Hoe je je kamer opruimt – en netjes houdt!

Ik denk dat wij meisjes allemaal te maken hebben met hetzelfde probleem: te veel spullen. Hierdoor kan je kamer een enorme puinzooi worden, waardoor je het overzicht helemaal kwijtraakt. Ikzelf ben van nature erg geordend, maar met mijn kamer sla ik de plank nog vaak mis. Toch heb ik door de jaren heen heel wat bruikbare tips opgepikt voor het opruimen en netjes houden van je kamer. Deze tips wil ik graag met jullie delen!

IMG_1341

IMG_1344

Ik moet toegeven, wat je hierboven ziet is wel héél extreem voor mijn doen. Een goede rede heb ik ook niet echt.. Mits je schoolstress als goede rede meetelt. Zoals je je misschien kunt voorstellen vond ik dit een goed moment om mijn kamer weer op te ruimen, want ik hou helemaal niet van rommel! En stiekem vind ik opruimen best fijn, vooral het resultaat.

Door de jaren heen heb ik een soort ‘stappenplan’ voor mijzelf gecreëerd, waardoor ik mijn kamer in een korte tijd toch helemaal netjes kan krijgen. Kijk mee!

1. Maak je bed op
Een hele belangrijke tip als je het mij vraagt.. Een opgemaakt bed maakt al zoveel verschil in je kamer! Gooi alle spullen die op je bed liggen en er niet horen even op de grond, en maak je bed mooi op. Voeg wat leuke kussentjes toe voor een knus effect en voila: het ziet er al meteen een stuk opgeruimder uit. Waarom het handig is om dit als eerste te doen? Nu kan je de rommel op de grond even op je bed leggen terwijl je gaat stofzuigen, of gewoon zodat je er beter bij kan.

2. Sorteer je kleding
Zoals je op de eerste foto kunt zien ligt er bij mij enorm veel kleding op de grond. Dit is kleding die ik de afgelopen dagen heb gedragen, of wat ik gewoon even heb gepast en daarna weer uitgetrokken heb omdat het toch niet leuk genoeg was voor mijn outfit van die dag. Er ligt dus gewoon kleding dat nog helemaal schoon is, en kleding teveel wassen is helemaal niet goed voor het behoud ervan. Daarom sorteer ik mijn kleding altijd in twee stapels: vies en schoon.
De vieze kleding gooi ik op de grond (linker foto), om vervolgens in de wasmand te gooien. De schone kleding verzamel ik op mijn bed (die nu mooi opgemaakt is!).

IMG_1351 IMG_1352

 

3. Opruimen per onderdeel
De grond is nu waarschijnlijk weer in zicht, je bed is opgemaakt, je kast is netjes, maar er zijn nog vele onderdelen die nog rommelig zijn. Denk bijvoorbeeld aan je bureau, boekenkastje, kaptafel, nachtkastje e.d.

Om chaos te voorkomen is het slim om nu per onderdeel te gaan opruimen. Begin bij het onderdeel wat het kleinste is en dus het minste tijd in beslag neemt. Als voorbeeld neem ik nu het plakje bij mijn bed.

IMG_1343
Je bed en omgeving moet een rustige plek zijn, en daarom is zo min mogelijk rommel essentieel. Alleen het hoognodige wil ik op mijn plankje hebben liggen. Het eerste wat ik doe is alles van mijn plakje afhalen zodat hij helemaal leeg is. De spullen leg ik zolang even op mijn bed neer. Hierna ga ik de spullen uitzoeken. Wat hoort er wel op m’n plankje en wat niet? Hetgene wat niet er niet hoort leg ik op de goede plek neer. Als voorbeeld m’n thermosbeker, deze hoort op mijn bureau, dus leg ik hem op mijn bureau neer (dit hoeft overigens niet meteen netjes want later ga je je bureau nog onder handen nemen). Als ik de spullen gesorteerd heb, heb ik nog maar een paar dingen over die ik echt op mijn plankje wil hebben: het boek wat ik nu aan het lezen ben, mijn lipbalsem en de afstandsbediening voor de tv. Deze leg ik netjes neer op mijn plankje en dan ziet het er opeens een stuk netter uit:

IMG_1347Dat ziet er al een stuk beter uit! Vervolgens doe je dit met alle onderdelen van je kamer, totdat alles helemaal schoon is.

4. Wees niet bang om weg te gooien
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het nooit makkelijk heb gevonden om spulletjes weg te gooien. Hoe vaak zal ik niet gedacht hebben ‘dit komt vast nog wel eens van pas!’, om het vervolgens in een doos te stoppen en het nooit meer aan te raken. Al deze spullen zorgen vroeg of laat voor veel rommel! Daarom moet je jezelf afvragen of je het nog wel écht gaat gebruiken. Denk je van niet? Gooi het dan weg.

Natuurlijk zijn er ook andere opties dan je geliefde spulletjes meteen in de vuilnisbak te keilen. Je kunt je spullen bijvoorbeeld weggeven aan vriendinnen of je zusje, als je denkt dat zij er nog veel plezier aan zullen beleven. Ik doe dit bijvoorbeeld vaak met make-up dat ik amper gebruik.
Boeken kun je verkopen op bol.com. Ikzelf doe dit vaak en heb er al een aardig zakcentje mee verdiend! Het is fijn om te weten dat er nu andere mensen blij worden met jouw spulletjes, en je vangt er zelf ook nog wat voor!

Marktplaats is een oplossing voor meubels, boeken, kleding en andere mooie spullen die zekerweten nog een tweede leven verdienen. Ik ben echt Marktplaatsfan, en koop er zelf ook wel eens wat. (Studie)boeken kun je bijvoorbeeld veel goedkoper krijgen, en mijn huidige bed komt er ook vandaan!

Je hebt vast spullen met een emotionele waarde. Zo koop ik in elk land waar ik kom souvenirs: beeldjes, kaarten, zeepjes.. Al deze spullen hopen zich natuurlijk op en vroeg of laat zie je door de bomen het bos niet meer! Mijn moeder heeft me ooit een tip gegeven: alles wat je niet weg wilt of kán gooien, stop je in een grote doos. Deze doos zet je bijvoorbeeld onder je bed, waar niemand er last van heeft. Dit heeft mij echt geholpen, want nu kan ik deze mooie souvenirs bewaren zonder dat ze in de weg staan!

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips gehad hebben, en de kriebels hebben gekregen om ook te gaan opruimen! In totaal heeft het mij drie kwartier gekost om mijn kamer van zwijnenstal naar paleisje om te toveren. Dit kun jij ook!

Hoe vaak ruim jij je kamer op? 

 

 

3 gedachten over “Hoe je je kamer opruimt – en netjes houdt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s