bij mijn vader. Dit zorgt wel eens voor problemen (de ene helft van een outfit hangt bij mijn moeder, de andere helft bij mijn vader enzovoorts). In de weken die volgen maak je elke dag een foto van je outfit. Sla ze op in een mapje op je telefoon die je bijvoorbeeld “emergency outfits” noemt. Ik doe dit zelf ook! Als ik even geen inspiratie heb voor een leuke outfit, klik ik dit mapje aan en kies ik een outfit uit. Na dit twee weken gedaan te hebben scroll je door je foto’s heen, en kun je precies zien welke kledingstukken je het meest draagt. Het is slim om deze kledingstukken sowieso te bewaren. Verdien geld met je kledingkast De afgelopen dagen/weken (er is niet echt een tijd verbonden aan dit proces, doe wat goed voelt, maar stel op een gegeven moment wel een datum waar je je spullen toch echt de deur uit moet doen) ben je bezig geweest met het bewust worden van je kledingstukken. Zoals ik bij de vorige tip al zei, miskopen, te kleine kleding en afgedragen kleding kunnen sowieso al meteen de deur uit. Vraag jezelf bij de overige kledingstukken af: – Word ik hier gelukkig van? – Zou ik dit item, als ik nu aan het shoppen was, weer kopen? Als het antwoord op deze vragen ‘nee’ is, doe je ze weg. Maar let op! Kleding wegdoen betekent niet per definitie ‘weggooien’. Je kunt er zoveel meer mee! Er zijn ten eerste zat goede doelen waar je je kleding kwijt kunt. Daarnaast kun je kleding ook vaak bij een tweedehands winkel inleveren, waar je nog een bepaald percentage van het verkoopbedrag krijgt. Als laatste kun je bijvoorbeeld designeritems, dure items, of ongedragen kleding (met het kaartje er nog aan) op sites zoals Marktplaats verkopen.  Hierbij moet je echter wel in je achterhoofd houden dat je er waarschijnlijk (flink) wat minder geld voor krijgt dan dat je er aan besteedt hebt, maar het is altijd nog beter dan niets! Een laatste check… Je bent nu al een heel eind op weg. Er is geen richtlijn voor hoeveel kledingstukken je weg moet doen, want iedere kast is natuurlijk anders. Ik heb zelf ongeveer 1/3 weggedaan, iets waar ik heel trots op ben! Nu je minder items in je kast heb hangen, ga je alles nog één keer na. Heb je geen dubbele dingen hangen? Word je oprecht blij als je naar je kast kijkt? Ga je écht alles dragen? Dan kun je met succes zeggen dat je goed geminimaliseerd hebt! Volhouden Misschien is dit nog wel de belangrijkste tip.. Het helpt natuurlijk niet als je de dag na je grote schoonmaak thuiskomt met enorme tassen van het winkelen. Het gaat er natuurlijk om dat je met minder items gelukkiger kan zijn/worden! Probeer dus om zo min mogelijk kleding te kopen. Koop alleen iets als je écht denkt dat het item een waardevolle toevoeging aan je leven is. Er zijn echter ook uitzonderingen: – Heb je een belangrijke basic weggedaan bij het uitzoeken, omdat deze kapot/afgedragen was? Dan mag je natuurlijk een nieuwe kopen, zolang je er maar zeker van bent dat het een echt goede vervanger is. Wees vooral niet bang om hieraan wat meer geld uit te geven. Bij basics moet je denken aan: – Witte blouse – Donkerblauwe jeans – Zwarte jeans – Zwarte blazer Ik hoop heel erg dat ik jullie hiermee geïnspireerd heb! Ik heb besloten om elke dinsdag een artikel in deze ‘Becoming A Minimalist-serie’ online te zetten. Laat hieronder vooral je tips/ervaringen achter, zo helpen we elkaar naar een minimalistischer leven!

3 gedachten over “Becoming A Minimalist Part 1: Clothing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s